Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 02-Μαρ-2019 19:40

  Ν. Καραμούζης : Η τεχνολογία θα φέρει τις συγχωνεύσεις στις τράπεζες

  Ν. Καραμούζης : Η τεχνολογία θα φέρει τις συγχωνεύσεις στις τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρό και ανθεκτικό  για να αντιμετωπίσει μία επόμενη κρίση, ανάφερε πριν από λίγο μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Συνέδριο των Δελφών, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης. Όπως είπε, έχουν γίνει τεράστια βήματα προόδου από την εποχή της Lehman Brothers και της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Τα τελευταία χρόνια έχουν θεσπιστεί κανόνες που διασφαλίζουν  την καλύτερη ρευστότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών, τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τον πιστωτικό κίνδυνο, την αύξηση των προβλέψεων, κάθε δύο χρόνια πραγματοποιούνται από τις εποπτικές αρχές stress tests, έχει καθιερωθεί από τον SSM ο εποπτικός έλεγχος SREP. Παράλληλα, οι τράπεζες έχουν αναβαθμίσει την εταιρική τους διακυβέρνηση, το πλαίσιο κανονιστικής συμμόρφωσης, τη συλλογή και ανάλυση στοιχείων. Οι τράπεζες είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες, με καλύτερη ρευστότητα. Δεν είναι τυχαίο, τόνισε ο κ. Καραμούζης, ότι ο δείκτης κεφαλαίων Core Tier I των ευρωπαϊκών τραπεζών κινείται περίπου στο 14%, ποσοστό διψήφιο από 7 χρόνια πριν.

  Παράλληλα, όπως είπε, ο μέσος δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων κινείται κάτω του 4,1%, ποσοστό μισό σε σχέση με 2 -3 χρόνια πριν. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Καραμούζης, το πρόβλημα των NPLs παραμένει σοβαρό στον Νότο της Ευρώπης. Ενδεικτικά, τα NPLs της Ελλάδας αντιστοιχούν στο 20% των NPLs της Ευρώπης, ενώ και η Ιταλία, η Κύπρος, η Πορτογαλία έχουν ποσοστό NPLs που δεν θα ήθελαν οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.

  Μεγάλη πρόκληση για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως είπε ο κ. Καραμούζης, είναι η χαμηλή κερδοφορία. Οι τράπεζες των ΗΠΑ διαπραγματεύονται με Tangible Book Value 1,6, ενώ οι ευρωπαϊκές μόλις 0,6. Ο δείκτης ROE των ευρωπαϊκών τραπεζών κινείται στο 6,9%, ποσοστό διπλάσιο από 2 χρόνια πριν, ωστόσο το μισό των αμερικανικών τραπεζών, είπε ενδεικτικά ο κ. Καραμούζης.

  Η χαμηλή ανάπτυξη, το γεγονός ότι τα έσοδα δεν αυξάνονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, η ακριβή βάση κόστους  (66% ο δείκτης κόστους στην Ευρώπη, 56% στις ΗΠΑ), είναι βασικές προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, είπε ο κ. Καραμούζης. Τόνισε, ωστόσο, ως τεράστια πρόκληση τον μετασχηματισμό που επιφέρει στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες η τεχνολογία και η είσοδος τρίτων παικτών στην χρηματοπιστωτική αγορά.

  "Στην Ευρώπη, το 75% των εργασιών χρηματοοικονομικής διαμεσολάβησης περνούν μέσα από το τραπεζικό σύστημα. Στην Ελλάδα, το 95%. Στις ΗΠΑ, μόνο το 25% της Οικονομίας περνά μέσα από το τραπεζικό σύστημα", ανέφερε.

  Όπως τόνισε, η τεχνολογία αλλάζει δραματικά το τοπίο για τις τράπεζες. Ακόμη και στην Ελλάδα, παρά τα capital controls και την αβεβαιότητα, ο αριθμός των συναλλαγών που γίνονται στο τραπεζικό κατάστημα έχει μειωθεί στο 23% από 40% πριν κάποια χρόνια. Οι τράπεζες πρέπει να επενδύσουν στην τεχνολογία. "Οι συγχωνεύσεις τραπεζών θα έρθουν μέσα από την τεχνολογία", εκτίμησε ο κ. Καραμούζης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων