Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Νοε-2017 11:45

  Nouy: Οι κανόνες της ΕΚΤ για τα NPLs μπορεί να καθυστερήσουν και να βελτιωθούν

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Nouy: Οι κανόνες της ΕΚΤ για τα NPLs μπορεί να καθυστερήσουν και να βελτιωθούν

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:45

  Η επικεφαλής της εποπτικής αρχής της ΕΚΤ, Daniele Nouy, τόνισε ότι η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να καθυστερήσει την εφαρμογή των αυστηρότερων κανόνων για τα κόκκινα δάνεια, μετά από έντονη κριτική που δέχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ιταλία.

  Η Daniele Nouy υπερασπίστηκε τους προτεινόμενους κανόνες, που υποχρεώνουν τις τράπεζες να εξοικονομούν περισσότερα κεφάλαια για να καλύψουν επισφαλή δάνεια, αλλά τόνισε πως θα μπορούσαν να "βελτιωθούν", λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια που έχουν γίνει.

  Οι κανόνες, οι οποίοι βρίσκονται σε διαβούλευση μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, έχουν επικριθεί ως δυνητικά επιβλαβείς για την οικονομία και ότι παραβιάζουν τα προνόμια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αυξάνοντας τον κίνδυνο για μια άνευ προηγουμένου σύγκρουση μεταξύ των θεσμικών οργάνων.

  "Όταν βλέπω τόσο πολλούς ανθρώπους να λένε κάτι διαφορετικό, μπορώ εύκολα να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι το προσχέδιο (με τους κανόνες) μπορεί να βελτιωθεί, βεβαίως, και θα βελτιωθεί", ανέφερε μιλώντας στο ΕΚ στις Βρυξέλλες.

  "Ασφαλώς θα λάβουμε σοβαρά υπόψη όλες τις καλές νομικές συμβουλές που δεχόμαστε. Μπορεί να έχει αποτέλεσμα", πρόσθεσε.

  Τόνισε ακόμη ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να καθυστερήσει την εφαρμογή τους από την 1η Ιανουαρίου που είναι σχεδιασμένο, μέχρι να εξετάσει όλες απόψεις που έχει λάβει.

  "Εάν μεταξύ της 8ης Δεκεμβρίου και της αρχής του έτους έχουμε δυσκολίες να αξιοποιήσουμε πλήρως ό,τι μας έχει δοθεί, ίσως σημαίνει ότι η 1η Ιανουαρίου 2018 δεν είναι η καλύτερη ημερομηνία να ξεκινήσουμε", τόνισε η Nouy.

  "Μπορώ να προτείνω να μας δοθεί λίγο περισσότερος χρόνος", πρόσθεσε.

  Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tajani, δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι οι κανόνες αυτοί υπερβαίνουν τα όρια της ΕΚΤ, μια άποψη που υποστήριξε αυτή την εβδομάδα η νομική υπηρεσία του ΕΚ και από τον επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής.

  "Στην παρούσα μορφή της, η προσθήκη υπερβαίνει τα προνόμια της ΕΚΤ, που είναι σαφώς επικεντρωμένα στις τράπεζες, επειδή θεσπίζει γενικούς κανόνες που ισχύουν για όλες τις τράπεζες, αναφέρει ο επίσης Ιταλός πρόεδρος της επιτροπής, Roberto Gualtieri, καθώς παρουσίαζε την ομιλία της Nouy.

  "Αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο μέσω κατάλληλης τροποποίησης της νομοθεσίας". Αλλά η Nouy επέμεινε ότι οι νέοι κανόνες ήταν και αναγκαίοι και νόμιμοι.

  "Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα τέτοιο πρόσθετο βήμα, δεδομένου ότι τώρα έχουμε πολύ ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες στην Ευρώπη", τόνισε.

  "Αυτή η προσθήκη, όταν εγκριθεί, εμπίπτει στην εποπτική εντολή και στις αρμοδιότητες της ΕΚΤ", πρόσθεσε.

  Η μεγάλη ανησυχία για την Ιταλία είναι ότι οι κανόνες ισχύουν επίσης για τα σχεδόν 940 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια της ευρωζώνης, εκ των οποίων το ένα τέταρτο είναι σε ιταλικές τράπεζες.

  Οι αρχές δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να υποχρεώσουν τις τράπεζες να περιορίσουν το δανεισμό ή ακόμη και να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους από την αγορά, κάτι που απέφυγαν ορισμένες ιταλικές τράπεζες στους τελευταίους μήνες, προκαλώντας κρατικές παρεμβάσεις.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων