Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 03-Μαρ-2019 00:02

  Οι προοπτικές και οι προκλήσεις της αγοράς ακινήτων στη Ν.Α. Ευρώπη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Οι προοπτικές και οι προκλήσεις της αγοράς ακινήτων στη Ν.Α. Ευρώπη

  Η προοπτικές και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά ακινήτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη βρέθηκαν στο επίκεντρο του 4ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών. 

  Ο επικεφαλής της NCH Capital για τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ελλάδα και την Κύπρο, κ. Ανδρέας Σάντης, σημείωσε ότι αποφάσισε να επενδύσει στην ελληνική αγορά ακινήτων κατά την πρώτη ιδιωτικοποίηση ακίνητης περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ, στην Κέρκυρα. Έκανε λόγο για δαιδαλώδη συστήματα και διαδικασίες, όπως η αρχαιολογία και γι’ αυτό οι επενδυτές δεν επιλέγουν στην Ελλάδα να τοποθετηθούν σε έργα greenfield (σ.σ.: ανάπτυξης ακινήτων από το "μηδέν"). Για το έργο ανάπτυξης του ακινήτου στην Κέρκυρα, σημείωσε ότι βρίσκεται, πλέον, σε τελική φάση και είναι πολύ κοντά στην αδειοδότησή του. Για τα συνδεδεμένα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ακίνητα, σημείωσε ότι η διαχείρισή τους, δημιουργεί επενδυτικές προοπτικές, με την εταιρεία να έχει υλοποιήσει επενδύσεις της τάξης των 30 εκατ. ευρώ προς την κατεύθυνση αυτή. Η NCH θα επικεντρωθεί, όπως ανέφερε, στις αγορές της Κύπρου, του Μαυροβουνίου και της Ελλάδας.

  Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ριχάρδος Λαμπίρης, ανέφερε ότι η νοοτροπία έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, ενώ ζητούμενο είναι να πειστούν οι τοπικές κοινωνίες και οι κυβερνήσεις ότι το αποτύπωμα  των επενδύσεων επιστρέφει στην κοινωνία και τη χώρα. Στόχος είναι το ΤΑΙΠΕΔ να αποτελέσει μαγνήτη επενδύσεων, ενώ έως σήμερα, ο φορέας ολοκλήρωσε επιτυχώς μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις, όπως η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου Ελ. Βενιζελος, που συνοδεύονται από την υλοποίηση υποχρεωτικών επενδύσεων.

  Πρόσθεσε ότι το ΤΑΙΠΕΔ παρακολουθεί τον τρόπο υλοποίησης των συμβάσεων ιδιωτικοποιήσεων, με στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων του Δημόσιου και την επίλυση πιθανών προβλημάτων που δημιουργούνται.

  Ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Invel Greece Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου σημείωσε ότι η μεγαλύτερη επένδυση της εταιρείας υπήρξε η Εθνική Πανγαία που αποτελεί ένα ανεξάρτητο επενδυτικό σχήμα. Τόνισε ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξει μεγαλύτερος αριθμός ΑΕΕΑΠ, και σχολίασε ότι δεν είναι η καλύτερη συγκυρία για επενδύσεις στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά, όπως ανέφερε, η Ν.Α. Ευρώπη διαθέτει επενδυτικές ευκαιρίες, επειδή οι τιμές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, όπως είπε.

  Όπως ανέφερε, η Ελλάδα είναι η πιο ελκυστική, επενδυτικά, χώρα της Ν.Α. Ευρώπης.

  Ο Γενικός Διευθυντής της Alpha Real Estate Management & Investments, κ. Γιάννης Γκάνος  ανέφερε ότι η εταιρεία Alpha real estate management έχει στόχο τη διαχείριση των μη ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, διαθέτοντας ακίνητα αξίας 1 δισ. ευρώ που προέρχονται από κατασχέσεις ή από πλειστηριασμούς. Η θυγατρική εταιρεία της Alpha Bank επιδιώκει μέσα στο 2019 να δημιουργήσει πακέτα συναλλαγών με στόχο τη διάθεση των στοιχείων ενεργητικού έως το 2021. Σημείωσε ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον για τα ελληνικά ακίνητα, αλλά το περιβάλλον δεν είναι ιδιαίτερα φιλικό, ενώ δεν υπάρχει επαρκές απόθεμα ακινήτων. Για την αγορά ακινήτων της Ν.Α. Ευρώπης είπε ότι έφθασε στο peak το διάστημα 2016-2017 και σημείωσε ότι εκεί το απόθεμα ακινήτων είναι καινούργιο.

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων