Τετάρτη, 01-Φεβ-2023 07:40
Η Δύση στέλνει ελαφριά άρματα μάχης στην Ουκρανία - Θα κάνουν τη διαφορά;

Του Timothy J. MacDonald
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέπληξε πολλούς παρατηρητές προ μερικών ημερών, όταν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα παράσχει "ελαφρά τανκ" για να βοηθήσει την Ουκρανία στη μάχη της εναντίον της Ρωσίας. Ακολούθησαν γρήγορα παρόμοιες δεσμεύσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τη Γερμανία. Αυτά τα συστήματα προσφέρουν στις ουκρανικές δυνάμεις σημαντικές νέες δυνατότητες, αλλά παρουσιάζουν επίσης εμπόδια υλικοτεχνικής φύσεως και τη δυνατότητα κλιμάκωσης της σύγκρουσης.
Αρχικά, δεν είναι σε καμία περίπτωση τανκ. Τα ελαφρά άρματα μάχης είναι συνήθως θωρακισμένα οχήματα μάχης που είναι μικρότερα, ελαφρύτερα και πιο ευκίνητα από τα κύρια άρματα μάχης. Η γαλλική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να παράσχει άγνωστο αριθμό θωρακισμένων οχημάτων μάχης AMX-10 RC, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία θα παράσχουν περίπου πενήντα οχήματα μάχης Bradley και σαράντα οχήματα μάχης πεζικού Marder, αντίστοιχα. Οι περισσότερες εκδόσεις ελαφρών αρμάτων μάχης είναι εξοπλισμένες με κύριο πυροβόλο μικρότερου διαμετρήματος από ένα τυπικό άρμα και έχουν λιγότερη θωράκιση. Προορίζονται για χρήση σε διάφορους ρόλους, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς στρατευμάτων, της υποστήριξης πεζικού, της υποστήριξης για πόλεμο κατά των τεθωρακισμένων και της αναγνώρισης. Συγκριτικά, το κύριο άρμα μάχης M1 Abrams είναι πιο βαριά θωρακισμένο, εξοπλισμένο με πυροβόλο 120 χιλιοστών για αυξημένη φονικότητα και βεληνεκές.
Υπάρχουν τρεις πτυχές ή επίπεδα πολέμου που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν απαντάτε σε αυτήν την ερώτηση: τακτική, επιχειρησιακό πεδίο και στρατηγική.
Σε επίπεδο τακτικής, η προσθήκη τεθωρακισμένων οχημάτων θα δώσει στις ουκρανικές δυνάμεις μεγαλύτερη κινητικότητα, ευκινησία και προστασία για την υποστήριξη των επιχειρήσεων πεζικού. Τόσο με τροχούς (AMX-10 RC) όσο και με ερπύστριες (Bradley και Marder), αυτά τα ελαφριά άρματα μάχης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια ποικιλία εδαφών και καιρικών συνθηκών και θα ανταποκρίνονται ταχύτερα σε μεταβαλλόμενες καταστάσεις στο πεδίο της μάχης. Ανάλογα με το ποια οπλικά συστήματα προμηθεύουν οι δυτικές χώρες, αυτά τα ελαφρά άρματα μάχης θα μπορούσαν επίσης να παρέχουν τις πολύ απαραίτητες δυνατότητες βολής που θα τους επέτρεπαν να νικήσουν τα ρωσικά άρματα μάχης με αντιαρματικούς πυραύλους. Για παράδειγμα, το Bradley Fighting Vehicle είναι εξοπλισμένο με ένα σύστημα πυραύλων TOW που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ενάντια στην εχθρική θωράκιση που βρίσκεται εντός εμβέλειας και είναι ορατή στον χειριστή.
Επιχειρησιακά, ο ουκρανικός στρατός έχει αποδείξει ότι κατανοεί και εκτελεί επιδέξια επιχειρήσεις συνδυασμένων όπλων. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συγχρονίσει αποτελεσματικά πεζικό, τεθωρακισμένα, πυροβολικό, μηχανικό, αεροπορία και άλλα σώματα σε μία αποστολή με κοινό στόχο. Τα νέα συστήματα θα ενδυναμώσουν τις συνδυασμένες ένοπλες δυνατότητες της Ουκρανίας, αλλά αυτό δεν θα συμβεί εν μία νυκτί. Δεδομένου ότι η παράδοσή τους είναι πιθανό να προγραμματιστεί για μια εαρινή επίθεση, αυτά τα συστήματα θα απαιτούν εβδομάδες εκπαίδευσης για να λειτουργήσουν και να διατηρηθούν. Θα μπορούσαν να απαιτήσουν προσαρμογές στο υπάρχον δόγμα και τη δημιουργία μιας διαδρομής logistics για την παροχή ανταλλακτικών και επισκευών. Αυτή είναι μια απαιτητική διαδικασία για ένα νέο οπλικό σύστημα - η προσθήκη τριών συστημάτων θα καταστήσει τη διαδικασία ακόμη πιο περίπλοκη και πιθανότατα θα προκαλέσει σημαντικές υλικοτεχνικές προκλήσεις.
Η Ουκρανία θέλει ακόμα τανκς, και για καλό λόγο. Τα δυτικά κύρια άρματα μάχης θα είχαν σαφώς το πλεονέκτημα έναντι των ρωσικών συστημάτων. Αλλά αυτά τα ελαφρύτερα, πιο κινητά θωρακισμένα οχήματα θα προσφέρουν μια ικανότητα κατά της θωράκισης που μπορεί να ταιριάζει με τα ρωσικά συστήματα στα περισσότερα σενάρια. Επιπλέον, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να εξαπολύει επιθέσεις με drone, αυτά τα ελαφρά άρματα μάχης θα παρέχουν προστασία στα στρατεύματα πεζικού καθώς μεταφέρονται στο πεδίο της μάχης.
Η απάντηση του ρωσικού στρατού στην εισαγωγή δυτικών τεθωρακισμένων οχημάτων θα έχει ενδιαφέρον. Συνεχίζει να χρησιμοποιεί το παλιό σοβιετικό δόγμα και δεν έχει ακόμη εφαρμόσει αποτελεσματικά ελιγμούς συνδυασμένων όπλων. Χρησιμοποιεί επίσης μοντέλα ηγεσίας με εστίες χωρίς να εξουσιοδοτεί τη λήψη αποφάσεων στο χαμηλότερο επίπεδο. Ο ρωσικός στρατός πιθανότατα θα κοιτάξει μαζικά για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, επιχειρώντας να προσθέσει περισσότερα όπλα και στρατιώτες στο πεδίο της μάχης· αλλά χωρίς αλλαγή στην τακτική και επιχειρησιακή της προσέγγιση, θα συνεχίσει να υφίσταται μεγάλες απώλειες και να παραχωρεί εδάφη.
Η απόκτηση αυτών των οχημάτων θα μπορούσε να έχει σημαντικές στρατηγικές συνέπειες, ορισμένες από τις οποίες θα είναι άγνωστες για αρκετό καιρό. Αλλά είναι δίκαιο να πούμε ότι αυτά τα οχήματα θα μπορούσαν να ανατρέψουν την ισορροπία του αγώνα στο έδαφος, κάτι που θα μπορούσε με τη σειρά του να κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πιθανότατα θα χαρακτηρίσει την παροχή αυτών των συστημάτων ως δυτική επιθετικότητα. Θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι περνούν μια κόκκινη γραμμή, οδηγώντας σε αυξημένες κροταλίες και απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων.
Δείτε τη δημοσίευση του πρωτότυπου άρθρου εδώ