Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Μαρ-2019 15:40

  Pyatt: H Ελλάδα έχει επιστρέψει ως ενεργός "παίκτης" εξωτερικής πολιτικής

  Pyatt: H Ελλάδα έχει επιστρέψει ως ενεργός "παίκτης" εξωτερικής πολιτικής
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Η Ελλάδα έχει επιστρέψει", είναι το μήνυμα που έστειλε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ. 

  H Ελλάδα έχει επιστρέψει ως ενεργός "παίκτης" εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή, κάτι που πιστοποιείται και με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με τον Πάιατ, η τελευταία δημιουργεί ευκαιρίες για να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος στο μονοπάτι των βαλκανικών κρατών προς την ευρωατλαντική συμμαχία αλλά και για να "ξεκλειδώσουν" οι ανεκμετάλλευτες οικονομικές ευκαιρίες, ειδικά αυτή της συνδεσιμότητας της Θεσσαλονίκης με την ευρύτερη γειτονιά των Βαλκανίων που θα αποκαταστήσει τον ιστορικό ρόλο της πόλης και θα την κάνει ένα κοσμοπολίτικο σταυροδρόμι -μια πύλη για το εμπόριο, την ενέργεια, τη συνδεσιμότητα και την τεχνολογία ανάμεσα στα Βαλκάνια και τον υπόλοιπο κόσμο.

  Υπάρχουν όμως, σύμφωνα με τον Πάιατ, και άλλες αποδείξεις της επιστροφής της Ελλάδας όπως ο αγωγός EastMed, η ακμάζουσα σχέση της χώρας με το Ισραήλ ή η πολύ επιτυχής τριμερής σχέση Ελλάδα-Κύπρου-Ισράηλ. Ο πρέσβης στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο της χώρας ως ενεργειακού κόμβου με την ολοκλήρωση του TAP, την εκκίνηση των εργασιών για τον αγωγό IGB και την ολοκλήρωση της επέκτασης του σταθμού της Ρεβυθούσας που διευκολύνει την παράδοση αμερικανικού lng. Όλα αυτά τα έργα δεν βοηθούν μόνο να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας αλλά και να "ξεκλειδώσει" η βαλκανική πηγή ενέργειας για όλες τις χώρες βόρεια της Ελλάδας που τώρα εξαρτώνται πλήρως από την Gazprom και την χρήση της ενέργειας ως πολιτικού όπλου από τη Ρωσία. Η Ελλάδα είναι το "κλειδί" για να "ξεκλειδώσει" αυτή η κατάσταση, τόνισε ο Pyatt.

  Ο ρόλος της Ελλάδας είναι ολοένα και πιο σημαντικός και για την περιφερειακή ασφάλεια. Σύμφωνα με τον Pyatt, η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι πιο στενή από ποτέ, συνεργασία με προεκτάσεις στην πλατφόρμα του ΝΑΤΟ, στις εργασίες που γίνονται στη βάση της Σούδας και στη ναυτιλιακή δραστηριότητα.

  Μιλώντας για την ελληνική οικονομία, ο Πάιατ εστίασε στην αλλαγή του κλίματος λέγοντας πως πριν από τρία χρόνια δεν ενδιαφερόταν καμία αμερικανική εταιρεία για την Ελλάδα γιατί ανησυχούσαν ότι η Ελλάδα θα βγει από την Ευρωζώνη, ότι το τραπεζικό σύστημα θα εκραγεί ή ότι η κυβέρνηση δεν θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της. Αντίθετα, στην τελευταία ΔΕΘ εμφανίστηκαν περισσότερες από 50 κορυφαίες αμερικανικές επιχειρήσεις που ξόδεψαν αρκετά χρήματα για να είναι παρούσες επειδή είδαν τις ευκαιρίες στην Ελλάδα.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων