Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Οκτ-2017 13:27

  Barclays: Τι θα φέρει η νέα προθεσμία Rajoy στην καταλανική κρίση

  Barclays: Τι θα φέρει η νέα προθεσμία Rajoy στην καταλανική κρίση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  "Μετά την νέα προθεσμία Rajoy, τι αναμένεται να συμβεί με την Καταλονία;", σημειώνει η Barclays σε νέα της έκθεση. Η ισπανική κυβέρνηση συναντήθηκε το Σαββατοκύριακο για να ενεργοποιήσει το άρθρο 155, το οποίο τώρα θα πρέπει να εγκριθεί με πλειοψηφία στη Γερουσία την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, όπου το κόμμα του Mariano Rajoy. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση δίνει άλλες πέντε ημέρες, ώστε η περιφερειακή κυβέρνηση να έχει ακόμα κάποιο χρόνο να αντιδράσει και ενδεχομένως να ζητήσει περιφερειακές εκλογές πριν από την ψηφοφορία της Γερουσίας την Παρασκευή. Για να ενεργοποιήσει το άρθρο 155, το συντηρητικό ΡΡ έχει την πλήρη υποστήριξη του κεντροαριστερού κόμματος PSOE και του κεντρώου Ciudadanos. Μαζί αυτά τα τρία κόμματα αντιπροσωπεύουν 254 έδρες στο ισπανικό κοινοβούλιο 350 εδρών.

  Όπως επισημαίνει η Barclays, οι λόγοι που προβάλλει ο Rajoy για την ενεργοποίηση του άρθρου 155 είναι: 1) να τηρήσει η περιφερειακή κυβέρνηση το συνταγματικό και νομικό πλαίσιο · 2) η αποκατάσταση της κανονικότητας και συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης · και 3) να ζητήσει περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία μόλις αποκατασταθεί η ομαλότητα.

  Σύμφωνα με το άρθρο 155, ο πρωθυπουργός Rajoy ανακοίνωσε ότι θα καταργηθεί ο σημερινός περιφερειακός πρόεδρος και η κυβέρνησή του και ότι οι περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν το συντομότερο δυνατόν και όχι αργότερα από έξι μήνες από σήμερα. Εν τω μεταξύ, το κοινοβούλιο της Καταλονίας θα συνεχίσει να συνεδριάζει και η περιφερειακή διοίκηση θα συνεχίσει να λειτουργεί. Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 155, η κεντρική κυβέρνηση επιφυλάσσεται για βέτο κατά οποιασδήποτε πρωτοβουλίας του περιφερειακού κοινοβουλίου, η οποία θεωρείται παράνομη ή αντισυνταγματική, τονίζει η βρετανική τράπεζα.

  Τι έπεται?

  Η καταλανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού κοινοβουλίου τις προσεχείς ημέρες, ενδεχομένως στις 27 Οκτωβρίου. Αναμένεται ότι η κυβέρνηση της Καταλονίας μπορεί να ζητήσει από το περιφερειακό κοινοβούλιο να ψηφίσει την κήρυξη μονομερούς ανεξαρτησίας, μια κίνηση που θα στοχεύει στην ικανοποίηση των απαιτήσεων των πιο ριζοσπαστικών αυτονομιστών στην περιφερειακή κυβέρνηση. Επιπλέον, θα μπορούσε επίσης να ζητήσει περιφερειακές εκλογές. Η κήρυξη περιφερειακών εκλογών θα μπορούσε να σταματήσει την επίσημη εφαρμογή του άρθρου 155 από τη Γερουσία.

  Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Barclays, λόγω των πρόσφατων επιλογών που έγιναν υπέρ της κλιμάκωσης της σύγκρουσης, η περιφερειακή κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίξει την επίσημη έγκριση μιας μονομερούς δήλωσης ανεξαρτησίας και να κάνει έκκλησης για ανυπακοή στην παρέμβαση της κεντρικής κυβέρνησης για την αύξηση της έντασης, σχετικά με την κατάσταση. Σε αυτό το σενάριο, η κεντρική κυβέρνηση θα μπορούσε να αναγκαστεί να ακολουθήσει νομική διαδικασία για την απομάκρυνση της περιφερειακής κυβέρνησης με τη βία, η οποία μπορεί να φέρει περαιτέρω διεθνή προσοχή.


  Όσον αφορά τις περισσότερο πιθανές περιφερειακές εκλογές, η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήγαγε το GESOP για την El Periodico de Catalunya (16-19 Οκτωβρίου) δείχνει ότι ένα νέο Κοινοβούλιο της Καταλονίας θα είναι πολύ παρόμοιο με το σημερινό. Η πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, 70-73 από τις 135, θα πήγαινε σε κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας. Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης ότι το 48% των ψήφων θα υποστηρίξει τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας, τα οποία είναι παρόμοια με τις δημοσκοπήσεις πριν από το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου. Στα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας, το ERC θα αυξηθεί σε 43-44 βουλευτές ενώ το PDeCAT θα μειωθεί στους 18-19 βουλευτές. Το πιο ριζοσπαστικό CUP που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, θα παραμείνει γενικά αμετάβλητο με 9-10 βουλευτές.

  Συνολικά, η Barclays εξακολουθεί να πιστεύει ότι η ανεξαρτησία παραμένει εξαιρετικά απίθανη, καθώς θα απαιτούσε σημαντικές συνταγματικές αλλαγές. Τα μη αποσχιτικά κόμματα της Ισπανίας - το PP, το PSOE και το Ciudadanos - κατέχουν πάνω από τα δύο τρίτα των εδρών στο ισπανικό κοινοβούλιο (254 από 350). Κατά την άποψη της Barclays, αν και η συνταγματική μεταρρύθμιση του σημερινού περιφερειακού συστήματος χρηματοδότησης - και, γενικότερα, του περιφερειακού πλαισίου - είναι πιθανή, οι αλλαγές αυτές μπορεί να μην περιλαμβάνουν την επιλογή της ανεξαρτησίας, καθώς κανένα από τα τρία μη αποσχιστικά κόμματα δεν την υποστηρίζουν.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ