Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Οκτ-2017 10:08

  Στα $600 εκατ. έφτασε το απλήρωτο χρέος της Βενεζουέλας

  Στα $600 εκατ. έφτασε το απλήρωτο χρέος της Βενεζουέλας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Βενεζουέλα αθέτησε ακόμη δύο πληρωμές ομολόγων το περασμένο Σαββατοκύριακο, προσθέτοντας εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στο ολοένα και αυξανόμενο ποσό απλήρωτων υποχρεώσεων, μόλις λίγες μέρες πριν η χώρα χρειαστεί να κάνει μία από τις δύο κρίσιμες πληρωμές.

  Το κράτος έχει αθετήσει τώρα 586 εκατ. δολ. πληρωμών που συνδέονται με το χρέος της κυβέρνησης. Ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας Petroleos de Venezuela, η SA και η εταιρεία Electricidad de Caracas, τρεις επενδυτικές εταιρείες το επιβεβαίωσαν.

  "Δεν βλέπω πώς κάποιος που εμπλέκεται στο χρέος της Βενεζουέλας μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο πέρα από ανήσυχος, εκτός από εκείνους που έχουν συμφωνίες ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης (credit default swaps)", δήλωσε ο Russ Dallen, εταίρος της Caracas Capital Markets. Οι κάτοχοι των swaps ωφελούνται σε περίπτωση αθέτησης χρέους.

  Έως την περασμένη Παρασκευή, η Βενεζουέλα είχε αθετήσει χρέος 349 εκατ. δολαρίων από απλήρωτους τόκους ομολόγων. Αυτό το Σαββατοκύριακο απέτυχε να πραγματοποιήσει πληρωμές τόκων συνολικού ύψους 237 εκατ. δολαρίων που οφείλονται σε άλλα δύο κρατικά ομόλογα.

  Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Βενεζουέλα προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα για να μπορέσει να πληρώσει το ομόλογο 841 εκατ. δολαρίων, που λήγει την Παρασκευή κι έχει εκδοθεί από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA. Η εγγύηση έναντι του ομολόγου είναι η Citgo, θυγατρική της PDVSA που δραστηριοποιείται στον κλάδο διύλισης και λιανικής πώλησης κι εδρεύει στο Χιούστον.

  Την επόμενη εβδομάδα, στις 2 Νοεμβρίου, ωριμάζει ένα ομολογιακό δάνειο ύψους περίπου 1,2 δισ. δολαρίων της PDVSA. Σε αντίθεση με τις πληρωμές τόκων που η Βενεζουέλα αθέτησε αυτόν τον μήνα, οι δύο κύριες πληρωμές δεν έχουν περιόδους χάριτος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ