Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Οκτ-2017 11:38

  Λαϊκό και Σοσιαλιστικό Κόμμα συμφώνησαν για εκλογές στην Καταλονία

  Λαϊκό και Σοσιαλιστικό Κόμμα συμφώνησαν για εκλογές στην Καταλονία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:57

  Η ισπανική κυβέρνηση εξασφάλισε την υποστήριξη της αντιπολίτευσης για τη διάλυση του καταλανικού κοινοβουλίου και τη διεξαγωγή νέων εκλογών τον Ιανουάριο στην προσπάθεια να απομακρύνει τον "κίνδυνο" μιας διεκδίκησης της ανεξαρτησίας από την περιφερειακή κυβέρνηση.

  Οι Σοσιαλιστές, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, δήλωσαν σήμερα ότι θα υποστηρίξουν ένα πακέτο έκτακτων μέτρων για την υπαγωγή της περιοχής στον άμεσο έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης.

  Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, που ήθελε την υποστήριξη των Σοσιαλιστών ώστε να μπορέσει να παρουσιάσει ένα ενωμένο πολιτικό μέτωπο στην κρίση, συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για αύριο, το οποίο θα προλειάνει το έδαφος για την εγκαθίδρυση του κεντρικού ελέγχου της Μαδρίτης στην περιφέρεια.

  Η κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε σήμερα αν οι εκλογές τον Ιανουάριο αποτέλεσαν τμήμα του πακέτου, με τον Ραχόι να λέει μόνο πως τα μέτρα θα ανακοινωθούν αύριο.

  Ωστόσο, κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως είναι πιθανή η διεξαγωγή περιφερειακών εκλογών. "Το λογικό τέλος σε αυτή τη διαδικασία θα ήταν η διεξαγωγή νέων εκλογών στο πλαίσιο του νόμου", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου.

  Θα είναι η πρώτη φορά στα σαράντα χρόνια δημοκρατίας στην Ισπανία που η Μαδρίτη θα επικαλεστεί το Σύνταγμα προκειμένου να αποπέμψει μια περιφερειακή κυβέρνηση και να προκηρύξει νέες εκλογές.

  Ο Ραχόι επιθυμεί την ευρύτερη δυνατή συναίνεση προτού κάνει το βήμα, το οποίο έχει αυξήσει την προοπτική νέων μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεων στην Καταλονία όπου οι ομάδες που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας κατάφεραν να κατεβάσουν στους δρόμους περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

  Ο Καταλανός ηγέτης Κάρλες Πουτζντεμόν, πρώην δημοσιογράφος ο οποίος ηγείται της εκστρατείας για την απόσχιση, αρνήθηκε να αποκηρύξει την ανεξαρτησία, επικαλούμενος ένα συντριπτικό ποσοστό υπέρ της απόσχισης στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την 1η Οκτωβρίου.

  Οι καταλανικές αρχές δήλωσαν πως περίπου το 90% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας αν και μόνο το 43% των ψηφοφόρων συμμετείχε. Οι αντίπαλοι της απόσχισης στην πλειονότητά τους δεν πήγαν να ψηφίσουν.

  Ισπανικά δικαστήρια έκριναν αντισυνταγματική τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, αλλά ο Πουτζντεμόν λέει πως το αποτέλεσμα είναι δεσμευτικό και πρέπει να γίνει σεβαστό.

  Η παρατεταμένη αντιπαράθεση οδήγησε εκατοντάδές επιχειρήσεις να απομακρύνουν την έδρα τους από την Καταλονία και ανάγκασε την ισπανική κυβέρνηση να περιορίσει τις προβλέψεις της για οικονομική ανάπτυξη. Η περιοχή συνεισφέρει το ένα πέμπτο της ισπανικής οικονομίας.

  Η αβεβαιότητα που περιβάλλει το μέλλον της περιοχής έχει προκαλέσει αναταράξεις στο ευρώ. Χθες ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, προσέφεραν την υποστήριξή τους στον Ραχόι στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

  Σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Ραχόι διαβεβαίωσε ότι απολαμβάνει της υποστήριξης" των ευρωπαίων ομολόγων του. Είπε πως τα έκτακτα μέτρα που προβλέπεται να λάβει η κυβέρνησή του αποφασίστηκαν σε συμφωνία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους φιλελεύθερους Ciudadanos.

  "Ο βασικός σκοπός είναι να επανέλθουμε στο πλαίσιο του νόμου, δεν μπορούμε να βλέπουμε ένα μέρος της χώρας όπου ο νόμος δεν εφαρμόζεται, όπου ο νόμος δεν υπάρχει", είπε.

  "Η κυβέρνηση κατέβαλε πολλές προσπάθειες προκειμένου να εξέλθει" από το αδιέξοδο, είπε, επιρρίπτοντας κατηγορηματικά την ευθύνη για την παρούσα κρίση στους ηγέτες των αυτονομιστών.

  "Φθάσαμε σε αυτή την κατάσταση γιατί θέλησαν να φθάσουμε σε αυτή την κατάσταση", πρόσθεσε ο Ραχόι.

  Η ΕΕ λέει ότι δεν θα αναλάβει ρόλο μεσολαβητή και πως η κρίση πρέπει να επιλυθεί από τη Μαδρίτη και τη Βαρκελόνη.

  Μετά την ανακοίνωση από τον Ραχόι μέτρων για την υπαγωγή της Καταλονίας στο άμεσο έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης, η άνω βουλή της Ισπανίας θα πρέπει να τα εγκρίνει σε μια συνεδρίαση η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις 27 Οκτωβρίου, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Γερουσίας.

  Οι ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν από την αποπομπή του καταλανικού κοινοβουλίου και της κυβέρνησης έως μια πιο ήπια προσέγγιση απομάκρυνσης συγκεκριμένων επικεφαλής τοπικών υπουργείων. Η υπαγωγή της Καταλονίας στον άμεσο έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης θα είναι προσωρινή καθώς θα διεξαχθούν περιφερειακές εκλογές οι οποίες θα αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση.

  Η Μαδρίτη τόνισε σήμερα πως η κίνηση δεν αποσκοπεί στην απάλειψη της αυτονομίας από την Καταλονία αλλά στην προσωρινή επιβολή άμεσου ελέγχου μέχρι την εκλογή μιας κυβέρνησης που θα ενεργεί στο πλαίσιο του νόμου.

  Η Κάρμεν Κάλβο, που έχει επιφορτιστεί από το Σοσιαλιστικό Κόμμα με τη διεξαγωγή των συνομιλιών με την κυβέρνηση σχετικά με τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για να επιβάλει την άμεση διακυβέρνηση της Καταλονίας, δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση TVE πως οι περιφερειακές εκλογές του Ιανουαρίου θα ποτελέσουν μέρος του πακέτου.

  Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες εκτός από το ότι οι Σοσιαλιστές επιθυμούν την ελάχιστη παρέμβαση.

  Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας αποσύρουν ποσά από τις καταλανικές τράπεζες

  Tην ίδια ώρα οπαδοί της ανεξαρτησίας στην Καταλονία προχώρησαν σήμερα σε αναλήψεις σημαντικών ή συμβολικών χρηματικών ποσών σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της ισπανικής κυβέρνησης και των τραπεζών που μετέφεραν τα κεντρικά γραφεία τους εκτός της περιοχής.

  "Είναι ένας τρόπος να διαμαρτυρηθούμε. Δεν θέλουμε το κακό ούτε της ισπανικής ούτε της καταλανικής οικονομίας", δήλωσε η Ροσέρ Κόμπος, η οποία μόλις απέσυρε 1.714 ευρώ από τα γκισέ, που αντιστοιχεί στη χρονολογία κατά την οποία τα στρατεύματα του βασιλιά Φιλίππου Ε’ κατέλαβαν τη Βαρκελόνη.

  Ο Φίλιππος περιόρισε στη συνέχεια τα δικαιώματα των περιοχών που είχαν λάβει μέρος στον πόλεμο της απόσχισης. Για τους αυτονομιστές είναι η χρονολογία της απώλειας της αυτονομίας τους.

  "Είναι ο μόνος τρόπος που έχουν οι Καταλανοί να δείξουν τη διαφωνία τους με τη στάση του ισπανικού κράτους", λέει η 42χρονη δικηγόρος.

  Δύο αυτονομιστικές οργανώσεις, η Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC) και η Omnium Cultural, κάλεσαν τον κόσμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να προχωρήσει σε διάφορες "άμεσες ειρηνικές ενέργειες" για να δείξει τη δυσαρέσκειά του απέναντι στην κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, κυρίως αποσύροντας χρήματα, "κατά προτίμηση μεταξύ 08:00 και 09:00", από τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες.

  Ο Ζοακίμ Κουρμπέτ, ένας 58χρονος εκδότης, απέσυρε 155 ευρώ, τα οποία κουνούσε με υπερηφάνεια, "ένα συμβολικό ποσό, για να διαμαρτυρηθεί και να ασκήσει πίεση στην ισπανική κυβέρνηση". Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει συγκαλέσει για αύριο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την εκκίνηση της διαδικασίας εφαρμογής του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος που ρυθμίζει τα της άρσης της αυτονομίας των αυτόνομων κοινοτήτων της Ισπανίας.

  Λίγο πριν από τις 08;00, πέντε-έξι άνθρωποι περίμεναν υπομονετικά μπροστά από ένα ΑΤΜ της Caixa Bank σε μια μεγάλη λεωφόρο της Βαρκελόνης.

  Με την εφημερίδα Vanguardia υπό μάλης, η σαραντάχρονη γραμματέας Μάρτα Αργκιλάγα, ήρθε να αποσύρει 200 ευρώ, "περισσότερα από όσα παίρνει συνήθως".

  "Είναι μια συμβολική ενέργεια, θα καταγραφεί, μπορεί κάποιος να επιβεβαιώσει πόσοι πελάτες απέσυραν χρήματα από τις 08:00 έως τις 09:00. Έτσι, θα δουν, δεδομένου ότι υπάρχουν αμφιβολίες για τη συμμετοχή. Θα δουν πόσοι άνθρωποι το κάνουν."

  Στις 08:10 το πρώτο ΑΤΜ της τράπεζας αυτής είχε τεθεί "προσωρινά εκτός λειτουργίας". Η Μαρία Μπερνάρντ, που περίμενε στην ουρά, σηκώνει τους ώμους και προσπαθεί παρ΄όλ΄αυτά να βάλει την κάρτα της στο μηχάνημα.

  "Η ισπανική κυβέρνηση έλαβε πολλά μέτρα σε βάρος μας. Πρέπει να αντιδράσουμε. Θέλω να αποσύρω 300 ευρώ. Κανονικά δεν το κάνω αυτό τέτοια ώρα…", προσθέτει 53χρονη υπάλληλος της καταλανικής κυβέρνησης.

  Η προοπτική μιας απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία έκανε εκατοντάδες εταιρίες να φύγουν, αρχής γενομένης από τις δύο μεγάλες καταλανικές τράπεζες, την Caixa Bank, την τρίτη μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα, και την Banco de Sabadell, που μετέφεραν τα κεντρικά γραφεία τους εκτός της περιοχής, η οποία συνεισφέρει το 19% του εθνικού ΑΕΠ.

  Με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ