Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Οκτ-2017 09:37

  Προεδρικές εκλογές σήμερα στην Κένυα μέσα σε κλίμα έντασης και αβεβαιότητας

  Προεδρικές εκλογές σήμερα στην Κένυα μέσα σε κλίμα έντασης και αβεβαιότητας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι Κενυάτες καλούνται εκ νέου σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας μετά την ακύρωση από τη δικαιοσύνη των εκλογών της 8ης Αυγούστου στις οποίες επανεξελέγη ο πρόεδρος Ουχούρου Κενυάτα.

  Σε ένα κλίμα έντασης, που έχει σημαδευτεί από πολλές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης που κατεστάλησαν βιαίως από την αστυνομία, η Εκλογική Επιτροπή (IEBC) διαβεβαιώνει ότι είναι έτοιμη από τεχνική και επιμελητειακή άποψη, μετά το πλήγμα που δέχθηκε από την ακύρωση των προηγούμενων εκλογών από το Ανώτατο Δικαστήριο εξαιτίας προβλημάτων στη διεξαγωγή.

  Ωστόσο ο πρόεδρός της Ουαφούλα Τσεμπουκάτι, που βρίσκεται ολοένα και πιο απομονωμένος μέσα στην Επιτροπή, εξέφρασε δημοσίως τις αμφιβολίες του σχετικά με την ικανότητά της να διασφαλίσει την αξιοπιστία των εκλογών. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν αυξηθεί οι εκκλήσεις υπέρ της αναβολής των προεδρικών εκλογών μετά τις 31 Οκτωβρίου, ημερομηνία που ορίζεται από το Σύνταγμα της Κένυας.

  Αυτή η περίοδος αβεβαιότητας και έντασης, που έχει ήδη επηρεάσει την πιο δυναμική οικονομία της ανατολικής Αφρικής, ξεκίνησε παραδόξως από μια ιστορική δικαστική απόφαση την 1η Σεπτεμβρίου. Το Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο είχε προσφύγει η αντιπολίτευση, έκανε λόγο για ανωμαλίες στη μετάδοση των αποτελεσμάτων και ακύρωσε τις προεδρικές εκλογές, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Αφρική.

  Η απόφαση του δικαστηρίου είχε χαρακτηριστεί από την αντιπολίτευση ευκαιρία για τους Κενυάτες πολιτικούς να ενισχύσουν τη δημοκρατία, κάτι που τελικά δεν συνέβη.

  Η IECB προχώρησε σε κάποιες μεταρρυθμίσεις ενόψει των νέων εκλογών, όμως η αντιπολίτευση εκτίμησε ότι ο θεσμός εξακολουθεί να είναι μεροληπτικός και κυριαρχείται από το κυβερνών κόμμα.

  Υπό αυτές τις συνθήκες, ο αντιπολιτευόμενος Ράιλα Οντίνγκα, 72 ετών, ανακοίνωσε στις 10 Οκτωβρίου ότι αποσύρεται από τις εκλογές και έχει καλέσει τους υποστηρικτές του να απέχουν από την ψηφοφορία.

  Στο μεταξύ τουλάχιστον 49 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις 8 Αυγούστου, οι περισσότεροι εξαιτίας της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων από την αστυνομία στις περιοχές όπου κυριαρχεί η αντιπολίτευση, σύμφωνα με τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  Αφού επιτέθηκε φραστικά εναντίον των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Ουχούρου Κενυάτα, 55 ετών, δεν σταμάτησε να τονίζει ότι οι νέες εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν στις 26 Οκτωβρίου.

  Η κυβέρνησή του ξεκίνησε να αναθεωρεί εκτάκτως τον εκλογικό νόμο, επισήμως για να διορθωθούν τα λάθη στα οποία αναφέρθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο. Όμως η αντιπολίτευση εκτίμησε ότι οι τροποποιήσεις προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για νοθεία στις εκλογές.

  Το κείμενο, που έχει υιοθετηθεί από το κοινοβούλιο, δεν έχει ακόμη υπογραφεί από τον Κενυάτα, τον οποίο η διεθνής κοινότητα έχει καλέσει να αποφύγει να το κάνει.

  Τη Δευτέρα είκοσι Δυτικοί πρεσβευτές κατήγγειλαν "την επιδείνωση του πολιτικού περιβάλλοντος" στην Κένυα και κάλεσαν όλους τους υπεύθυνους να ρίξουν τους τόνους.

  Διότι σε μια χώρα που οι κάτοικοι ψηφίζουν κυρίως βάσει της φυλής και της καταγωγής τους και όχι τόσο βάσει των πολιτικών προγραμμάτων, η πολιτική αυτή κρίση έφερε για μια ακόμη φορά στο φως τις βαθιές κοινωνικές, γεωγραφικές και εθνοτικές διαφορές που σοβούν στην Κένυα.

  Το International Crisis Group εκτιμά από την πλευρά του ότι μια αναβολή των εκλογών "θα βοηθούσε να αποφευχθεί μια κρίση στην Κένυα", δέκα χρόνια μετά τις χειρότερες μετεκλογικές ταραχές που είχαν κοστίσει τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους.

  "Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, η οργάνωση εκλογών απλώς θα ενισχύσει τις εθνοτικές διαφορές στην Κένυα και θα παρατείνει το αδιέξοδο που έχει ήδη κοστίσει δεκάδες ζωές", τονίζει το ICG.

  "Οι θεσμοί και οι πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας μικρής αναβολής και από την πλευρά του ο Οντίνγκα θα πρέπει να δεσμευθεί να συμμετάσχει σε αυτές", προσθέτει.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ