Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 02-Μαρ-2019 11:39

  Ρ. Αικατερινάρη: Χρειάζονται αποφάσεις και κεφάλαια για την αναδιάρθρωση των δημόσιων επιχειρήσεων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ρ. Αικατερινάρη: Χρειάζονται αποφάσεις και κεφάλαια για την αναδιάρθρωση των δημόσιων επιχειρήσεων

  Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας δεν είναι ελληνική πατέντα, καθώς παρόμοιες εταιρείες, που διαχειρίζονται τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους, υπάρχουν παντού στα ευρωπαϊκά κράτη, τόνισε η Ράνια Αικατερινάρη σε συζήτηση με τον δημοσιογράφο του Capital.gr και της εφημερίδας "Κεφάλαιο", Δημήτρη Δελεβέγκο, στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

  Οι δημόσιες επιχειρήσεις είναι σημαντικές παγκοσμίως, οι οποίες στην Ελλάδα θα είχαν κάνει σημαντικές επενδύσεις αν τις βοηθούσαμε λίγο παραπάνω. Είναι προς το συμφέρον του Δημοσίου και θα προσφέρει κοινωνικό μέρισμα, συμπλήρωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας.

  Στη συνέχεια η κυρία Αικατερινάρη σημείωσε: "Ξεκινήσαμε από το μηδέν, εδώ και δυο χρόνια, έχουμε καταρτίσει ένα στρατηγικό σχέδιο πάνω στο οποίο όλες οι επιχερήσεις έχουν δώσει τα επιχειρηματικά τους πλάνα, οικονομικά και λειτουργικά, την εταιρική διακυβέρνηση. Έχουμε βάλει πολιτικές κανονιστικής συμμόρφωσης, και προχωρούμε στον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Έχουμε κάνει επίσης workshops, για να δώσουμε ψηφιακή στρατηγική στις επιχειρήσεις. Οι δημόσιες επιχειρήσεις δεν έχουν κάτσει ποτέ σε ένα τραπέζι να ανταλλάξουν τεχνογνωσία, εκπαίδευση του προσωπικού, και υπάρχει τεράστιο πεδίο συνέργειας. Δεν θέλουμε να μείνουμε στη θεωρία, θέλουμε να προχωρήσουμε στην πράξη, και θέλουμε ανθρώπους που θα ηγηθούν των επιχειρήσεων".

  Ερωτηθείσα για τις αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των δημόσιων επιχειρήσεων, η κυρία Αικατερινάρη είπε: "Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα δημόσιο σύστημα με πιο αποτελεσματική διοίκηση. Στο κομμάτι των απολαβών, μια υψηλή αμοιβή στον δημόσιο τομέα θεωρείται αμάρτημα. Στον ιδιωτικό τομέα είναι αποδεκτό. Στο Δημόσιο πρέπει να συζητήσουμε το θέμα των απολαβών. Πρέπει να πάρουμε νέα μυαλά, και νέο αίμα. Προσκαλώ τους περισσότερους να προσφέρουν στο δημόσιο συμφέρον".

  Αναφορικά με τη διαδικασία αξιολόγησης, ανέφερε πως τα στελέχη πρέπει να έχουν σωστή εμπειρία, επαγγελματική πορεία, και προφανώς ήθος, ο τρόπος που σκέφτονται. Αποτελεσματικότητα - Εταιρική Διακυβέρνηση (Ethics) - Κόστος, δηλαδή νοικοκύρεμα δαπανών, είναι οι τρεις πυλώνες του δημόσιου τομέα.

  Για τον ρόλο των δημόσιων εταιρειών είπε πως πρέπει να προσελκύσουμε καλούς επενδυτές, με ένα σταθερό μήνυμα, μια επαγγελματική ομάδα που θα τρέχει τις διαδικασίες. Να υπάρχουν ξεκάθαροι όροι και υποχρεώσεις. Μια ιδιωτικοποίηση δεν σταματά με την πώληση των μετοχών. Το όφελος είναι μετά. Πώς ο επενδυτής θα φέρει τεχνογνωσία και όφελος στην κοινωνία. Θα πρέπει να βάζουμε τους κανόνες και να παρακολουθούμε τις επενδύσεις σε βάθος χρόνου.

  Για την κρίση στα ΕΛΤΑ, τέλος, τόνισε: Η έλλειψη στρατηγικής για τις δημόσιες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και η έλλειψη επενδύσεων/υποδομών έχει τεράστιο κόστος. Έτσι συνέβη και με τα ΕΛΤΑ, τα οποία έχασαν την αγορά, έχασαν την ευκαιρία και πρέπει να πάνε σε νέα εποχή, να αλλάξουν μοντέλο. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζονται κεφάλαια. Πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις και να βάλουμε λεφτά για να αναδιαρθρώσουμε τις δημόσιες επιχειρήσεις. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων