Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Νοε-2017 14:00

  BoE: Αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά σε δέκα χρόνια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  BoE: Αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά σε δέκα χρόνια

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:17

  Η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά σε μια δεκαετία, ωστόσο εμφανίστηκε ανήσυχη για την οικονομία που πλήττεται από το Brexit, υποδηλώνοντας ότι δεν επίκειται και άλλη αύξηση.

  Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της BoE, με επικεφαλής τον Mark Carney, ψήφισε 7-2 να αυξήσει τα επιτόκια στο 0,5% από το 0,25%. Τα πρακτικά υπογραμμίζουν τις ανησυχίες ότι η οικονομία είναι εύθραυστη καθώς πλησιάζει η έξοδος από την ΕΕ το 2019.

  Είναι κρίσιμο ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής παρέλειψαν εκφράσεις από προηγούμενες ανακοινώσεις που ανέφεραν ότι μπορεί να χρειάζονται περισσότερες αυξήσεις από αυτές που περιμένουν οι αγορές.

  Η σημερινή απόφαση καταργεί τα προγράμματα έκτακτης ανάγκης στον απόηχο του δημοψηφίσματος για την ΕΕ πέρυσι. Θα καταπολεμήσει τον ταχύτερο πληθωρισμό των πέντε ετών, που ενισχύεται από ένα ασθενέστερο νόμισμα.

  Η πρόσθετη επιπλοκή είναι ότι οι υποκείμενες πιέσεις των τιμών δεν προκύπτουν από την ισχυρότερη ζήτηση, αλλά από τα σφάλματα στην οικονομία που προκάλεσε το Brexit, δηλαδή τη χαμηλή παραγωγικότητα.

  "Η πλειονότητα των μελών έκρινε ότι μια μικρή μείωση του προγράμματος στήριξης δικαιολογείται σε αυτή τη συνεδρίαση για την επιστροφή του πληθωρισμού σταδιακά προς το στόχο", αναφέρει η επιτροπή νομισματικής πολιτικής.

  "Η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να παράσχει σημαντική στήριξη στις θέσεις εργασίας και στη δραστηριότητα στις τρέχουσες εξαιρετικές περιστάσεις".

  Η ΒοΕ διατήρησε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό σε γενικές γραμμές αμετάβλητες και βλέπει αυξήσεις των τιμών στο 2,2% σε τρία χρόνια, ελαφρώς υψηλότερα από το στόχο του 2%.

  Οι εκτιμήσεις βασίζονται στις προβλέψεις της αγοράς ότι το βασικό επιτόκιο θα φθάσει το 1% αυτή την περίοδο.

  Η τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα προγράμματα ομολόγων και επαναδιατύπωσε ότι ενδεχόμενη μελλοντική αύξηση των επιτοκίων θα είναι περιορισμένη και σταδιακή.

  Στην ανακοίνωση επισημαίνει ακόμη ότι "υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι σε ό,τι αφορά το outlook". Το Brexit κάνει την εμφάνισή του, με τους φορείς χάραξης πολιτικής να δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να απαντήσουν εάν επηρεαστούν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και πληθωρισμό.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων