Καργαρώτος (Παπαστράτος): Τα εναλλακτικά προϊόντα θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση της βλάβης

Τετάρτη, 01-Μαϊ-2024 12:11

Καργαρώτος (Παπαστράτος): Τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού θα μπορούσαν να μειώσουν τη βλάβη στους καπνιστές

Για τη σημασία της πρόληψης, την ανάγκη ύπαρξης ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη μείωση της βλάβης από τον καπνό, αλλά και τη συμβολή των εναλλακτικών προϊόντων καπνού έναντι του παραδοσιακού τσιγάρου σε όσους δεν θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα, μίλησε στο 9Ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος Ιάκωβος Καργαρώτος

Όπως είπε χαρακτηριστικά,  "τα εναλλακτικά προϊόντα θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση της βλάβης για όλους εκείνους τους ενήλικους καπνιστές που δεν διακόπτουν το κάπνισμα. Πιστεύουμε ότι η μείωση της βλάβης, μέσω των εναλλακτικών προϊόντων, μπορεί να λειτουργήσει ως συμπληρωματική πολιτική, δίπλα στη διακοπή και την πρόληψη, για τη διαχείριση του καπνίσματος. Πιστεύουμε σε αυτό και πράττουμε ανάλογα". 

Το θέμα του καπνίσματος, επιβάρυνση της υγείας των καπνιστών αλλά και η τεράστια οικονομική επιβάρυνση στα δημόσια συστήματα υγείας για την περίθαλψη των ασθενών καπνιστών και των περιστατικών καρκίνου και καρδιακών παθήσεων εξαιτίας του καπνίσματος, αποτελεί παγκόσμια πρόκληση.

Ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος Ιάκωβος Καργαρώτος αναφέρθηκε στην επείγουσα φύση που έχει λάβει το κάπνισμα και οι αρνητικές του επιπτώσεις. "Η απάντησή της Παπαστράτος και της Philip Morris International είναι αποφασιστική, έχοντας επενδύσει περισσότερα από 12.5 δισεκ. δολάρια σε έρευνα και ανάπτυξη τα τελευταία 15 χρόνια για να δημιουργήσουμε επιστημονικά τεκμηριωμένα εναλλακτικά προϊόντα που διαθέτουν προφίλ χαμηλότερου κινδύνου. Είναι ανάγκη να δούμε με ρεαλισμό το θέμα του καπνίσματος, μακριά από ιδεοληψίες. Και αυτό προϋποθέτει συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, επιστημόνων, της κοινωνίας των πολιτών και της βιομηχανίας". 

Ο κ. Καργαρώτος έδωσε τέλος έμφαση στην ανάγκη ορθής ενημέρωσης των καπνιστών για το τι θα σήμαινε για εκείνους να αφήσουν πίσω τους το τσιγάρο και να προτιμήσουν μια συγκριτικά καλύτερη εναλλακτική.

Από την πλευρά της, η Όλγα Ίτσιου, COO της Dimand, που συμμετείχε στη συζήτηση, μίλησε για το πώς αποτυπώνεται η πολιτική της "μείωσης της βλάβης" στις κατασκευές.

Προέκρινε σαν μια από τις λύσεις τις επενδύσεις σε περιβαλλοντικά κτίρια και εξήγησε: "Να μην προάγουμε τη χρήση του αυτοκινήτου. Να χρησιμοποιούμε πιστοποιήσεις. Να κάνουμε σωστό σχεδιασμό, παθητικούς σχεδιασμούς κτιρίων, να σχεδιάζουμε αποδοτικά κτίρια, να προσέχουμε τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζουμε, τα θέματα ασφάλειας και υγείας μέσα σε ένα εργοτάξιο. Να κάνουμε συμμέτοχο την τοπική κοινωνία για να ξέρει τι γίνεται στην περιοχή της". Δίνοντας μάλιστα το παράδειγμα του Πύργου του Πειραιά, σημείωσε: "Κάναμε μια μελέτη για τον Πύργο του Πειραιά. Καλέσαμε τους ακαδημαϊκούς να εξετάσουν τα σενάρια. Να ρίξεις τον Πύργο και να τον χτίσεις από την αρχή ή να τον κρατήσεις. Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, αν τον κρατήσεις κάνεις εξοικονόμηση 43 γκιγκαβατωρών ενέργειας που αντιστοιχούν σε κατανάλωση 10.000 νοικοκυριών για ένα έτος. Στις εκπομπές κάναμε εξοικονόμηση 23.100 τόνους, που είναι οι ρύποι που μπορεί να απορροφήσει μια δασική έκταση λίγο μικρότερη από τον Υμηττό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν το κάναμε από την αρχή, θα είχαμε καταναλώσει ό,τι θα καταναλώσει τώρα ο Πύργος για 16 χρόνια. Η επίδραση είναι πάρα πολύ μεγάλη".