Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Οκτ-2017 08:38

  Ενρίκε Βιγέρα: Εξαπάτηση και υποκρισία το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

  Ενρίκε Βιγέρα: Εξαπάτηση και υποκρισία το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πρόκληση για την ενότητα της Ισπανίας, αλλά και εξαπάτηση και υποκρισία χαρακτήρισε το δημοψήφισμα στην Καταλονία για την ανεξαρτησία της, ο νέος Ισπανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ενρίκε Βιγέρα, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

  "Θα το χαρακτήριζα μια πρόκληση. Αλλά αυτό που συμβαίνει είναι ταυτόχρονα εξαπάτηση, υποκρισία, απάτη, επειδή οι περισσότερες από τις παρούσες δηλώσεις των εκπροσώπων των αυτονομιστών και αυτών που θέλουν την ανεξαρτησία βασίζονται σε παράνομες πράξεις, σε παραβιάσεις του ισπανικού Συντάγματος" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βιγέρα.

  Παρόλα αυτά, ο κ. Βιγέρα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αισιόδοξος για την έκβαση της κρίσης στην Ισπανία, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η νομιμότητα και το Σύνταγμα βρίσκονται από την πλευρά της ισπανικής κυβέρνησης, την οποία στηρίζουν οι περισσότερες κυβερνήσεις του κόσμου.

  Επισήμανε ότι το ισπανικό Σύνταγμα δίνει τη δυνατότητα διεύρυνσης μιας αυτόνομης κυβέρνησης, αλλά μέσα στην ενότητα του κράτους. Σημείωσε πως η Ισπανία είναι μια πλήρως λειτουργική και αναπτυγμένη Δημοκρατία, δήλωσε περήφανος για τα επίπεδα της ελευθερίας και του κράτους δικαίου που έχει επιτύχει και διατράνωσε την αποφασιστικότητα του ισπανικού λαού να εξακολουθήσει να τα έχει.

  Επιπλέον, ο Ισπανός πρεσβευτής αναφέρθηκε στις πρώτες εντυπώσεις του από την Ελλάδα, τους στόχους του και εστίασε στις διμερείς σχέσεις και τις προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας. "Οι σχέσεις μεταξύ Ισπανίας και Ελλάδας ήταν πάντα πολύ στενές και οι δύο λαοί είναι τόσο κοντά. Είναι πολύ εύκολο να δουλεύεις σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Για μένα είναι τιμή να είμαι εδώ. Ο περιβάλλων χώρος είναι πολύ ωραίος και είναι πολύ ευχάριστο να δουλεύει κάποιος εδώ", δήλωσε συγκεκριμένα.

  Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση πως η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώθηκε και δήλωσε βέβαιος ότι οι ισπανικές εταιρείες θα στρέψουν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον τους στην Ελλάδα.

  Tέλος, όσον αφορά την ΕΕ ανέφερε ότι και οι δύο χώρες, ούσες Μεσογειακές, έχουν κοινά συμφέροντα και την ίδια θέση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. "Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά για να δημιουργήσουμε συνθήκες για μια πιο ολοκληρωμένη Ευρώπη", σημείωσε καταληκτικά.

  Ακολουθεί η συνέντευξη του Ισπανού πρεσβευτή στην Ελλάδα στον Δημήτρη Μάνωλη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

  Η Ισπανία αντιμετωπίζει μία από τις πιο σοβαρές προκλήσεις στην ιστορία της Δημοκρατίας της όσον αφορά την ενότητά της. Υπάρχει περιθώριο διαλόγου προκειμένου να επιλυθεί η κρίση; Πώς σχολιάζετε την ομιλία της Τρίτης 10 Οκτωβρίου του ροέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν για το αποτελέσματα του δημοψηφίσματος; Πώς θα αντιδράσει η ισπανική κυβέρνηση;

  Ναι, δεν μπορώ να αρνηθώ ότι είναι μια σοβαρή πρόκληση. Αλλά αυτό που συμβαίνει είναι ταυτόχρονα εξαπάτηση, υποκρισία- απάτη, επειδή οι περισσότερες από τις παρούσες δηλώσεις των εκπροσώπων των αυτονομιστών και αυτών που θέλουν την ανεξαρτησία βασίζονται σε παράνομες πράξεις, σε παραβιάσεις του ισπανικού Συντάγματος.

  Σε ό,τι αφορά την ομιλία του προέδρου της Καταλονίας, αν κατάλαβα σωστά, διακήρυξε ανεξαρτησία, αλλά μέχρι τότε είπε ότι θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο την αναστολή της. Ωστόσο, δεν υπήρξε συζήτηση στο Κοινοβούλιο αργότερα. Έτσι δεν ξέρω ακριβώς τι συμβαίνει. Όλα είναι πολύ μπερδεμένα.

  Θα ήθελα να υπογραμμίσω το γεγονός ότι η Ισπανία είναι μια πλήρως λειτουργική Δημοκρατία, πολύ αναπτυγμένη, από τις κορυφαίες του κόσμου. Είμαι πραγματικά περήφανος για τα επίπεδα της ελευθερίας και του κράτους δικαίου που έχουμε επιτύχει. Επομένως, θέλουμε πολύ να έχουμε το ίδιο επίπεδο ελευθερίας και ελευθεριών που έχουμε στην Ισπανία.

  Από την άλλη πλευρά, αναγνωρίζω επίσης ότι ορισμένες από τις περιφέρειες, κυρίως η Καταλονία, έχουν την ευρύτερη αυτονομία διακυβέρνησης στον κόσμο. Το επίπεδο της αυτονομίας της είναι το ίδιο ή και μεγαλύτερο από τη Φλάνδρα ή το Κεμπέκ ή ορισμένων περιφερειών, διαχειρίζεται περισσότερο από το 90% των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της υγείας κ.λπ. Αυτό συνεπάγεται μεγάλη οικονομική διαχείριση.

  Έτσι, με βάση αυτά, είναι αρκετά δύσκολο να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Και ιδιαίτερα πώς τα πράγματα έχουν φτάσει μέχρι αυτό το σημείο.

  Είστε αισιόδοξος;
     
  Είμαι αισιόδοξος, διότι είμαι πεπεισμένος ότι η νομιμότητα και το Σύνταγμα βρίσκονται στο πλευρό μας, από την πλευρά της ισπανικής κυβέρνησης. Νομίζω ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις του κόσμου μοιράζονται την ίδια άποψη, και ιδιαίτερα οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Είναι πολύ σαφές ότι το Σύνταγμά μας δίνει τη δυνατότητα διεύρυνσης της αυτόνομης κυβέρνησης, αλλά μέσα στην ενότητα του κράτους. Αν αυτό μπορεί να αλλάξει, μπορεί να αλλάξει και το ισπανικό Σύνταγμα. Υπάρχουν ορισμένες διαδικασίες για να γίνει αυτό. Εάν πρέπει να το κάνουμε αυτό, μπορούμε να το κάνουμε. Και πιστεύω ότι ο ισπανικός λαός είναι απόλυτα προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και την κατάσταση.

  Ανησυχείτε για την ενότητα της Ισπανίας;
     
  Πραγματικά δεν είμαι τόσο ανήσυχος. Γνωρίζω ότι είναι μια πρόκληση, αλλά είναι μόνο μια μειοψηφία. Πρέπει να λάβετε υπόψη ότι είναι μια κυβέρνηση που έχει την υποστήριξη διάφορων ομάδων, μεταξύ των οποίων και ανθρώπων που είναι ριζοσπαστικοί. Δεν αντιπροσωπεύουν ούτε καν την πλειοψηφία του καταλανικού λαού, σύμφωνα με τις τελευταίες εκλογές, στις οποίες απέκτησαν την πλειοψηφία των εδρών, αλλά όχι την πλειοψηφία των ψήφων.

  Νομίζω ότι αυτό δεν είναι λογικό, ότι μια μειοψηφία επιβάλλει την άποψή της σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα στον υπόλοιπο λαό της Καταλανίας και στο ισπανικό έθνος.

  Μπορείτε να μας σχολιάσετε την αστυνομική βία που ασκήθηκε κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος;
     
  Η χρήση βίας ήταν ανάλογη με τον σκοπό των δικαστικών αποφάσεων, κυρίως η αποφυγή του παράνομου επονομαζόμενου δημοψηφίσματος. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα ήταν θετικό, αλλά φυσικά η αρνητική πλευρά ήταν ότι αυτοί που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας έδειξαν αυτές τις εικόνες για να κατηγορήσουν την ισπανική κυβέρνηση ως κατασταλτική.

  Αναλάβατε πρόσφατα ως ο νέος πρεσβευτής της Ισπανίας στην Ελλάδα. Πώς είναι να έχει κάποιος το γραφείο του κάτω από την Ακρόπολη; Ποιοι θα είναι οι κύριοι στόχοι της θητείας σας στην Ελλάδα;

  Οι σχέσεις μεταξύ Ισπανίας και Ελλάδας ήταν πάντα πολύ στενές και οι δύο λαοί είναι τόσο κοντά. Είναι πολύ εύκολο να δουλεύεις σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Για μένα είναι τιμή να είμαι εδώ. Ο περιβάλλων χώρος είναι πολύ ωραίος, και είναι πολύ ευχάριστο να δουλεύει κάποιος εδώ.

  Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν, και νομίζω ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται. Αυτό, βέβαια, θα κάνει ευκολότερη τη δουλειά μου και τα πράγματα, διότι είμαι βέβαιος ότι οι ισπανικές εταιρείες θα έχουν περισσότερη όρεξη να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες και να έρθουν εδώ και να επενδύσουν στην Ελλάδα.

  Μάλιστα, σε συνάντηση (την Τρίτη 10/10) με τον εκπρόσωπο των ισπανικών εταιρειών στην Ελλάδα -για παράδειγμα- συζητήσαμε μια επένδυση της Apivita, η οποία είναι μια πολύ γνωστή εταιρεία. Επίσης, είναι η Iverolla και η Ferrovial, που είναι στην εθνική οδό των Ιωαννίνων. Ήμουν εκεί την περασμένη εβδομάδα και νομίζω ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες για να κάνουμε συνέργειες και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας.

  Ποια είναι η σημασία της ενίσχυσης των σχέσεων Ελλάδας- Ισπανίας και ποιες είναι οι προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης; Πιστεύετε ότι υπάρχουν περαιτέρω δυνατότητες για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών μας και σε ποιους τομείς; Υπάρχει ισπανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα;

  Απολύτως. Δεν υπάρχουν μόνο ισπανικές εταιρείες εδώ, αλλά και ελληνικές που δραστηριοποιούνται στην Ισπανία. Τόσο η Ισπανία όσο και η Ελλάδα πιέζουν προς την ίδια κατεύθυνση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε κοινά συμφέροντα ως Μεσογειακές χώρες και έχουμε το ίδιο σκεπτικό όσον αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά για να δημιουργήσουμε συνθήκες για μια πιο ολοκληρωμένη Ευρώπη.

  Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ