Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 28-Οκτ-2017 10:08

  Στην κόψη του ξυραφιού Ισπανία - Καταλονία

  Στην κόψη του ξυραφιού Ισπανία - Καταλονία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ανεμίζοντας τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας σαν κόκκινο πανί μπροστά από έναν ταύρο, το κοινοβούλιο της Καταλονίας προκαλεί τον Mariano Rajoy, αναφέρει ο Guardian. Όμως ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος πλέον έχει την έγκριση της Γερουσίας να επιβάλει την εξουσία της Μαδρίτης στην υπό απόσχιση επαρχία, πρέπει να κινηθεί προσεκτικά για να μην ρισκάρει κάποια καταστροφή.     

  Αυτό που ακολουθεί θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία ή μια καταστροφή για τον Rajoy και την κυβέρνηση του, ίσως και για την Ισπανία.

  Στη Μαδρίτη οι σκληροπυρηνικοί, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ανήκουν στο Λαϊκό Κόμμα του Rajoy, ζητούν να τεθεί άμεσα τέλος στην παρατεταμένη καταλανική κρίση, η οποία συγκλονίζει τη χώρα από τη στιγμή που έλαβε τόπο το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.   

  Για αυτή την ομάδα, που επί μακρόν ήθελε να περικόψει την αυτονομία της Καταλονίας, τώρα εμφανίζεται μια ευκαιρία- και μάλιστα δικαιολογημένη- για να συντρίψουν τους αποσχιστές ηγέτες. Πρώτοι στόχοι τους, ο πρόεδρος της Καταλονίας Carles Puigdemont, ο αντιπρόεδρος Oriol Junqueras και ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου Carme Forcadell.

  Οι ποινές που προβλέπει το ισπανικό σύνταγμα για τους στασιαστές είναι σκληρές. Η κυβέρνηση Rajoy ήδη έχει δείξει ότι είναι διατεθειμένη να κάνει χρήση του νόμου για να κάμψει τους αποσχιστές, καθώς δύο ηγετικές φυσιογνωμίες τους τελούν υπό κράτηση.  

  Ο Jordi Sanchez και ο Jordi Cuixart, εξέχουσες προσωπικότητες στο κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας, έχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να αφεθούν ελεύθεροι καταβάλλοντας εγγύηση, κατηγορούμενοι για ανταρσία. Και οι δύο αντιμετωπίζουν ποινή ως και 15 έτη κράτησης.

  Μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες συλλήψεις, αυτές των 70 βουλευτών που ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας στη βουλή της επαρχίας. 

  Η κατάσταση θα εξελιχθεί ομαλά; Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, η προοπτική φαντάζει απίθανη, καθώς και οι δύο πλευρές βρίσκονται σε αναβρασμό. Ερωτηματικό αποτελεί και η στάση του Rajoy. Αφού τους απομακρύνει από τις θέσεις τους, θα προβεί και στη σύλληψη τους; Παρότι νομιμοποιείται να το κάνει, αν το πράξει θα έχει περάσει ένα σημείο χωρίς επιστροφή.

  Περισσότερες συλλήψεις θα προκαλέσουν περισσότερες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες για τους "πολιτικούς κρατούμενους"- σε Ισπανία και σε εξωτερικό- καθώς και ωθήσει περισσότερο κόσμο να διαδηλώνει στους δρόμους. Ήδη από την στιγμή που η ισπανική Γερουσία ψήφισε υπέρ της επιβολής άμεσης εξουσίας της Μαδρίτης στη Καταλονία, στην επαρχία άρχισαν οι πρώτες φωνές που καλούσαν για πολιτική ανυπακοή απέναντι στην κεντρική κυβέρνηση

  Αν ο Rajoy θελήσει να λήξει σύντομα το ζήτημα, πιθανώς να λάβει πρόσθετα, σκληρά μέτρα, τα οποία να περιλαμβάνουν την ανάπτυξη μεγάλων μονάδων της Εθνοφρουράς και άλλων δυνάμεων ασφαλείας, που θα θέσουν στον περιθώριο την τοπική αστυνομία της Καταλονίας. Αν ξεσπάσουν αναταραχές στη Βαρκελώνη και σε άλλα αστικά κέντρα της επαρχίας, θα μπορούσε να επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας. Επίσης θα μπορούσαν να καταληφθούν τα κυβερνητικά κτίρια και τα ΜΜΕ τα οποία έχουν ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας.      

  Όμως οι πιο μετριοπαθείς και προσεκτικοί σύμμαχοι του Rajoy εντός του στρατοπέδου των συντηρητικών- καθώς και οι Σοσιαλιστές- θα τον συμβουλεύσουν να έχει μετρημένες αντιδράσεις. Σε αντίθετη περίπτωση η Μαδρίτη θα μπορούσε να ρίξει "λάδι στη φωτιά": Να αυξηθούν οι διεθνείς αντιδράσεις και οι Καταλανοί οι οποίοι πολιτικά αμφιταλαντεύονται να σπρωχθούν προς την κατεύθυνση των αποσχιστών.      

  Το μη δεσμευτικού χαρακτήρα δημοψήφισμα του 2014 και οι δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν, έχουν δείξει ότι ενώ η πλειοψηφία των Καταλανών δεν τάσσονταν υπέρ της ανεξαρτησίας, ένα μεγάλο κομμάτι δεν θα ήθελε να δει να διαταράσσεται το καθεστώς της αυτονομίας. Αυτή η μερίδα του κόσμου θα είναι πλέον βαθύτατα απογοητευμένη από την de facto αναστολή της αυτονομίας.    

  Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση της Μαδρίτης θα χρησιμοποιήσει την εξουσία της στην Καταλονία, θα παρακολουθείται στενά από άλλες αυτόνομες περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα από τη Γαλικία και τη χώρα των Βάσκων. Αν ο ισχυρισμός των αποσχιστών ότι ο Rajoy δρα πραξικοπηματικά αρχίζει να κερδίζει έδαφος, το αποτέλεσμα θα ήταν η μεταλαμπάδευση των ταραχών σε όλη την ισπανική επικράτεια, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

  Όμως εκτός από την Ισπανία και η Ευρώπη παρακολουθεί με νευρικότητα τις εξελίξεις, καθώς η Καταλονία υπενθυμίζει ότι υπάρχουν αρκετά ανάλογα ζητήματα σε ορισμένες χώρες. Η έκκληση των αποσχιστών για αναγνώριση της Καταλονίας από άλλες χώρες και τον ΟΗΕ είναι σίγουρο ότι θα αγνοηθεί, καθώς είναι αποσταθεροποιητική.       

  Αν όμως τις επόμενες η ημέρες η κατάσταση στην Ισπανία βγει εκτός ελέγχου, η ΕΕ (ακόμα και η Βρετανία) πιθανώς να χρειαστεί να αναθεωρήσει τη μη παρεμβατική στάση της στα εσωτερικά χωρών. Ο μεγαλύτερος εφιάλτης του Rajoy είναι το ενδεχόμενο η κρίση να λάβει μια βίαιη τροπή. Αν αρχίσει να ρέει το αίμα στους δρόμους Βαρκελώνης, με τον πλανήτη να το παρακολουθεί σε ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη, αυτή είναι μια παράμετρος που μπορεί να αλλάξει τα πάντα.  

  *Διαβάστε ακόμα:

  - Την ανεξαρτησία της ανακήρυξε η Καταλονία - με αφαίρεση εξουσιών απαντά η Μαδρίτη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ