Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Ιουν-2017 21:24

  Yellen: Ασφαλέστερο και υγιέστερο το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα

  Yellen: Ασφαλέστερο και υγιέστερο το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ορισμένα στοιχεία της παγκοσμιοποίησης, όπως η μετεγκατάσταση θέσεων απασχόλησης σε τρίτες χώρες, μαζί με το τσουνάμι των τεχνολογικών αλλαγών των τελευταίων ετών είχαν καταστροφικά αποτελέσματα για πολλές κοινότητες των  ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Federal Reserve, Janet Yellen.

  Μιλώντας στην Βρετανική Ακαδημία η Yellen δήλωσε ότι οι δύο διαδικασίες είναι στενά συνδεδεμένες και έχουν οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας, δημιουργώντας ένα αίσθημα απελπισίας μεταξύ αυτών που επλήγησαν.

  "Και τα δύο υπήρξαν εξαιρετικά επιζήμια για ένα μεγάλο μερίδιο του πληθυσμού", ανέφερε.

  Στρέφοντας την προσοχή της στο παγκόσμιο εμπόριο και στην εκφρασμένη πρόθεση της ηγεσίας του Λευκού Οίκου να προστατεύσει τα αμερικανικά συμφέροντα μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων η Yellen σημείωσε ότι "το εμπόριο είναι καλό αλλά υπάρχουν και αυτοί που έχουν χάσει... ωστόσο, είναι δύσκολο να σχεδιάσεις παρεμβάσεις που θα βοηθούσαν τους ηττημένους".

  Η επικεφαλής της Fed επανέλαβε παράλληλα την εκτίμηση της ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα αυξηθούν σταδιακά, ενώ και το σχέδιο για τη συρρίκνωση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας από τα επίπεδα των 4,5 τρισ. δολ. που είναι σήμερα "θα γίνει σταδιακά και με προβλέψιμο τρόπο".

  Σημείωσε ακόμα ότι το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα είναι "ασφαλέστερο και υγιέστερο" από ό,τι ήταν πριν το 2008, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μίας νέας κρίσης.

  Η Yellen επισήμανε εξάλλου ότι η Fed ξοδεύει πολύ περισσότερο χρόνο για να εντοπίζει απειλές στη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού τομέα και αυτό περιλαμβάνει περιοχές που δεν υπόκεινται στο ρυθμιστικό πλαίσιο.

  "Εστιάζουμε στο να διασφαλίζουμε ότι ο πυρήνας του χρηματοοικονομικού συστήματος έχει επαρκή κεφάλαια ώστε να μπορούμε να δώσουμε τη διαβεβαίωση πως οι μεγάλες τράπεζες θα μπορούν να συνεχίσουν να δανείζουν στην οικονομίας μας ακόμα και μετά από ένα μεγάλο σοκ", δήλωσε.

  Προειδοποίησε πάντως ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μίας νέας κρίσης, αν και εξέφρασε την ελπίδα "να μην συμβεί αυτό κατά τη διάρκεια της ζωής μας".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ