Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Νοε-2017 13:07

  Αύξησε κατά 30% τον κατώτατο μισθό ο Maduro, στα... $4,30

  Αύξησε κατά 30% τον κατώτατο μισθό ο Maduro, στα... $4,30
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro αύξησε την Τετάρτη τον κατώτατο μισθό κατά 30% στο ισοδύναμο των 4,30 δολαρίων στη συναλλαγματική ισοτιμία της μαύρης αγοράς, όπως μεταδίδει το Reuters.

  Ωστόσο, ο κατώτατος μισθός σε όρους δολαρίου έχει μειωθεί περίπου κατά ένα τρίτο σε σχέση με την τελευταία αύξησή του τον Σεπτέμβριο, καθώς ο αυξημένος πληθωρισμός και η υποτίμηση του νομίσματος μειώνουν τους μισθούς.

  Ο Maduro, ο οποίος λέει ότι η κυβέρνησή του είναι θύμα ενός "οικονομικού πολέμου", συχνά "πανηγυρίζει” για τις μισθολογικές αυξήσεις, καθώς τις χαρακτηρίζει ως ένδειξη κοινωνικής ευθύνης από την κυβέρνησή του. Οι επικριτές του, ωστόσο, τις βλέπουν ως αποδεικτικά στοιχεία για μια πληθωριστική σπείρα που αφήνει τους εργαζόμενους με ολοένα μικρότερη αγοραστική δύναμη.

  "Ενόψει κερδοσκοπικών επιθέσεων από τους εχθρούς ... θα προστατεύσουμε τους μισθούς, μέχρι να φθάσουμε σε μια νέα ισορροπία σε μια νέα οικονομία", δήλωσε ο Maduro σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

  Ο νέος μηνιαίος κατώτατος μισθός από τις 1 Νοεμβρίου είναι 177.507 μπόλιβαρ, σε σύγκριση με τον προηγούμενο ελάχιστο μισθό 136.544 μπόλιβαρ. Η αύξηση θα επηρεάσει τόσο τους δημόσιους όσο και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Ο Maduro δεν διευκρίνισε πώς θα πληρώσει η κυβέρνηση για την αύξηση των μισθών.

  Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Maduro ανακοίνωσε και την κυκλοφορία ενός νέου χαρτονομίσματος αξίας 100.000 μπόλιβαρ, που αντιστοιχεί σε περισσότερες από δύο εβδομάδες κατώτατου μισθού.

  Η σταθερή μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας στη μαύρη αγορά - περισσότερο από 99% από την εκλογή του Maduro στην Προεδρία τον Απρίλιο του 2013 - έχει επιδεινώσει τη βίαιη οικονομική κρίση, η οποία έχει οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους να αγωνίζονται να βρουν ή να αγοράσουν τρόφιμα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων