Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Μαϊ-2022 08:26

  Πώς θα γίνουν οι δημοσιονομικοί κανόνες συμβατοί με τον στόχο για μηδενικούς ρύπους

  Πώς θα γίνουν οι δημοσιονομικοί κανόνες συμβατοί με τον στόχο για μηδενικούς ρύπους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  των Christian Odendahl και Claudi Baccianti

  Οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και οι κυβερνήσεις στην ΕΕ πρέπει να επενδύσουν περισσότερα στην πράσινη ενέργεια, στις υποδομές και στην ενεργειακή απόδοση για να πετύχουν τον στόχο της Ευρώπης για το κλίμα, που αφορά σε καθαρές μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι το 2050.

  Αυτό θα απαιτήσει πρόσθετες ετήσιες δαπάνες περίπου 1,7%-2% του ΑΕΠ. Εάν χρειαστούν μεγαλύτερες επεκτάσεις στα δίκτυα δημόσιων μεταφορών, το ποσό της επένδυσης θα είναι υψηλότερο.

  Οι μεγάλες επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης κατοικιών, είναι σε μεγάλο βαθμό αδιαμφισβήτητες και η ανάγκη να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσική ενέργεια, τις καθιστά πιο επείγουσες.

  Η τιμή του άνθρακα ήδη ισχύει για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας ρύπων της ΕΕ και ο δρόμος προς την κλιματική ουδετερότητα στην ενέργεια, είναι σχετικά σαφής. Η τεχνολογία για πράσινες κατοικίες είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό ώριμη και καλά παγιωμένη.

  Το μέγεθος των επενδυτών αναγκών στις μεταφορές είναι πιο αβέβαιο. Τα ηλεκτρικά οχήματα εισέρχονται στην αγορά με αυξανόμενους ρυθμούς. Η τρέχουσα άνοδος της τιμής της βενζίνης απλώς θα επιταχύνει την εξάπλωση.

  Εάν η τεχνολογία βελτιωθεί γρήγορα έτσι ώστε να υπάρχουν και αεροπλάνα και φορτηγά ηλεκτρικά, ίσως να μην χρειαστεί ένα δαπανηρό reset στο ευρωπαϊκό σύστημα μεταφορών, και αντί αυτού η Ευρώπη μπορεί να αντικαταστήσει σταδιακά οχήματα, πλοία και αεροπλάνα. Εάν όχι, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επεκτείνουν τους σιδηροδρόμους, μια διαδικασία δαπανηρή.

  Το κόστος των βιομηχανικών επενδύσεων είναι υψηλό, αλλά θα μπορούσε να μειωθεί από την τεχνολογική πρόοδο. Το να γίνει "πράσινη” η βιομηχανική θέρμανση είναι συγκριτικά εύκολο καθώς υπάρχουν πράσινες εναλλακτικές λύσεις αντί του φυσικού αερίου, αν και δαπανηρές.

  Σε απάντηση στις τρέχουσες τιμές του αερίου, ο ιδιωτικός τομέας θα επενδύσει περισσότερο σε αυτές τις τεχνολογίες. Αλλά οι εκπομπές "διεργασίας” που είναι άσχετες με την καύση ορυκτών καυσίμων, όπως και οι εκπομπές που απελευθερώνονται κατά την παραγωγή τσιμέντου, είναι πολύ πιο δύσκολο να αποφευχθούν, ή να αποθηκευτούν υπόγεια.

  Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων για να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή. Αλλά και ο δημόσιος τομέας θα έχει έναν ρόλο να διαδραματίσει επίσης.

  Εάν η ΕΕ δεν διασφαλίσει μια τιμή του άνθρακα που είναι αρκετά υψηλή ώστε να κάνει τις πράσινες επενδύσεις να αξίζουν, ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να επιδοτήσει τις ιδιωτικές επενδύσεις ή να τις υποχρεώσει μέσω αυστηρών κανονισμών.

  Θα πρέπει επίσης να προστατεύσει από το πλήγμα τα φτωχότερα νοικοκυριά, από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και να επενδύσει σε περιοχές με "καφέ” βιομηχανία για να τις βοηθήσει να βρουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα.

  Οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια είναι σε άνοδο στην Ευρώπη, τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο ΕΕ, χάρη εν μέρει στο ταμείο ανάκαμψης. Αλλά παραμένει ένα τεράστιο κενό σε σχέση με αυτά που χρειάζονται.

  Ένας πρόχειρος υπολογισμός δείχνει ότι η Ιταλία θα πρέπει να χρηματοδοτεί με δικό της προϋπολογισμό 1,1% του ΑΕΠ ετησίως περισσότερα, για να πετύχει τους κλιματικούς στόχους για το 2030, η Ισπανία το 1,3% του ΑΕΠ και η Γαλλία το 1,2% του ΑΕΠ.

  Δεν υπάρχουν ελπίδες ότι αυτές οι μεγάλες επενδυτικές ανάγκες μπορούν να ενταχθούν στο υπάρχον βιβλίο δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ. Την ίδια στιγμή, κάποιες χώρες είναι υπερβολικά χρεωμένες και δεν μπορούν να αυξήσουν περαιτέρω το χρέος.

  Ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διαδικασία αναθεώρησης της ΕΕ ανά χώρα, που θα επιτρέπει σε ορισμένες πράσινες επενδύσεις να εξαιρούνται από τους κανόνες της ΕΕ και ορισμένες να χρηματοδοτούνται από υψηλότερους φόρους ή περικοπές σε άλλες δαπάνες.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.cer.eu/publications/archive/policy-brief/2022/eu-fiscal-rules-net-zero

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ