Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 02-Μαρ-2019 16:40

  Αχτσιόγλου: Οι 120 δόσεις θα νομοθετηθούν εντός του Μαρτίου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Αχτσιόγλου: Οι 120 δόσεις θα νομοθετηθούν εντός του Μαρτίου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Η ρύθμιση των 120 δόσεων θα προχωρήσει κανονικά, με τη νομοθέτησή της εντός Μαρτίου, ενώ θα ανοίξει τις επόμενες μέρες η πλατφόρμα για αιτήσεις για την ένταξη των οφειλετών. Αυτό επεσήμανε η Υπ. Εργασίας, κυρία Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σήμερα.

  Η ίδια τόνισε πως η μεταφορά πόρων από το ασφαλιστικό στην πρόνοια επιτρέπουν τα πλεονάσματα που σημειώνονται στον ΕΦΚΑ για 3η συνεχόμενη χρονιά. Επίσης, η κυρία Αχτσιόγλου ανέφερε πως το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων από τις αποδοχές είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

  Εξάλλου, η μέση σύνταξη ως αναλογία των μέσων αποδοχών είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η Υπ. Εργασίας σημείωσε πως το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016 (σ.σ. Νόμος Κατρούγκαλου) ήταν η αποφυγή της φτώχειας για τους χαμηλοσυνταξιούχους, μέσω της υπεράσπισης του "αναδιανεμητικού" χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.

  Η κυρία Αχτσιόγλου τόνισε πως η εν λόγω μεταρρύθμιση έχει διασφαλίσει την οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.

  Από την πλευρά της η κυρία Φάνη Πάλη-Πετραλιά (πρώην Υπ. Εργασίας, ΝΔ)  τόνισε πως πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στην  εισαγωγή μίας κεφαλαιοποιητικής διάστασης στο ασφαλιστικό.

  Ο κ. Νότης Μηταράκης (βουλευτής ΝΔ) σημείωσε πως χρειάζεται ένα ασφαλιστικό στο οποίο ο ασφαλισμένος θα μπορεί να αποφασίσει τον φορέα της επαγγελματικής ασφάλισής του. Αυτό θα μπορούσε, αρχικά, να ισχύει για τους νέους ασφαλισμένους και, έτσι, δεν θα δημιουργούσε δημοσιονομικά κενά, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση. Η Ελλάδα δεν είχε, τα τελευταία χρόνια, το βασικό στήριγμα που είχαν άλλες χώρες, δηλαδή τα ταμεία της να είναι βασικός επενδυτής, τόνισε ο κ. Μηταράκης. Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου, ανέφερε πως είναι αλήθεια πως το 80% των επαγγελματιών καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές (σ.σ. από το 2017 σε σχέση με το προ του 2017), αλλά το υπόλοιπο 20% καταβάλλει το 80% των εισφορών.

  Η κυρία Μαργαρίτα Αντωνάκη, γενική διευθύντρια της Ελληνικής Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, υποστήριξε πως ο μέσος όρος των κεφαλαίων που συσσωρεύονται στις κεφαλαιοποιητικές συντάξεις στις γύρω 40 χώρες που έχουν τέτοιο σύστημα ανέρχονται στο  133% του ΑΕΠ τους, ενώ στην Ελλάδα στο 0,8% του ΑΕΠ. Πρέπει να σταματήσει μία προσπάθεια απαξίωσης της ιδιωτικής ασφάλισης, σημείωσε η ίδια. 

  Ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, σημείωσε πως η κεντρική φόρμουλα που υιοθετείται τόσο από την ΝΔ όσο και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι πως θα υπάρχει μία συμπληρωματική συνιστώσα στο ασφαλιστικό, αλλά και μείωση των εισφορών. Ο ίδιος έκρινε σημαντικό πως υπάρχει πλέον ενιαίος φορέας ασφάλισης (σ.σ. ΕΦΚΑ).

  Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής από την NN Hellas τόνισε πως ο ιδιωτικός ασφαλιστικός τομέας δεν αθέτησε τις παροχές του, ούτε τις μείωσε, κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως συνέβη στα δημόσια ταμεία. 

  Ο κ. Πλάτων Τήνιος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, τόνισε πως πρέπει να δούμε, πρώτα, τι οικονομία θέλουμε έτσι ώστε να έχουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό και όχι το αντίστροφο. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων