Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Νοε-2017 17:20

  Η αποζημίωση του ισπανικού κράτους για την πετρελαιοκηλίδα του Prestige ορίσθηκε σε €1,6 δισ.

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το δικαστήριο της Λα Κορούνια (βορειοδυτική Ισπανία) ανακοίνωσε σήμερα ότι όρισε σε περίπου 1,6 δισεκατομμύριο ευρώ το ποσό της αποζημίωσης που οφείλει να λάβει το ισπανικό κράτος από τους υπεύθυνους για τη μεγάλη πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από το ναυάγιο του Prestige το 2002.

  Η απόφαση που ορίζει το ποσό των αποζημιώσεων προβλέπει 1,573 δισεκατομμύριο ευρώ για το ισπανικό κράτος, αλλά επίσης 61 εκατομμύρια για το γαλλικό κράτος. Συνολικά το δικαστήριο αποφαίνεται ως προς τις αποζημιώσεις 272 μερών που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα --περιφέρεια της Γαλικίας, δήμοι...-- τόσο στην Ισπανία όσο και στη Γαλλία, το συνολικό ποσό των οποίων δεν αποκαλύφθηκε από το δικαστήριο.

  Μια εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η απόφαση με τις λεπτομέρειες για τα ποσά αυτά θα δημοσιοποιηθεί μέσα στις επόμενες ώρες.

  Στις 19 Νοεμβρίου 2002, το λιβεριανό πετρελαιοφόρο μονού κύτους με σημαία Μπαχάμες είχε βυθιστεί στον Ατλαντικό, στα ανοικτά της Γαλικίας, έξι ημέρες αφού υπέστη ζημιά στη διάρκεια θύελλας.

  Επί πολλές εβδομάδες, 63.000 τόνοι πετρελαίου ρύπαναν τις ισπανικές, τις πορτογαλικές και τις γαλλικές ακτές σε μήκος χιλιάδων χιλιομέτρων.

  Περισσσότεροι από 300.000 εθελοντές απ' όλη την Ευρώπη είχαν συμμετάσχει στον καθαρισμό των παραλιών και των βράχων.

  Καταδικάσθηκαν κυρίως ο καπετάνιος του πλοίου Απόστολος Ιωάννης Μαγγούρας, 80 ετών σήμερα, και ο ασφαλιστής του, η ασφαλιστική εταιρεία The London Steamship Owners Mutual Insurance Association.

  Το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο είχε καταδικάσει τον καπετάνιο σε δύο χρόνια φυλάκιση, αλλά είχε θεωρήσει ότι την "άμεση αστική ευθύνη" φέρει ο ασφαλιστής, σε ύψος ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, δηλαδή το ανώτατο ποσό που προβλεπόταν στο ασφαλιστικό συμβόλαιο.

  Ωστόσο μπορεί να κληθούν να συμβάλουν και η λιβεριανή εταιρεία Mare Shipping Inc, ιδιοκτήτρια του πετρελαιοφόρου η οποία γνώριζε την κατάσταση του σκάφους, και τα Διεθνή Ταμεία Αποζημιώσεων για Ζημιές που Συνδέονται με Ρύπανση από Υδρογονάνθρακες.

  Το 2012 η ζημιά είχε υπολογιστεί σε πάνω από 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία 3,8 δισεκ. για το ισπανικό κράτος. Το 2013 η γαλλική κυβέρνηση είχε υπολογίσει σε 109 εκατομμύρια ευρώ το κόστος που είχε η πετρελαιοκηλίδα για τους Γάλλους.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων