Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Μαρ-2019 15:30

  Κ. Μητσοτάκης: Στόχος μου να κάνω την Ελλάδα ιστορία επιτυχίας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κ. Μητσοτάκης: Στόχος μου να κάνω την Ελλάδα ιστορία επιτυχίας

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:31

  του Δημήτρη Γκάτσιου

  Το σημείο-τοτέμ της οικονομικής στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας, που σχετίζεται με τη μείωση της φορολογίας, ανέδειξε από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Εγκαλώντας την κυβέρνηση Τσίπρα ότι, μέσω της υπερφορολόγησης, όχι μόνο "στραγγάλισε” τη μεσαία τάξη της χώρας, αλλά έθεσε εκτός πλάνου και την ανάπτυξη, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα καταστήσει την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, αναδεικνύοντας, παράλληλα, την ανάγκη επίτευξης ρυθμών ανάπτυξης ύψους μεταξύ 3% και 4%.

  "Θέλω να είμαι ο πρωθυπουργός που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση (...). Έχω μελετήσει τα λάθη των προκατόχων μου. Ο Παπανδρέου για παράδειγμα χρειάστηκε έξι μήνες για να καταλάβει τι είχε γίνει και ακόμη και όταν το κατάλαβε μετά μοίραζε χρήματα”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

  "Η μείωση των φόρων είναι το κλειδί. Η σημερινή κυβέρνηση υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη και μετά μοιράζει κάποια επιδόματα. Αυτή είναι λάθος πολιτική, γιατί σκοτώνει την ανάπτυξη. Αντί να δίνουμε...χριστουγεννιάτικους μποναμάδες, ας μειώσουμε τη φορολογία. Αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία”, σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που κατηγόρησε το κυβερνητικό στρατόπεδο για υπερφορολόγηση, η οποία αποσκοπεί σε παροχές πριν τις επερχόμενες εκλογές, μέσα από τη δημιουργία μεγαλύτερων πλεονασμάτων από αυτά που ζήτησαν οι δανειστές της χώρας.

  Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε εμφατικά τη θέση του για τη μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, στα οποία έχει δεσμεύσει την Ελλάδα η κυβέρνηση Τσίπρα, υπενθυμίζοντας πως τη θέση αυτήν την έχει εκφράσει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η οδός Πειραιώς δεσμεύεται να φέρει στο προσκήνιο, να υιοθετήσει και να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν να ανοίξει η συζήτηση με τους εταίρους για τα πλεονάσματα. "Από εκείνη την εποχή ήμουν ο μόνος που μιλούσε για την ανάγκη μείωσης των πλεονασμάτων. Κανείς άλλος δεν είχε το κουράγιο να το κάνει. Και οι Ευρωπαίοι ακούν πλέον την πρότασή μας. Μόνο ο σημερινός πρωθυπουργός δεν την ακούει και αυτό είναι περίεργο, γιατί ήταν αυτός που διαπραγματεύτηκε και έφερε στη χώρα τα υψηλά πλεονάσματα”, ανέφερε, δείχνοντας, εκ νέου, προς την κατεύθυνση της πρότασης που έχει καταθέσει, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα δεσμεύεται σε αλλαγές μεγάλες και συγκεκριμένες, που εφαρμόζει και όσο αυτές θα υλοποιούνται τόσο θα μειώνονται οι στόχοι για τα πλεονάσματα, με στόχο αυτά να φτάσουν στο 2%.

  "Χάσαμε τρία εξαιρετικά χρόνια για την οικονομία. Όταν οι άλλες χώρες αναπτύσσονταν, όπως για παράδειγμα η Κύπρος και η Πορτογαλία, η Ελλάδα έμενε πίσω. Και αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα. Εγώ έχω την υποχρέωση, εφόσον οι πολίτες μου αναθέσουν τη διακυβέρνηση, να κάνω την Ελλάδα ιστορία επιτυχίας. Μπορούμε να επωφεληθούμε από τα πλεονεκτήματα της χώρας, για να προσελκύσουμε επενδύσεις. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να κάνει σπουδαία πράγματα”, είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επιστρέφει στις παλαιές πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία, ενώ ανέδειξε την ανάγκη της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων.

  Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφησε αιχμές εναντίον ορισμένων εταίρων, λέγοντας ότι ενδιαφέρθηκαν μόνο για τα πλεονάσματα κρύβοντας κάτω από το χαλί σημαντικές παρεμβάσεις σε ευαίσθητους τομείς όπως για παράδειγμα η Παιδεία και η Δικαιοσύνη. Παράλληλα, ερωτηθείς για το μεταναστευτικό χαρακτήρισε προβληματική την προσέγγιση Όρμπαν. "Δεν είμαι χαρούμενος για αυτό. Έχω εγείρει θέματα. Δεν ακολουθεί τις αξίες του ΕΛΚ. Τη Δευτέρα θα στείλω επιστολή στο ΕΛΚ, ζητώντας αναστολή της συμμετοχής του, μέχρι το θέμα να λυθεί. Ελπίζω στο τέλος να αλλάξει ο κ. Όρμπαν. Εάν δεν αλλάξει δεν έχει θέση μέσα στο ΕΛΚ”, τόνισε και συμπλήρωσε ότι θα ανέμενε περισσότερη ευαισθησία από τους Ευρωσοσιαλιστές στους οποίους καταλόγησε ότι έχουν "ερωτευθεί" ξαφνικά τον Αλέξη Τσίπρα. 

  Εστιάζοντας στη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως το 70% των Ελλήνων πιστεύουν ότι πρόκειται για μία κακή συμφωνία. "Ο κ. Τσίπρας δεν έκανε καμιά προσπάθεια να συμπεριλάβει την αντιπολίτευση στο διάλογο και κατέληξε σε μία συμφωνία που κανείς στο παρελθόν δεν είχε δεχθεί”, είπε και στάθηκε στο μείζον ζήτημα της αναγνώρισης "μακεδονικής” ταυτότητας και γλώσσας. "Ο κ. Τσίπρας είπε ναι σε κάτι που όλοι είπαν όχι. Ο κ. Τσίπρας δεν είναι ηγέτης. Προσπαθεί να προβάλει μία τέτοια εικόνα (...). Εγώ περιμένω ο κ. Τσίπρας να πει το πρόγραμμά του και οι Έλληνες να πουν...ευχαριστούμε, δεν παίρνουμε άλλο”, επεσήμανε και κληθείς να τοποθετηθεί για το χρόνο των εκλογών, δήλωσε με νόημα: "Όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο”.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε υπερήφανος για το γεγονός ότι είναι επικεφαλής της ΝΔ. "Έχει συμβάλει στην πρόοδο της χώρας. Και θυμώνω όταν ακούω για παλαιά κόμματα. Αυτοί που μιλούν για παλαιό κατεστημένο, δέχθηκαν όλα τα μέλη του παλιού ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ”, ανέφερε. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων