Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 04-Μαρ-2018 14:32

  Ν. Βέττας: Για ποιους λόγους δεν πρέπει να λέμε ότι πέτυχαν τα μνημόνια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ν. Βέττας: Για ποιους λόγους δεν πρέπει να λέμε ότι πέτυχαν τα μνημόνια

  Τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να μοιράζουμε παράσημα για τα προγράμματα στήριξης της οικονομίας, εξήγησε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

  Όπως είπε, δεν είναι επιτυχία το ότι μείναμε στην Ευρωζώνη, δηλαδή ότι μείναμε εκεί που είχαμε ξεκινήσει, διότι αυτό δεν ποτέ στο τραπέζι. "Μπήκε στο τραπέζι, παρά το γεγονός ότι η μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού και των επιχειρήσεων δεν το ήθελαν, για λόγους που είχαν να κάνουν με την αδυναμία διαχείρισης του προγράμματος.

  Δεύτερον ο κ. Βέττας είπε ότι τα δίδυμα ελλείμματα έχουν μεν διορθωθεί, εξέφρασε ωστόσο την αμφιβολία του για το κατά πόσον αυτό έχει γίνει με βιώσιμο τρόπο, δεδομένης της ανυπαρξίας ισχυρής δυναμικής στο εμπορικό ισοζύγιο που να διασφαλίζει πως αν αλλάξει η τάση στον τουρισμό ή αυξηθεί η εσωτερική ζήτηση, το εξωτερικό ισοζύγιο θα εξακολουθήσει να είναι παράγοντας που συντείνει στη μεγέθυνση της οικονομίας.

  Επίσης, η εξισορρόπηση που έχει γίνει στο δημοσιονομικό μέτωπο, είτε από την πλευρά των δαπανών, είτε των εσόδων, είναι "στον αέρα", διότι τα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα, μπορούν να αποδώσουν για τον επόμενο χρόνο αλλά όχι μεσοπρόθεσμα. Μάλιστα, στην πλευρά των δαπανών υπάρχει τεράστιο υστέρημα στην εκπαίδευση και την υγεία -τομείς στους οποίους μάλλον έχουμε κάνει βήματα πίσω. 

  Για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ο κ. Βέττας επισήμανε ότι αυτή στηρίζεται στη μείωση του εργατικού κόστους και αναρωτήθηκε πώς θα διατηρηθεί εάν γίνει αύξηση μισθών που είναι και το ζητούμενο. 

  Εάν δεν υπάρξει αλλαγή πορείας, ο κ. Βέττας προέβλεψε ότι θα υπάρξει μια έξοδος από το πρόγραμμα και θα καταγραφεί ένας από τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνη το 2018 (γύρω στο 2% ετησίως) που πιθανότατα θα πέσει κάτω από το 1% τα επόμενα χρόνια λόγω των δυσμενών δημογραφικών εξελίξεων. Αυτή η πορεία είναι δρομολογημένη για την επόμενη 10ετία, εάν δεν αλλάξουν τα πράγματα, εκτίμησε ο κ. Βέττας. 

  Τι μπορεί να γίνει

  Μετά από 10 χρόνια ύφεσης, θα πρέπει να γίνει ένα νέο συμβόλαιο, εξηγεί ο κ. Βέττας. Η ευρωπαϊκή πλευρά πρέπει να δείξει γενναιότητα, καθαρότητα, σαφήνεια όσον αφορά τη διαχείριση του χρέους. Θα πρέπει να υπάρχουν αιρεσιμότητες που να μην είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα, αλλά να υπάρχει μια σχέση ανταλλαγής, όπως με τα λεγόμενα "reform contracts" που φαίνεται ότι θα γίνουν και σε άλλες χώρες προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στην πραγματική οικονομία. Ο κ. Βέττας εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να δώσουν δωρεάν την πιστοληπτική γραμμή δωρεάν στήριξης στο πλαίσιο μιας σοβαρής διαχείρισης του μεσοπρόθεσμου χρέους.

  Αναστασία Κυριανίδη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων