Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Οκτ-2017 14:40

  Ο Ρέντσι ζητά να αντικατασταθεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας

  Ο Ρέντσι ζητά να αντικατασταθεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι, με επίσημη πρόταση που κατέθεσε στο κοινοβούλιο, ζήτησε "ανανέωση" σε ό,τι αφορά την ηγεσία της Τράπεζας της Ιταλίας. Το σχετικό ψήφισμα εγκρίθηκε από τη βουλή, προκαλώντας, όμως, σειρά αντιδράσεων, σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

  Η κίνηση αυτή του Ρέντσι, δε, συνδέεται με τη λήξη, στο τέλος του μηνός, της θητείας του νυν διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας, Ινιάτσιο Βίσκο, και με την αύξηση των πολιτικών αντιπαραθέσεων που έχει δημιουργηθεί, λόγω της έναρξης μιας άτυπης προεκλογικής περιόδου, με το βλέμμα στραμμένο στην ανανέωση βουλής και γερουσίας, πιθανότατα τον Μάρτιο του 2018.
   
  Σύμφωνα με τον Ρέντσι, ουσιαστικά, ο Βίσκο δεν άσκησε την προβλεπόμενη εποπτεία επί του τραπεζικού συστήματος της χώρας, με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο. Η αναφορά, είναι στις κρίσεις τραπεζών, όπως οι Μοnte dei Paschi di Siena και Banca Etruria, αλλά και στο ότι η Ιταλία δεν προχώρησε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, με κρατική ενίσχυση, όσο αυτό επιτρεπόταν από ευρωπαϊκή νομοθεσία.
   
  Η θέση του επικεφαλής των Δημοκρατικών, όμως, θεωρήθηκε άτοπη και υπερβολική από μεγάλο μέρος των ίδιων των βουλευτών και γερουσιαστών της κεντροαριστεράς, με τη λογική ότι με αυτό τον τρόπο πλήττεται η αυτονομία της Τράπεζας της Ιταλίας. Στους υποστηρικτές του Βίσκο, παράλληλα, συγκαταλέγονται ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν.
   
  Ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι άφησε να διαρρεύσει ότι οι αποφάσεις του, σχετικά με την αντικατάσταση του Βίσκο ή την ανανέωση της θητείας του, θα έχουν ως μόνον σημείο αναφοράς την αυτόνομη πορεία της Τράπεζας της Ιταλίας.

  Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές ο Ρέντσι γνωρίζει ότι οι θέσεις του μπορεί να μην υπερισχύσουν, αλλά ενόψει της εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές, θέλησε να καταστήσει σαφές ότι η κεντροαριστερά τάσσεται υπέρ μιας πιο δυναμικής παρουσίας και δράσης του διοικητή της Banca d'Italia. Με κύριο στόχο να αποδυναμωθούν και οι κινήσεις του αντιπολιτευόμενου κινήματος Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ