Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Νοε-2017 18:17

  Την εγκατάλειψη της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής υποστηρίζει ο Νοβότνι

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Την εγκατάλειψη της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής υποστηρίζει ο Νοβότνι

  Να καταβληθούν προσπάθειες για μία "συντεταγμένη εγκατάλειψη" της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής, υποστήριξε σε σημερινές δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ΄Εβαλντ Νοβότνι.

  "Αυτό δεν μπορεί να παραμένει μόνιμη κατάσταση, ακόμη και εάν αυτό που συνέβαινε στο παρελθόν ήταν σωστό", ανέφερε ο ίδιος, σημειώνοντας πως θεωρεί ρεαλιστική μία αύξηση των επιτοκίων μόνον από το 2019.

  Κατά την άποψή του, στη συζήτηση για το θέμα της χρηματοοικονομικής πολιτικής υπάρχει μία κάποια κινητικότητα, καθώς "ολοένα και περισσότεροι συνάδελφοι πιστεύουν πως το κόστος της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής υπερβαίνει το όφελος".

  Σύμφωνα με τον ΄Εβαλντ Νοβότνι, με τις αγορές ομολόγων η ΕΚΤ απέτρεψε την υποχώρηση σε έναν αποπληθωρισμό, "όμως αντιστρόφως θα πρέπει τώρα να σκεφτούμε σιγά σιγά να εξομαλύνουμε πάλι αυτό το πρόγραμμα", κάτι που ήδη έχει συμβεί με την απόφαση για μία μείωση των μηνιαίων αγορών από τα 60 στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

  Όπως επισήμανε ο διοικητής της ΑΚΤ και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, η ΕΚΤ φυσικά θα πρέπει, με έναν στενό ορισμό της σταθερότητας των τιμών - ενός στόχου πληθωρισμού με όχι πάνω, αλλά λίγο κάτω από το 2% - να ασκεί χρηματοοικονομική πολιτική, έως ότου φτάσει αυτό το 1,9%.

  Ο ίδιος όμως πιστεύει πως δεν θα πρέπει να ορίζεται τόσο στενά η σταθερότητα των τιμών, "κάτι για το οποίο υπάρχουν ωστόσο διαφορετικές τοποθετήσεις".

  Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων