Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Οκτ-2017 14:46

  Weidmann: Η ΕΚΤ θα έπρεπε να είχε δηλώσει την πρόθεση για τερματισμό του QE

  Weidmann: Η ΕΚΤ θα έπρεπε να είχε δηλώσει την πρόθεση για τερματισμό του QE
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ΕΚΤ θα έπρεπε να είχε δηλώσει τη σαφή της πρόθεση να δώσει τέλος στο QE, τόνισε ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, μία ημέρα αφότου η τράπεζα επέκτεινε τις αγορές και άφησε ανοιχτή την πόρτα για άλλη μία επέκταση.

  Η ανάπτυξη βελτιώνεται και μεγάλο μέρος του προγράμματος παρέχεται μέσω του φουσκωμένου ισολογισμού της ΕΚΤ, επομένως μειώνεται η επίδραση των συνεχιζόμενων αγορών assets, τόνισε ο Weidmann από το Παρίσι.

  Αν και η ΕΚΤ αποφάσισε την Πέμπτη να μειώσει κατά το ήμισυ το όριο μηνιαίων αγορών, επέκτεινε το σχήμα κατά εννέα μήνες, διατηρώντας την επιλογή τόσο να επεκτείνει όσο και να αυξήσει τις εξαγωγές, παρά την αντίδραση των "γερακιών" στις χώρες του πυρήνα της ένωσης.

  "Κατά την άποψή μου θα ήταν δικαιολογημένη μία σαφής λήξη των αγορών, ιδιαίτερα επειδή εγώ όπως ίσως θα ξέρετε, έχω μια ιδιαίτερα επικριτική στάση για τις αγορές κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη", δήλωσε.

  Ο ίδιος υποστήριξε ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική είναι ακόμη απαραίτητη λόγω του χαμηλού πληθωρισμού, οπότε η συζήτηση αφορά το εύρος του προγράμματος και τα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ.

  "Η βασική επίδραση του προγράμματός μας δεν είναι τόσο στις μηνιαίες αγορές, αλλά στο συνολικό όγκο των ομολόγων που υπάρχουν ήδη στα βιβλία μας", πρόσθεσε ο Weidmann.

  Δήλωσε δε πως η λήξη των αγορών ομολόγων είναι δικαιολογημένη επειδή κλείνει με ταχύ ρυθμό το χάσμα μεταξύ της παραγωγής της οικονομίας και της δυναμικής της.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ