Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 31-Μαϊ-2017 09:35

  Γιατί ο Ντράγκι δεν μπορεί να "κόψει" την ποσοτική χαλάρωση

  Γιατί ο Ντράγκι δεν μπορεί να "κόψει" την ποσοτική χαλάρωση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Γ. Αγγέλη

  Τα "νέα” για την πορεία της οικονομίας και του πληθωρισμού είναι καλά και... κακά. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Capital.gr τα νεώτερα στοιχεία για την ευρωπαϊκή οικονομία σύμφωνα με την αρμόδια γενική διεύθυνση της ΕΚΤ, δείχνουν μία σχετική βελτίωση όσον αφορά την πορεία του ΑΕΠ αλλά ταυτόχρονα επιβεβαιώνουν μία στασιμότητα ή και επιδείνωση στο μέτωπο του πληθωρισμού, αντίθετα με τις προσδοκίες των τελευταίων μηνών.

  Τα στοιχεία της ΕΚΤ επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη συνεχίζει σε αναπτυξιακή τάση, με συγκρατημένους ρυθμούς, αλλά το πρόβλημα της στασιμότητας στην διαμόρφωση των τιμών παραμένει και κατά πως φαίνεται ανατρέπει τις αρχικές προσδοκίες για αυξητική τάση του πληθωρισμού.

  Συγκεκριμένα τόσο ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή (headline inflation) όσο και ο δείκτης που δεν περιέχει τα ευμετάβλητα είδη (καύσιμα, φρέσκα τρόφιμα, κ.λ.π.) ο λεγόμενος core inflation παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και μακρυά από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ όσον αφορά την σταθερότητα των τιμών. 

  Σύμφωνα με τους αναλυτές της ΕΚΤ η αύξηση του ΑΕΠ δεν φαίνεται να επηρεάζει στον προσδοκώμενο βαθμό την ζήτηση και τις τιμές παρά το συνεχιζόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

  Σε σχετική ερώτηση του Capital.gr, από την πλευρά αναλυτών της ΕΚΤ, αναφέρεται ότι η αύξηση του ΑΕΠ ασφαλώς και επηρεάζεται από την συνεχιζόμενη ποσοτική χαλάρωση στην νομισματική πολιτική και είναι αμφίβολο αν θα υπήρχε χωρίς αυτή. 

  Το γεγονός ότι η τάση του δείκτη τιμών παραμένει στάσιμη ή και αρνητική καθιστά αδύνατη κάθε σκέψη για επίσπευση της σταδιακής διακοπής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και του QE από το ΔΣ της ΕΚΤ μέσα στο Ιούνιο, όπως αρχικά είχε σχολιασθεί από κάποια μέλη του Συμβουλίου μετά την αυξητική τάση του πληθωρισμού τους προηγούμενους μήνες. 

  Το γεγονός μάλιστα οτι η στασιμότητα αυτή στον δείκτη τιμών καταναλωτή καταγράφεται και στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, την γερμανική, φαίνεται να ενισχύει την θέση της πλειονότητας των μελών του Συμβουλίου για διατήρηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης "όσο και αν χρειασθεί...”. 

  Η εικόνα αυτή απομακρύνει, παρά τις περί του αντιθέτου πιέσεις της Bundesbank, κάθε σκέψη είτε αλλαγής (αύξησης) στο ύψος των επιτοκίων στον ορατό ορίζοντα είτα για επίσπευση του τέλους των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης. 

  Η στάση αυτή όσο διατηρείται ευνοεί τις προσδοκίες για διατήρηση του προγράμματος μέχρι την ένταξη και των ελληνικών ομολόγων, εάν και όταν αυτή αποφασιστεί στο πλαίσιο των ρυθμίσεων που έχουν δρομολογηθεί για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

  Στην ΕΚΤ, όπως παρατήρησε αρμόδιο στέλεχός της στο capital.gr, υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα των παρεμβάσεων στο ύψος των επιτοκίων καθώς "κανείς δεν έχει ξεχάσει την κίνηση Τρισέ” για αύξηση των επιτοκίων σε μία συγκυρία (σ.σ. το 2011) η οποία για πολλούς αναλυτές εντός και εκτός ΕΚΤ έχει θεωρηθεί τουλάχιστον "ατυχής” για την νομισματική παρέμβασή της εν μέσω της κρίσης...    

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ