Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Μαρ-2017 11:14

  Πού οδηγούν οι εχθροπραξίες Συρίας - Ισραήλ

  Πού οδηγούν οι εχθροπραξίες Συρίας - Ισραήλ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:28

  Του Κώστα Ράπτη

  "Έτσι είχαν χτες τα πράγματα, έτσι θα έχουν και αύριο", διακήρυξε, χωρίς να αισθανθεί την ανάγκη να δώσει άλλη νομιμοποιητική εξήγηση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Binyiamin Netanyahu, σχετικά με τις αεροπορικές επιδρομές των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του στη συριακή επικράτεια, κάθε φορά που γίνεται αντιληπτή μια κίνηση ελιγμού ή εξοπλισμού της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολλάχ.

  Έτσι, και τα ξημερώματα της Παρασκευής η ισραηλινή αεροπορία έπληξε στόχους στο συριακό έδαφος, όπως ανακοίνωσε και η ίδια. Ήταν η πρώτη φορά, από την έναρξη του συριακού εμφυλίου πολέμου, που οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις παραδέχονταν ότι έκαναν τέτοιες επιθέσεις. Ήταν όμως και η πρώτη φορά που η συριακή πλευρά επέλεξε να απαντήσει σε μια τέτοια επίθεση, αλλάζοντας τους άγραφους κανόνες του παιχνιδιού.

  Η συριακή αεράμυνα εξαπέλυσε πυραύλους, πιθανώς ρωσικής κατασκευής, εδάφους-αέρος SA-5 ή S-200, εναντίον των ισραηλινών αεροσκαφών. Η ισραηλινή πλευρά δήλωσε ότι οι πύραυλοι δεν βρήκαν το στόχο τους, όμως εάν κατέληγαν στο ισραηλινό έδαφος θα προκαλούσαν ζημιές, οπότε και χρησιμοποίησε τις δικές της αντιβαλλιστικές συστοιχίες. Από τη μεριά τους, οι συριακές αρχές ανακοίνωσαν ότι ήταν πετυχημένη και νικηφόρα η δική τους αεράμυνα, με αποτέλεσμα να καταρριφθεί ένα ισραηλινό μαχητικό - γεγονός που η άλλη πλευρά το αρνείται.

  Είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ χρησιμοποίησε το προηγμένο σύστημα ARROW-II που είναι κανονικά σχεδιασμένο για επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους, όμως φαίνεται ότι έχει τροποποιηθεί για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εναντίον αεροπορικών επιθέσεων. Η χρήση προηγμένων συστημάτων αεράμυνας, όπως και η δημόσια παραδοχή των επιθέσεων, προκάλεσε έντονη συζήτηση στο Ισραήλ - με τον πρώην πρωθυπουργό Ehud Barak να εκφράζει επιφυλάξεις, μεταξύ άλλων και διότι η προηγούμενη τακτική περιλάμβανε και "περιθώριο άρνησης" απέναντι στις κατά καιρούς καταγγελίες της κυβέρνησης Assad.

  Οι επιθέσεις του είδους αυτού στόχο έχουν αυτοκινητοπομπές της Χεζμπολλάχ που μεταφέρουν πολεμικό εξοπλισμό από τη Συρία στο Λίβανο - και η προτίμηση της ισραηλινής πλευράς είναι να χτυπά πριν την είσοδό τους στην λιβανική επικράτεια.

  Μέχρι τώρα, η συριακή κυβέρνηση δεν απαντούσε σε τέτοιες επιθέσεις που έχουν γίνει και εναντίον αποθηκών όπλων. Η είσοδος της Μόσχας στον συριακό πόλεμο και η εγκατάσταση ρωσικών συστημάτων ραντάρ που μπορούν να έχουν εικόνα του ισραηλινού εναέριου χώρου μέχρι και την έρημο Νεγκέβ, οδήγησε σε έναν άτυπο μηχανισμό συνεννόησης ανάμεσα σε Ισραήλ και Ρωσία με στόχο να αποφευχθεί μεταξύ τους εναέρια αντιπαράθεση.

  Το Ισραήλ έκτοτε προτιμούσε τις επιθέσεις με χρήση πυραύλων αέρος - εδάφους από αεροσκάφη που βρίσκονταν είτε στον ισραηλινό εναέριο χώρο, είτε από τη Μεσόγειο, δυτικά των ακτών του Λιβάνου, ενώ το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό τροποποίησε την τακτική του για να αποφεύγει την εγγύτητα με τα ρωσικά πολεμικά σκάφη στην περιοχή.

  Ως προς τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, το Ισραήλ δεν εμπόδιζε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να πλήττουν στόχους ισλαμιστών στο συριακό έδαφος, ενώ η ρωσική πλευρά έκανε τα στραβά μάτια όποτε το Ισραήλ αντιδρούσε στις προσπάθειες της Χεζμπολλάχ να μεταφέρει συριακά ή ρωσικά όπλα από τη Συρία στο Λίβανο.

  Το Ισραήλ γνωρίζει ότι η Δαμασκός δεν θα ήθελε να προκαλέσει μια ευρύτερη αντιπαράθεση, τη στιγμή που δίνει υπαρξιακό αγώνα στο εσωτερικό της. Από την άλλη, είναι σαφές ότι και οι δύο πλευρές αισθάνονται ότι έχουν ενδυναμωθεί: Η μεν Συρία λόγω της τροπής των πολεμικών επιχειρήσεων μετά την ανακατάληψη του Χαλεπιού, το δε Ισραήλ με την εκλογή ενός ανεπιφύλακτα φιλοϊσραηλινού προέδρου στο Λευκό Οίκο.

  Για τη Ρωσία που επιμένει σε μια θέση ουδετερότητας στη συροϊσραηλινή διαμάχη και η οποία επιδιώκει την αναβάθμιση των σχέσεων με το Ισραήλ, όπως φάνηκε και από το κλίμα στη συνάντηση Putin - Netanyahu στη Μόσχα στις 9 Μαρτίου, η κατάσταση απαιτεί προσεκτικό χειρισμό. Τυχόν κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ενέχει τον κίνδυνο να συμπαρασύρει και τις συμμαχικές δυνάμεις των δύο κρατών, εμπλέκοντας τις ΗΠΑ, το Ιράν, τη Hezbollah, τις μοναρχίες του Περσικού Κόλπου. Κάτι τέτοιο, θα ακύρωνε την προσπάθεια της Ρωσίας να εδραιώσει την παρουσία της στην περιοχή ως εγγυητής σταθερότητας και ασφάλειας, στη βάση της διατήρησης καλών σχέσεων με όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές.

  Το εάν και κατά πόσο μια τέτοια ευρύτερη αποσταθεροποίηση είναι σήμερα στις επιδιώξεις του Ισραήλ ή εάν απλώς δοκιμάζει να εξασφαλίσει την τρέχουσα ισορροπία είναι κάτι που μένει να φανεί. Σε κάθε περίπτωση η ρωσική πλευρά καλείται τώρα να εμπλακεί σε μια σύνθετη διαδικασία εξισορρόπησης και εξομάλυνσης, παρεμβαίνοντας και προς τη συριακή και προς την ισραηλινή πλευρά με στόχο να αποτραπούν επικίνδυνες κλιμακώσεις - και με τη μέριμνα να μην εντείνει περαιτέρω την καχυποψία του Ιράν, το οποίο διέπεται ήδη από νευρικότητα για τη ρωσο-τουρκική συνεργασία.

  Η Δαμασκός καταγγέλλει ότι οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ δεν αφορούν καν την ανάσχεση της Χεζμπολλάχ, αλλά αποτελούν ευθεία ανάμειξη στην συριακή κρίση, στο πλευρό των τζιχαντιστών. Άλλωστε, μετά τον εξαναγκασμό των κυανόκρανων του ΟΗΕ σε αποχώρηση από την ουδέτερη ζώνη, οι ανταρτοκρατούμενες περιοχές στη Υψώματα του Γκολάν εφάπτονται με τις περιοχές που κατέχει το Ισραήλ.

  Πάντως ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Avigdor Lieberman δήλωσε ότι την επόμενη φορά που η συριακή αεράμυνα στραφεί θα εναντίον ισραηλινών αεροσκαφών, η χώρα του θα απαντήσει "χωρίς ενδοιασμούς". Έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι το Ισραήλ δεν είναι "ούτε υπέρ ούτε κατά του προέδρου Assad", ότι δεν έχει "κανένα συμφέρον να συγκρουστεί με τους Ρώσους", παρά ενδιαφέρεται κυρίως για τη μεταφορά όπλων στο Λίβανο "που αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού". 

  Ρωσικό διάβημα

  Προς το παρόν, η Μόσχα δείχνει να ενοχλείται. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή του Ισραήλ στη Μόσχα για να διαμαρτυρηθεί για την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση με στόχο συριακά στρατεύματα κοντά στην Παλμύρα της Συρίας, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Mikhail Bogdanov. Συνεπώς, η ρωσική πλευρά δείχνει να υιοθετεί την εκδοχή του συριακού στρατού ότι το περιστατικό έλαβε χώρα σε περιοχή αναμέτρησης με τους τζιχαντιστές, αρκετά μακριά από τη συνήθη περιοχή δράσης της Χεζμπολλάχ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ