Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Μαρ-2019 14:26

  Jens Plotner: "Αγάπη σε τρενάκι του λούνα παρκ" η σχέση Ελλάδας-Γερμανίας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Jens Plotner: "Αγάπη σε τρενάκι του λούνα παρκ" η σχέση Ελλάδας-Γερμανίας

  "Αγάπη σε τρενάκι του λούνα παρκ", ήταν η μεταφορά που εφηύρε ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα Jens Plotner για να περιγράψει τη σχέση Ελλάδας-Γερμανίας μιλώντας από το 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Μια μεταφορά που αναφέρεται στα σκαμπανεβάσματα που είχε ιστορικά η σχέση των δύο χωρών, ήδη από την εποχή του Όθωνα. Στις κακές στιγμές ο πρέσβης συμπεριέλαβε την αντιπαλότητα μεταξύ των δύο χωρών που προκάλεσε η πρόσφατη οικονομική κρίση σαν να ήταν ελληνογερμανικό ζήτημα –κάτι που διευκόλυνε την επικοινωνία της κρίσης αλλά οδήγησε σε μια ακόμη δύσκολη φάση στις σχέσεις των δύο χωρών.

  Σήμερα, οι δύο χώρες πλέουν σε κοινά νερά και υπάρχει μια ενδιαφέρουσα διαλεκτική σκοπιά στην κρίση μέσα από τις διαπραγματεύσεις που έγιναν για τα μνημόνια, είπε ο πρέσβης. Με επίπονο τρόπο οι δύο χώρες γνώρισαν καλύτερα η μία την άλλη και η σχέση τους ωρίμασε. Πολλοί Έλληνες αναγκάστηκαν να γίνουν ειδικοί της γερμανικής εσωτερικής πολιτικής ενώ η γερμανική πλευρά γνώρισε διαφορετικούς χαρακτήρες Ελλήνων υπεύθυνους χάραξης πολιτικής από τον Γιάνη Βαρουφάκη έως πιο συνεννοήσιμες προσωπικότητες.  Σύμφωνα με τον κ. Plotner, ίσως αυτή η δύσκολη περίοδος να ήταν ο πρόδρομος αυτού που κάποια στιγμή θα αποτελέσει ευρωπαϊκή εσωτερική πολιτική. Ο τρόπος που συζητείται η χρηματοοικονομική διάρθρωση της Ευρωζώνης συζητείται στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής, έχει άμεση επίπτωση στην Ελλάδα, ενώ ο τρόπος που προστατεύει η Ελλάδα τα σύνορά της έχει άμεση επίπτωση στη Γερμανία γιατί είναι κοινό σύνορο.

  Ξεχωριστά ο Γερμανός πρέσβης είπε πως έγιναν λάθη στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, επειδή ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Το οικοδόμημα της Ευρωζώνης δεν ήταν φτιαγμένο έτσι ώστε να αντιμετωπίζει τέτοιες κρίσεις "και έτσι έπρεπε να μαθαίνουμε μέσω πράξης και έτσι έγιναν λάθη που ήταν επιβλαβή για την Ελλάδα και το λαό της".
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων