Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Οκτ-2017 10:37

  Γερμανία: Προεκλογικός αγώνας τέλος, ατμόσφαιρα οκ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Το πρώτο βήμα προς μια κυβέρνηση συνασπισμού με πρωτοφανείς για τη Γερμανία εταίρους, (Χριστιανική Ένωση, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι) έγινε. Και το αποτύπωμα ήταν καταρχήν θετικό σε μια διαδικασία προσέγγισης χιλιοστού.

  Το πρώτο εξωτερικό σημάδι αρμονίας εκδηλώθηκε στο μπαλκόνι της πολιτικά ουδέτερης Γερμανικής Κοινοβουλευτικής Εταιρείας, στο κτήριο όπου δίνεται η μάχη για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Εκεί έκαναν την εμφάνισή τους χθες οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες υπό την καγκελάριο Μέρκελ, τον βαυαρό πρωθυπουργό Ζεεχόφερ και τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ, πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες. Ο Λίντνερ μάλιστα χαιρετούσε τους φωτογράφους που απαθανάτιζαν τη σκηνή. Ο φακός τους κατέγραψε χαμόγελα και χαλαρή ατμόσφαιρα. Λίγες ώρες αργότερα, τη θέση στο ίδιο μπαλκόνι πήραν οι διαπραγματευτές των χριστιανικών κομμάτων και των Πρασίνων. Και εδώ το κλίμα ανέδυε θετική διάθεση.

  "Να ξεπεράσουμε όσα μας χωρίζουν"

  Αλλά και από τις δηλώσεις των συμμετεχόντων στον πρώτο γύρο των ξεχωριστών διερευνητικών επαφών καταγράφεται θετικό κλίμα. "Είχαμε σήμερα δύο καλές συνομιλίες από την οπτική γωνία των Χριστιανοδημοκρατών", δήλωσε ο γεν. γραμματέας του κόμματος Πέτερ Τάουμπερ. "Δεν επρόκειτο για μια κακή πρώτη ημέρα", το διατύπωσε αλλιώς ο βαυαρός πρωθυπουργός, Χριστιανοκοινωνιστής Χορστ Ζεεχόφερ μετά από συνομιλίες διάρκειας τριών ωρών. Ωστόσο, όλοι οι δυνητικοί εταίροι μιας κυβέρνησης "Τζαμάικα" τόνισαν ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν πριν επισφραγιστεί η συνεργασία τους σε ομοσπονδιακό επίπεδο. "Όταν τόσο διαφορετικά κόμματα προσπαθούν να συνεργαστούν, στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στην προσπάθεια να ξεπεράσουν όσα τους χωρίζουν", πρόσθεσε ο Τάουμπερ, συμπληρώνοντας ότι προσμένει με χαρά την πρώτη κοινή συνάντηση και των τριών πιθανών εταίρων αύριο, Παρασκευή.

  Θετικά μηνύματα και από το στρατόπεδο των Φιλελευθέρων. Η γεν. γραμματέας του κόμματος Νίκολα Μπερ παρέπεμψε στη γεωγραφική απόσταση ανάμεσα στη Γερμανία και το νησί της Καραϊβικής, τη Τζαμάικα. "Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι τα πρώτα βήματα, τα πρώτα μέτρα σε αυτόν τον δρόμο ήταν θετικά, επικράτησε ατμόσφαιρα θετική προς αναζήτηση λύσεων".

  Νύξεις και για δύσκολα θέματα

  Για καλές συνομιλίες έκανε λόγο και ο πολιτικός διευθυντής των Πρασίνων Μίχαελ Κέλνερ, "αν και ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς". Ο γεν. γραμματέας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Αντρέας Σόιερ ήταν πιο τηλεγραφικός στις δηλώσεις του. "Προεκλογικός αγώνας τέλος, συνάντηση σημαντική, ατμόσφαιρα οκ". Λεπτομέρειες επί του περιεχομένου των διερευνητικών δεν αποκαλύφθηκαν από κανένα κόμμα, αν και θεωρείται βέβαιο ότι έγιναν ήδη πρώτες προσεκτικές νύξεις για θέματα όπως το προσφυγικό και το άσυλο, όπου η διαφορά των κομματικών θέσεων είναι τόσο μεγάλη, ώστε ορισμένοι συμμετέχοντες εικάζουν ότι η διαπραγματευτική διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί και το 2018.

  Πάντως μόνο για τις διερευνητικές η καγκελάριος Μέρκελ υπολογίζει ότι θα διαρκέσουν πολλές εβδομάδες. Την ίδια ώρα ο οικονομικός και επιχειρηματικός κόσμος ζητά από την νέα κυβέρνηση περισσότερες επενδύσεις και ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις. "Ζητείται περισσότερο θάρρος αντί μικροψυχίας", δήλωσε ότι Ντίντερ Κεμπφ, πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών BDI. Σήμερα η καγκελάριος βρίσκεται στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, αλλά οι διερευνητικές συνεχίζονται μεταξύ των δύο μικρότερων κομμάτων, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων.

  FAZ, reuters, ARD/Ειρήνη Αναστασοπούλου

  Πηγή: Deutsche Welle

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ