Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Νοε-2017 10:35

  Draghi: Έχουμε εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη της ευρωζώνης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Draghi: Έχουμε εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη της ευρωζώνης

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:10

  Η απόφαση της ΕΚΤ να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μέχρι το Σεπτέμβριο του 2018, ήταν κρίσιμη για να προωθήσει τις εκτιμήσεις της αγοράς για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων ακόμη πιο μετά, τόνισε ο πρόεδρος της Τράπεζας, Mario Draghi.

  Επίσης, τόνισε ότι η ευρωζώνη παραμένει εξαρτημένη από τις φθηνές πιστώσεις και η ΕΚΤ χρησιμοποιεί την επέκταση του QE για να απομακρύνει τις προσδοκίες για την αύξηση των επιτοκίων.

  "Οι αγορές asset έχουν επίσης σημασία για τα μηνύματα που περιλαμβάνουν σχετικά με την πορεία των επιτοκίων στο μέλλον", ανέφερε ο Draghi μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο.

  Ο Draghi δήλωσε επίσης ότι η οικονομική ανάπτυξη διευρύνεται σε όλη την ευρωζώνη και όλο και περισσότερο είναι αυτοτροφοδοτούμενη, καθώς η αύξηση των επιπέδων απασχόλησης τονώνει την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις.

  Αλλά υποστήριξε ότι η στήριξη της ΕΚΤ είναι ακόμη αναγκαία επειδή ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλό επίπεδο. Τόνισε ακόμη ότι "η απασχόληση στην ευρωζώνη έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο".

  Ο ίδιος τόνισε ότι η εξέλιξη του πληθωρισμού παραμένει υποτονική, ενώ τόνισε πως έχει εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη της ευρωζώνης.

  Όπως σημείωσε ο Draghi, "χρειαζόμαστε ακόμη μια προσέγγιση με επιμονή και υπομονή".

  Επίσης, ο επικεφαλής της ΕΚΤ απέρριψε την κριτική ότι οι πολιτικές της Τράπεζας πλήττουν τα κέρδη των τραπεζών ή ότι θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

  "Η έρευνα της ΕΚΤ βρίσκει ελάχιστα στοιχεία ότι η νομισματική μας πολιτική κάνει κακό στις τράπεζες. Τα καθαρά έσοδα από τόκους έχουν παραμείνει σταθερά τα τελευταία δύο χρόνια", πρόσθεσε.

  "Αυτό αποτυπώνεται στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής που λάβαμε τον περασμένο μήνα, που στόχο έχουν να δείξουν την αυξημένη εμπιστοσύνη μας για την οικονομία της ευρωζώνης, ενώ επίσης αναγνωρίζουν ότι πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και επίμονοι για να επιστρέψει ο πληθωρισμός για τα καλά στον στόχο μας".

  Επανέλαβε ακόμη ότι το QE θα μπορούσε να παραταθεί και μετά το Σεπτέμβριο του 2018, "εάν κριθεί απαραίτητο, και σε κάθε περίπτωση μέχρι να δούμε μία διαρκή προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού".

  Δήλωσε δε ότι παρά την πρόοδο στην πραγματική πλευρά της οικονομίας, από νομισματικής άποψης, το έργο μας δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς δεν έχουμε ακόμη δει μία βιώσιμη προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού.

  "Δεν βλέπουμε να προκύπτουν συστημικοί κίνδυνοι σε επίπεδο ευρωζώνης, ενώ ο πληθωρισμός κινείται σταθερά, μακριά από τα πρόσφατα πολύ χαμηλά", τόνισε.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων