Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Οκτ-2017 21:45

  Απέπεμψε τον Πουτζντεμόν ο Ραχόι - εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου στην Καταλονία

  Απέπεμψε τον Πουτζντεμόν ο Ραχόι - εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου στην Καταλονία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:35

  Συνεχίζονται οι καταιγιστικές εξελίξεις στην Ιβηρική Χερσόνησο, με παράλληλες εξελίξεις σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη. Έπειτα από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την τοπική βουλή, με τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε τη λήψη των πρώτων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

  "Είναι τα πρώτα μέτρα που εφαρμόζουμε προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εκείνοι που ήταν έως σήμερα επικεφαλής (της καταλανικής διοίκησης) να μπορέσουν να συνεχίσουν την κλιμάκωση της ανυπακοής" υπογράμμισε ο Μαριάνο Ραχόι μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που συγκλήθηκε έπειτα από το πράσινο φως που έδωσε η Γερουσία προκειμένου η Καταλονία να τεθεί υπό καθεστώς κηδεμονίας.

  "Εμείς οι Ισπανοί ζήσαμε μια θλιβερή ημέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας το παράλογο επιβλήθηκε του νόμου και κατέστρεψε τη δημοκρατία στην Καταλονία" επισήμανε. "Η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική, θλιβερή και γεμάτη από φόβο και άγχος" πρόσθεσε.

  Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι θα επιδιώξει να κηρυχθεί παράνομη η σημερινή κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία. Επιπλέον, δήλωσε ότι αποφάσισε να αποπέμψει τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και την κυβέρνηση της Καταλονίας, τονίζοντας ότι οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης.

  Παράλληλα, θα προχωρήσει στη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ενώ προκήρυξε εκλογές για την 21η Δεκεμβρίου, μια εκλογική διαδικασία που θα είναι "δίκαιη, ελεύθερη και νόμιμη", όπως υπογράμμισε. Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση "δεν στοχεύουν στην αναστολή της αυτονομίας, αλλά στην αποκατάσταση του νόμου και την επιστροφή της ομόνοιας" στην Καταλονία, σημείωσε ο συντηρητικός πρωθυπουργός.

  Όπως τόνισε ο Μαριάνο Ραχόι, ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας παύεται των καθηκόντων του. Επίσης ανακοίνωσε την αποπομπή των εκπροσώπων της κυβέρνησης της Καταλονίας στη Μαδρίτη και στις Βρυξέλλες και το κλείσιμο των καταλανικών "αντιπροσωπειών" σε ολόκληρο τον κόσμο, εκτός των Βρυξελλών.
  "Πιστεύουμε ότι επείγει να ακούσουμε τους πολίτες της Καταλονίας, όλους ανεξαιρέτως, ώστε να μπορούν να αποφασίζουν για το μέλλον τους και κανείς να μην μπορεί να ενεργεί εκτός του νόμου για λογαριασμό τους" τόνισε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης. Ο Μαριάνο Ραχόι υπενθύμισε ότι έχει τη στήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του κεντροδεξιού κόμματος Ciudadanos.

  Νωρίτερα, η Γερουσία του ισπανικού κοινοβουλίου εξουσιοδότησε την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι να κυβερνήσει την Καταλονία απευθείας από τη Μαδρίτη. Πιο αναλυτικά, η Γερουσία του ισπανικού κοινοβουλίου εξουσιοδότησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να θέσει την Καταλονία υπό την απευθείας διακυβέρνηση της Μαδρίτης, μερικά λεπτά μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας αυτής από την Ισπανία.

  O πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν απηύθυνε σήμερα έκκληση στους πολίτες της Καταλονίας να παραμείνουν ειρηνικοί και πιστοί στην πολιτική τους συνείδηση. "Έρχονται ώρες κατά τις οποίες πρέπει να διατηρήσουμε την ορμή αυτής της χώρας και να παραμείνουμε ειρηνικοί, να επιδείξουμε πολιτική συνείδηση και αξιοπρέπεια" επισήμανε.

  Λίγο πριν, το καταλανικό κοινοβούλιο είχε ανακηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας από το ισπανικό κράτος, ενώ λίγα λεπτά αργότερα, η ισπανική Γερουσία αποφάσισε την ανάκληση της αυτονομίας της Καταλονίας, δίνοντας στην κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι το πράσινο φως να αναλάβει τον έλεγχο της περιφέρειας. Συγκεκριμένα, το καταλανικό κοινοβούλιο είχε ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας από την Ισπανία, με 70 "ναι", 10 "όχι" και 2 "λευκά".

  Δίωξη σε βάρος του Πουτζντεμόν για "εξέγερση"

  Η γενική εισαγγελία της Ισπανίας ότι θα κινήσει την επόμενη εβδομάδα δικαστική διαδικασία σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της "εξέγερσης", έγινε γνωστό από έναν εκπρόσωπο τύπου της γενικής εισαγγελίας, μετά την έγκριση σήμερα από το καταλανικό κοινοβούλιο της κήρυξης ανεξαρτησίας της περιφέρειας.

  Πρόκειται για μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου.

  Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε "ενδεχομένως να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης και το γραφείο των προέδρων" του καταλανικού κοινοβουλίου, τονίζεται από την ίδια πηγή.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ