Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 28-Οκτ-2017 12:24

  Στη Μαδρίτη και επισήμως ο έλεγχος της Καταλονίας

  Στη Μαδρίτη και επισήμως ο έλεγχος της Καταλονίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:26

  Και επισήμως πλέον η ισπανική κυβέρνηση αναλαμβάνει τον απευθείας έλεγχο της κυβέρνησης της Καταλονίας, έπειτα από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας και τη συνακόλουθη εξουσιοδότηση του κοινοβουλίου στην κυβέρνηση του Rajoy να κυβερνήσει την Καταλονία απευθείας από τη Μαδρίτη.

  Όπως μεταδίδει η ισπανική El Pais, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Soraya Sáenz de Santamaría, αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των καθηκόντων του προέδρου και του αντιπροέδρου της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, σύμφωνα με τα βασιλικά διατάγματα που δημοσιεύτηκαν το πρωί του Σαββάτου στην Επίσημη Εφημερίδα του Κράτους. 

  Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μετά τις απομακρύνσεις του Puigdemont  και όλων των μελών της κυβέρνησης, η Soraya Sáenz de Santamaría θα παίξει ρόλο-"κλειδί" στο συντονισμό της μεταφοράς των διοικητικών αρμοδιοτήτων από τη Βαρκελώνη στη Μαδρίτη.

  Αποπομπή του επικεφαλής της καταλανικής αστυνομίας

  Η Ισπανία απέπεμψε τον επικεφαλής της περιφερειακής αστυνομίας της Καταλονίας, Τζουσέπ Λούις Τραπέρο, καθώς η κυβέρνηση στη Μαδρίτη αναλαμβάνει τον έλεγχο της αυτόνομης περιοχής προκειμένου να εμποδίσει την προσπάθειά της για ανεξαρτησία.

  Η Μαδρίτη απέπεμψε την καταλανική κυβέρνηση, ανέλαβε τη διοίκηση της περιφέρειας και προκήρυξε νέες εκλογές, μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο χθες.

  Εκφράζονται αμφιβολίες για το πώς οι Mossos d'Esquadra, όπως αποκαλείται η καταλανική αστυνομία, θα αντιδράσει αν κληθεί να κάνει έξωση στον αποπεμφθέντα ηγέτη Κάρλος Πουτζντεμόν και στην κυβέρνησή του.

  Στην προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση, η περιφερειακή αστυνομία κάλεσε τα μέλη της να συμπεριφερθούν ουδέτερα και να μην πάρουν το μέρος καμίας πλευράς, σε εσωτερικό σημείωμα στο οποίο είχε σήμερα πρόσβαση το πρακτορείο Ρόιτερς.

  Ο Τραπέρο έγινε ήρωας για τους αυτονομιστές όταν η δύναμη της οποίας ηγείτο έλαβε μια κατά πολύ ηπιότερη στάση από εκείνην της εθνικής αστυνομίας στην επιβολή της κυβερνητικής απαγόρευσης του δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου.

  Η αστυνομική δύναμη είναι διασπασμένη ανάμεσα σε εκείνα τα μέλη της που τάσσονται υπέρ και εκείνα που τάσσονται κατά της ανεξαρτησίας και έχει αποξενωθεί από τις δυνάμεις της εθνικής αστυνομίας της Ισπανίας, έχουν πει στο πρακτορείο Ρόιτερς αξιωματικοί της Mossos και της εθνικής αστυνομίας.

  "Δεδομένου ότι είναι πιθανό να υπάρξει μια αύξηση στις συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια πολιτών σε όλη την περιφέρεια και πως υπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικές απόψεις, πρέπει να θυμόμαστε ότι ευθύνη μας είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια όλων και να βοηθήσουμε ώστε οι συγκεντρώσεις να διεξαχθούν χωρίς επεισόδια", αναφέρεται στο υπηρεσιακό σημείωμα της αστυνομίας.

  Η αποπομπή του Τραπέρο φέρει την υπογραφή του υπουργού Εσωτερικών της Ισπανίας Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο.

  Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας απαγόρευσε την περασμένη εβδομάδα την έξοδο του Τραπέρο από τη χώρα και κατέσχεσε το διαβατήριό του στο πλαίσιο μιας έρευνας για ανταρσία, αν και δεν διέταξε τη σύλληψή του.

  Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι απέτυχε να δώσει εντολές για τη διάσωση των αστυνομικών της εθνικής αστυνομίας που είχαν παγιδευτεί μέσα σε κτίριο της Βαρκελόνης στη διάρκεια διαδηλώσεων υπέρ της ανεξαρτησίας τον περασμένο μήνα.

  *Διαβάστε ακόμα:

  - Απέπεμψε τον Πουτζντεμόν ο Ραχόι - εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου στην Καταλονία

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ