Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Οκτ-2017 14:49

  Μπρος - πίσω με το διάγγελμα του Πουτζντεμόν

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:50

  Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν θα εκφωνήσει τελικά μία ομιλία σήμερα στις 17.00 (τοπική ώρα, 18.00 ώρα Ελλάδας) ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τους πολιτικούς συμμάχους του ο Πουτζντεμόν πρόκειται να ανακοινώσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

  Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Καταλονίας αποφάσισε να ακυρώσει το διάγγελμα στο οποίο αναμενόταν να ανακοινώσει την διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 20 Δεκεμβρίου.

  Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της εφημερίδας La Vanguardia που επικαλούνταν αποκλειστικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση της Καταλονίας επρόκειτο να ανακοινώσει ότι εξετάζει την προκήρυξη εκλογών τον Δεκέμβριο. 

  Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Καταλονίας σε σημερινή του επιστολή προς την ισπανική Γερουσία χαρακτήριζε "μετωπική παραβίαση του Συντάγματος" το ενδεχόμενο να  ανακληθεί η αυτονομία της περιφέρειας και να τεθεί υπό επιτροπεία η περιοχή, προειδοποιώντας πως η κατάσταση "θα γίνει ακόμη πιο σοβαρή". 

  Συγκεκριμένα, ο Πουτζντεμόν υποστήριξε πως τα μέτρα που θα θέσουν την Καταλωνία υπό επιτροπεία και τα οποία επιθυμεί η ισπανική κυβέρνηση, αντιβαίνουν "μετωπικά" σε πολλά άρθρα του ισπανικού συντάγματος, "θα αποστερήσουν τον λαό της Καταλωνίας από τους θεσμούς του" και θα δημιουργήσουν "μια ακόμη πιο σοβαρή κατάσταση στην περιοχή".

  Σ' αυτό το κείμενο των εννέα σελίδων, ενημερώνει τη Γερουσία πως θα στείλει έναν αντιπρόσωπο του υπουργικού συμβουλίου του για να αναπτύξει επιχειρήματα ώστε να μην τεθεί η Καταλονία υπό επιτροπεία.

  Σημειώνεται ότι η ολομέλεια της Γερουσίας θα αποφασίσει στη συνέχεια αν θα δώσει στον επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι, βάσει του άρθρου 155 το Συντάγματος, την εξουσία να διαλύσει την καταλανική κυβέρνηση, να θέσει υπό επιτροπεία την αστυνομία της, το κοινοβούλιό της, τα δημόσια μέσα ενημέρωσης, για έξι μήνες, για να διοργανωθούν στις αρχές του 2018 περιφερειακές εκλογές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ