Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Σεπ-2022 08:13

  Κίνδυνος για τη σταθερότητα του καθεστώτος η 22χρονη στο Ιράν;

  Κίνδυνος για τη σταθερότητα του καθεστώτος η 22χρονη στο Ιράν;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Raz Zimmit

  Ο τραγικός θάνατος της 22χρονης Μάσα Αμίνι προκάλεσε οργή και διαμαρτυρίες στο Ιράν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Η Αμίνι, η οποία συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα στην Τεχεράνη με το πρόσχημα ότι δεν συμμορφωνόταν με την υποχρέωση να έχει καλυμμένο το κεφάλι της, κατέρρευσε ενώ βρισκόταν στο αστυνομικό τμήμα, έπεσε σε κώμα και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, όπου εξέπνευσε την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου. Στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στη διάρκεια της κηδείας της, ακούστηκαν συνθήματα καταδίκης του Ανώτατου Ηγέτη Αλί Χαμενεϊ. Τουλάχιστον 4 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, στη διάρκεια των οποίων οι γυναίκες επίσης έβγαλαν τις μαντήλες τους ως διαμαρτυρία κατά του υποχρεωτικού κώδικα ένδυσης του Ισλάμ.

  Οι οργισμένες αντιδράσεις στον θάνατο της Αμίνι αναζωπύρωσαν τη συζήτηση γύρω από την υποχρεωτικότητα της μαντήλας. Τους τελευταίους μήνες, έχει αυξηθεί η κριτική στο Ιράν για τη βίαιη συμπεριφορά της "αστυνομίας ηθών”, η οποία βρέθηκε αρκετές αγορές να συλλαμβάνει γυναίκες και να τις οδηγεί μέσα σε περιπολικά αυτοκίνητα με τη βία. Η δημόσια κριτική, η οποία περιλαμβάνει επίσης αιτήματα για τη διάλυση της "αστυνομίας ηθών”,  ακούγεται στο πλαίσιο της αποστασιοποίησης του κοινού από τη θρησκεία, ιδιαίτερα μεταξύ της νέας γενιάς. Αυτή η τάση είναι ξεκάθαρα εμφανής στη μη τήξη του ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα, ιδιαίτερα σε σχέση με την υποχρέωση των γυναικών να φοράει μαντήλα.

  Οι οργισμένες αντιδράσεις επίσης αποτυπώνουν την απώλεια της εμπιστοσύνης του κοινού προς τους κρατικούς θεσμούς. Οι ιρανικές αρχές, υπό τον πρόεδρο Ράισι, ανακοίνωσε το άνοιγμα έρευνας για τον θάνατο της νεαρής γυναίκας. Η αστυνομία της Τεχεράνης έσπευσε μάλιστα να δώσει στη δημοσιότητα πλάνα από το CCTV, στα οποία η Αμίνι φέρεται να φαίνεται ότι καταρρέει ενώ συζητά με έναν άνδρα στο αστυνομικό τμήμα. Οι σκηνές σκοπό είχαν να διαβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς της αστυνομίας ότι δεν ασκήθηκε βία στη διάρκεια της σύλληψη  και ότι ο θάνατος της οφείλεται σε καρδιακό επεισόδιο ή εγκεφαλικό. Ωστόσο, το βίντεο απέτυχε να πείσει το κοινό για την αξιοπιστία της αρχικής έκδοσης και δεν χαλάρωσε τα συναισθήματα του κοινού.

  Η επιδείνωση της απόγνωσης, η ένταση της απογοήτευσης και η απώλεια της εμπιστοσύνης από το κοινό, συνεχίζουν να τροφοδοτούν διαμαρτυρίες ενάντια στο καθεστώς, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν αποτελούν σημαντική πρόκληση στη σταθερότητα. Το χάσμα μεταξύ των θεσμών του καθεστώτος και τη νεότερης γενιάς, βαθαίνει. Όλα αυτά συνεχίζονται ενώ υπάρχουν αναφορές για την επιδείνωση της υγείας του Ανώτατου Ηγέτη και μια εκ νέου ενασχόληση με το ερώτημα του ποιος θα τον διαδεχθεί μετά τον θάνατο του.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.inss.org.il/social_media/the-tragic-death-that-reignited-the-veil-protests-in-iran-danger-to-regime-stability/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ