Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 02-Μαρ-2019 18:03

  Γ. Στουρνάρας: Η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα άμεσες ξένες επενδύσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Γ. Στουρνάρας: Η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα άμεσες ξένες επενδύσεις

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:42

  Της Δήμητρας Καδδά

  Δεν είναι το τέλος της διαδρομής, είναι η αρχή της διαδρομής. Πρέπει να συνεχίσουμε στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής υπευθυνότητας και να μη γυρίσουμε ποτέ ξανά στις πολιτικές των παρελθόντος, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

  Το καλό είναι ότι τώρα, μετά από πολλές προσπάθειες και πολλές πολιτικές αλλαγές το 80% των μελών του κοινοβουλίου δεν είναι μόνο υπέρ του ευρώ αλλά στήριξε πολιτικές για να μείνει η χώρα στο ευρώ. Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό αποτέλεσμα. Γι' αυτό πιστεύω ότι ο λαϊκισμός δεν μπορεί να βρει βαθιές ρίζες στην Ελλάδα. Μετά από πολλές θυσίες η Ελλάδα δεν είναι ο ελέφαντας στην αίθουσα, είπε, αναφερόμενος στην Ευρώπη.

  Κλειδί και για την κοινωνική συνοχή η ανάπτυξη

  Σε ερώτηση για το πώς θα συνδεθεί η κοινωνική πολιτική με την ανάπτυξη, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι, για να έχεις ανάπτυξη, χρειάζεσαι παραγωγικότητα και έτσι μεταρρυθμίσεις. Επανέλαβε ότι πρέπει να συνεχίσουμε στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, στην απελευθέρωση των αγορών, στη στήριξη των νέων τεχνολογιών, της εκπαίδευσης, αλλά και της σύνδεσής της με την αγορά εργασίας. 

  Δημόσιο και χρήσεις γης οι 2 βασικές μεταρρυθμίσεις

  Οι δύο πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις θεωρεί ότι είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα και η νομοθεσία αναφορικά με τη γη και την αγορά ακινήτων. Και τούτο ούτως ώστε να έρθουν ξένα κεφάλαια, ούτως ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη. Πρέπει να αυξηθεί από το 10% στο 20% του ΑΕΠ η αξία των επενδύσεων σε αυτό το πεδίο. Το Ελληνικό Δημόσιο για ιστορικούς λόγους κατέχει μεγάλο κομμάτι της γης. Πρέπει να γίνουν συμπράξεις με ιδιώτες και άλλες παρεμβάσεις για να έρθουν ξένα κεφάλαια. Απεγνωσμένα χρειαζόμαστε άμεσες ξένες επενδύσεις, τόνισε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ.

  Τα σχέδια για τις τράπεζες

  Σε ερώτημα για την κατάσταση των τραπεζών στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι οι τράπεζες σε αυτή την κρίση ήταν τα θύματα. Έχουν κάνει ό,τι μπορούσαν. Έχουμε καταφέρει να μην πειραχθούν οι καταθέσεις, έχουν κεφαλαιοποιηθεί καλά και έχουν αναδιαρθρωθεί. Αλλά υπάρχουν οι επιπτώσεις της κρίσης, κυρίως αναφορικά με το ύψος των "κόκκινων" δανείων.

  Για το θέμα των "κόκκινων" δανείων, συγκεκριμένα, τόνισε ότι το 70% της ευθύνης το φέρει η κρίση και το πλήθος των ανέργων που δεν μπορούν πια να τα εξυπηρετήσουν. Ένα ακόμη 20%-25% όμως αφορά σε ανεύθυνες πολιτικές που δεν μπόρεσαν να προστατεύσουν το τραπεζικό σύστημα από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

  Οι τράπεζες καταβάλλουν πλέον μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να μειώσουν τα "κόκκινα" δάνεια. Έχουν μειωθεί την τελευταία τετραετία κατά 25 δισ. ευρώ, αλλά η αναλογία τους παραμένει υψηλή στο 45% του συνόλου.

  Δεν θα μπορέσουν οι τράπεζες λοιπόν να μειώσουν αυτό το μεγάλο ύψος "κόκκινων" δανείων αν δεν υπάρξουν συστημικές προσπάθειες, συμπλήρωσε. Υπάρχει μία λύση από το Υπουργείο Οικονομικών και μία από την Τράπεζα της Ελλάδος. Αμφότερες έχουν σταλεί προς έγκριση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πιστεύουμε ότι αυτά τα δύο σχέδια θα στηρίξουν τις προσπάθειες των τραπεζών.

  Σε σχέση με την τακτική που ακολουθήθηκε στα άλλα κράτη για το θέμα των NPLs, είπε ότι θέλουμε πιο φιλόδοξο σχέδιο από αυτό που διαμορφώθηκε στην Ιταλία, στην Ιρλανδία και στην Ισπανία, γιατί το πρόβλημα εδώ είναι πιο μεγάλο.

  Αναφορικά με τον κοινωνικό αντίκτυπο που μπορεί να υπάρξει από πλειστηριασμούς ακινήτων, είπε ότι η Ελλάδα έχει το πιο αποτελεσματικό και γενναιόδωρο σύστημα προστασίας. Άστεγοι προερχόμενοι από τραπεζικές πολιτικές, παρά την πολύ μεγάλη κρίση, δεν υπάρχουν. Αυτή η χώρα στάθηκε καλά γιατί υπήρξαν ανάλογες πολιτικές πριν αρχίσει η κρίση, αλλά και διότι υπάρχουν και ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί.

  Η κρίση στην ΕΕ και η ΕΚΤ

  Για την κατάσταση στην Ευρώπη, είπε ότι έχει βελτιωθεί αρκετά, παρά τις αρχιτεκτονικές της δυσλειτουργίες, κάποιες εκ των οποίων παραμένουν. Έχει κάνει πάρα πολύ μεγάλα βήματα και μια απόδειξη είναι η βοήθεια που παρείχε στην Ελλάδα, έλαβε την υψηλότερη βοήθεια από κάθε άλλο εταίρο ιστορικά στην Ευρωζώνη. 

  Η Ευρώπη κατάφερε να ξεφύγει από την ύφεση, είπε και εν μέρει αυτό συνέβη λόγω των πολιτικών που ασκήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Διαδραμάτισε ένα κρίσιμο ρόλο στη διάσωση της Ευρωζώνης.

  Για την επιβράδυνση του ΑΕΠ από το τέλος του 2018 και μετά ανά την ΕΕ είπε ότι "δεν ξέρουμε αν η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης θα είναι πρόσκαιρη ή θα διαρκέσει". Η κρίση ουσιαστικά προέρχεται από την άλλη μεριά του Ατλαντικού και θα έχει αρνητική επίπτωση στην οικονομία. Είναι παράδοξο η χώρα - τεχνολογικός ηγέτης να μη θέλει ανοιχτές αγορές ούτως ώστε να πουλά προϊόντα και καινοτομία, ανέφερε.

  Για τη στάση της ΕΚΤ είπε ότι ακολούθησε μία πολιτική που χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό και ελαστικότητα. Δεν είμαστε δογματικοί και αντιδρούμε στην κρίση ακολουθώντας τις κατάλληλες πολιτικές.

  Αναφορικά με την αλλαγή φρουράς στο τιμόνι της ΕΚΤ ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας απάντησε ότι δεν είναι γεωγραφική η επιλογή, επιλέγουμε το καλύτερο. Υπάρχουν πάρα πολλοί άξιοι διάδοχοι, αν και ο Μάριο Ντράγκι έχει αφήσει μία πάρα πολύ ισχυρή κληρονομιά. Υπάρχουν πολλοί που μπορούν να τον διαδεχθούν, αρκεί να έχουν τα προσόντα του Μάριο Ντράγκι.

  Βολές για παρεμβάσεις της κυβέρνησης

  Σε ερώτημα για το πόσο εύκολα μπορεί να κάνει τη δουλειά του στην Ελλάδα, ειδικά το τελευταίο διάστημα, ένας Κεντρικός Τραπεζίτης ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι οι Κεντρικοί Τραπεζίτες έχουν εντολή να είναι ανεξάρτητοι γιατί στηρίζουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Είπε ότι αυτό είναι κάτι που μερικές κυβερνήσεις δεν το επιθυμούν. Και τούτο γιατί συνήθως αυτές οι κυβερνήσεις έχουν βραχύτερο χρονικό ορίζοντα από ό,τι οι κεντρικοί τραπεζίτες και ίσως αυτή είναι η αιτία για τη σύγκρουση (conflict) που υπάρχει μερικές φορές.

  Ωστόσο, είπε, το ισχύον νομικό μοντέλο με ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες που έχουν εξαετή θητεία είναι μια πολιτική που είναι καλύτερη από αυτή που υπήρχε παλαιότερα, όταν οι κυβερνήσεις μπορούσαν να ελέγξουν τη νομισματική και τη μακροοικονομική πολιτική. Παλαιότερα είχαμε ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες δεν υπάρχουν αυτή την περίοδο.

  Είναι επίσης ένα θέμα Δημοκρατίας, είπε. Οι κεντρικές τράπεζες παράγουν έρευνα και βλέπουν τα πράγματα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτό είναι που κάνουμε.

  Το θέμα Πολάκη

  Σε ερώτημα αν είναι "νορμάλ" η εγγραφή τηλεφωνικής συνομιλίας του, ο κ. Γ. Στουρνάρας είπε ότι προφανώς δεν είναι νορμάλ μία  εγγραφή συνομιλίας με τον κεντρικό τραπεζίτη. Νομίζω ότι αυτή η εγγραφή παραβιάζει τον ποινικό κώδικα και όλες τις νομικές προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ακόμα και την κοινή λογική, σημείωσε χαρακτηριστικά.

  Είναι καθήκον μου να προστατεύω την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας,  έχω mandate που το σέβομαι και το εκτελώ. Έχω καθαρή εντολή γι' αυτό, και έτσι εξηγείται και ο τρόπος που αντιδρώ. Δεν γίνεται να μπω σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Επίσης, αυτό που λέω ως κεντρικός τραπεζίτης δεν είναι δικές μου ιδέες, είναι κάτι που παράγεται από εκατοντάδες ανθρώπους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Δεν είναι δικές μου ιδέες.

  Για την έρευνα στο σπίτι του ανέφερε ότι το αφήνει προς κρίση στους ανθρώπους και στη δικαιοσύνη. Να αξιολογήσουν αυτές τις πράξεις. Δεν με επηρεάζει με κανέναν τρόπο. Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει να ασκήσω το καθήκον μου, πρόσθεσε.

  Αναφορικά με το τι λένε γι' αυτά τα ζητήματα οι συνάδελφοί του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είπε στη συνομιλήτριά του ότι αντέδρασαν με τον τρόπο που αντιδράτε και εσείς, σαν κανονικοί άνθρωποι.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων