Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Μαρ-2019 18:56

  Οι προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες στο επίκεντρο πάνελ του Delphi Economic Forum

  Οι προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες στο επίκεντρο πάνελ του Delphi Economic Forum
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κατάσταση της "υγείας" των ευρωπαϊκών τραπεζών και οι προκλήσεις που αντιμετωπίσουν, απασχόλησαν πάνελ στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. 

  Στο πάνελ συμμετείχε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και τέως επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάιζελμπλουμ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς. 

  Οι συνομιλητές συμφώνησαν ότι η εικόνα των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική και πως οι πιέσεις που ασκούνται στην κερδοφορία τους είναι ισχυρές. 

  Όπως είπε ο κ. Ντάιζελμπλουμ, σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες οι τράπεζες συνεχίζουν να μην στηρίζουν την ανάπτυξη (με τη χορήγηση δανείων), ενώ σημείωσε ότι η Ευρώπη σε αντίθεση με τις ΗΠΑ εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις τράπεζες, καθώς το 80% των χρηματοδοτήσεων προέρχονται από αυτές και μόνο το 20% από τις αγορές κεφαλαίου. 

  Ακόμη αναφέρθηκε στην στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ των τραπεζών, των κυβερνήσεων και των εποπτικών αρχών με αποτέλεσμα να υπάρχει αρκετός προστατευτισμός. Επίσης τόνισε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η τραπεζική ενοποίηση και να τεθεί εκ νέου προτεραιότητα από την Κομισιόν η ενίσχυση των αγορών κεφαλαίου. 

  Από την πλευρά του ο κ. Χαρδούβελης εστίασε στις δύο αντίρροπες δυνάμεις που ασκούνται στις τράπεζες. Από τη μία λόγο της σύσφιξης του ρυθμιστικού πλαισίου έχουν γίνει πιο ασφαλή ιδρύματα, κάτι που είναι θετικό, αλλά από την άλλη ασκούνται ισχυρές πιέσεις στην κερδοφορίας τους. "Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν όσα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές, συν τα NPEs", δήλωσε χαρακτηριστικά. 

  Κατά τον Παύλο Μυλωνά, ένα από τα βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι αν στην Ευρώπη έχουμε περάσει από τις πολύ μεγάλες (τράπεζες) για να χρεοκοπήσουν, στις πολύ μικρές για να επιτύχουν. Όπως είπε, οι ευρωπαϊκές τράπεζες, έχουν βελτιώσει τη λειτουργική κερδοφορία τους, τα κεφάλαιά τους είναι σε σχετικά υψηλά επίπεδα και τα NPEs έχουν μειωθεί. Ωστόσο, "δεν βλέπουμε αυτή τη βελτίωση να αντικατοπτρίζεται στις τιμές των μετοχών τους". 

  Οι λόγοι σύμφωνα με τον ίδιο είναι μεταξύ άλλων οι όχι και τόσο αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη, καθώς όπως είπε βρισκόμαστε στο τέλος του τρέχοντος 6ετή οικονομικού κύκλου, αλλά και η τρέχουσα πολιτική κρίση σε ορισμένες χώρες όπως η Ιταλία και η Βρετανία (Brexit). Επομένως οι ανησυχίες που υπάρχουν αντανακλώνται και στις μετοχές των τραπεζών. 

  Τόνισε επίσης ότι χρειάζονται διακρατικές συγχωνεύσεις και πως "πρέπει να αφήσουμε τους μεγάλους να παίξουν". Χρειαζόμαστε την τραπεζική ενοποίηση για να γίνουν πιο κερδοφόρες οι τράπεζες. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων