Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Φεβ-2022 07:30

  Η Δύση δεν πρέπει να αποκλείσει καμία επιλογή για να σταματήσει τον Πούτιν

  Πουτιν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Ian Bond

  Ο Ρώσος ηγέτης έχει δείξει ότι νοιάζεται αρκετά για την Ουκρανία ώστε να χυθεί αίμα πάνω της. Πρέπει να ξέρει ότι το κέρδος δεν θα δικαιολογεί τον πόνο.

  Η αναγνώριση από τον Πούτιν των δύο ανεξάρτητων, υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστικών περιοχών στην Ανατολική Ουκρανία, μαζί με την επακόλουθη ανάπτυξη στρατού και αρμάτων μάχης στις περιοχές, έχουν φέρει την Ευρώπη πιο κοντά στο χείλος του πολέμου.

  Παρά τος πολλές διαφορές, υπάρχουν απόηχοι του 1938 στις τρέχουσες εξελίξεις. Ο Πούτιν ίσως δεν είναι ο Χιτλερ. Η Ουκρανία του 2022 δεν είναι η Τσεχοσλοβακίας του 1938. Και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν και ο Καγκελάριος Σολτς, και οι δυτικοί τους ομόλογοι, δεν είναι κάποιου είδους συλλογικός Τσάμπερλεν. Όμως το 1938 φέρνει σημαντικά διδάγματα: το πιο σημαντικό είναι πως η αποτροπή μπορεί να φαίνεται πιο ακριβή και επικίνδυνη, αλλά είναι πιο ουσιαστική για την μακροπρόθεσμη ασφάλεια της Ευρώπης.

  Ο Πούτιν, αν και ένας βίαιος απολυταρχικός ηγέτης, δεν είναι ένας χαρισματικός τρελός όπως ο Χίλερ. Έχει χρησιμοποιήσει στοχευμένη καταστολή και δολοφονίες για να ελέγξει τη ρωσική αντιπολίτευση, αντί για στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η ιδεολογία του είναι ευέλικτη: παρόλη την αντιδυτική ρητορική του, ο ίδιος και οι συνεργάτες του συχνά διατηρούν τα λεφτά και τις οικογένειες τους στη Δύση.

  Ωστόσο, αυτό που έχει κοινό ο Πούτιν με τον Χίλερ, είναι μια μυστικιστική πίστη σε ένα έθνος που εκτείνεται πέρα από τα σημερινά σύνορα της χώρας του. Ο Πούτιν βλέπει την Ουκρανία ως το κλειδί για αυτόν τον "ρωσικό κόσμο”. Στην ομιλία του τη Δευτέρα, όπου ανακοίνωσε την αναγνώριση των "Λαϊκών Δημοκρατιών” του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, ο Πούτιν μίλησε για την Ουκρανία ως "ένα αναπόσπαστο μέρος της δικής μας ιστορίας, πολιτισμού και πνευματικού χώρου μας” και περιέγραψε τη δημιουργία μιας Σοβιετικής Ουκρανικής δημοκρατίας από τον Λένιν, ως "την απομάκρυνση από τη Ρωσία ενός μέρους των δικών της ιστορικών εδαφών”. Πέρσι έγραψε ότι δεν υπάρχει ιστορική βάση για έναν ουκρανικό λαό ξεχωριστό από τον ρωσικό.

  Οι Ουκρανοί διαφωνούν. Παρά το νωχελικό κλισέ ότι η Ουκρανία χωρίζεται σε μια ρωσόφωνη, φιλορωσική Ανατολική και σε μια ουκρανόφωνη, εθνικιστική Δύση, το 1991 κάθε περιοχή της Ουκρανίας, ακόμη και η Κριμαία, ψήφισε υπέρ της ουκρανικής ανεξαρτησίας. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλάει πιο άνετα ρωσικά παρά ουκρανικά, ωστόσο κέρδισε τα τρία τέταρτα των ψήφων το 2019 στις προεδρικές εκλογές, και ήταν ο κορυφαίος υποψήφιος ακόμη και στα περισσότερα τμήματα της υποτιθέμενης Δύσης. Πολλοί από του Ουκρανούς στρατιώτες στο μέτωπο είναι ρωσόφωνοι αλλά επίσης Ουκρανοί πατριώτες.

  Η Ουκρανία το 2022 είναι πιο σημαντική στρατηγικά και οικονομικά από την Τσεχοσλοβακίας το 1938. Είναι η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης μετά τη Ρωσία. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της των 44 εκατ. θα γίνουν πρόσφυγες εάν ξεσπάσει πόλεμος. Παγκοσμίως, είναι ένας κρίσιμος εξαγωγέας αραβοσίτου και έβδομος μεγαλύτερος για το σιτάρι, και ο βασικός προμηθευτής γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ. Οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως θα εκτιναχθούν εάν τα χωράφια της Ουκρανίας θα γεμίσουν με τανκ αντί με τρακτέρ. Και η Ουκρανία είναι μια σημαντική οδός διέλευσης για την ενέργεια της Ευρώπης.

  Οι δυτικοί ηγέτες που τώρα έχει να αντιμετωπίσει την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Ρωσίας, έχουν ένα πλεονέκτημα έναντι του Νέβιλ Τσαμπερλέν το 1938: γνωρίζουν ότι ο κατευνασμός μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Μπορούν επίσης να δουν, χάρη στις προτάσεις της Ρωσίας τον Δεκέμβριο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ότι οι φιλοδοξίες του Πούτιν δεν περιορίζονται στον έλεγχο της Ουκρανίας: θέλει να αντιστρέψει τις αλλαγές στις ρυθμίσεις ασφάλειας που έλαβαν χώρα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο στην Ευρώπη. Εάν οι Μπάιντεν, Μακρόν, Σολτς, Μπόρις Τζόνσον, θέλουν να αποτρέψουν έναν τρομακτικό πόλεμο -έναν πολύ μεγαλύτερης κλίμακας από τους πολέμους της δεκαετίας του 1990 στα Βαλκάνια- χρειάζεται να εστιάσουν στο να αποτρέψουν τον Πούτιν, όχι να τον διευκολύνουν.

  Ωστόσο η αποτροπή θα είναι αδύνατη, εάν οι ηγέτες συνεχίσουν να λένε στον Πούτιν τι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν ή αν του αυξήσουν την πίεση αρκετά αργά, έχοντας χρόνο ο ίδιος να προσαρμοστεί. Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι δεν θα στείλει αμερικανικές δυνάμεις να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Annalena Baerbock, έχει δημοσίως εκφράσει αμφιβολίες για την αποκοπή της Ρωσίας από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ντράγκι έχει δηλώσει ότι οι κυρώσεις δεν θα πρέπει να πλήξουν τις εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία. Και η ΕΕ, οι ΗΠΑ, και το Ηνωμ΄όνο Βασίλειο, έχουν ήδη υποδηλώσει ότι η αναγνώριση των "λαϊκών δημοκρατιών” φαίνεται απίθανο να προκαλέσει οικονομικές κυρώσεις σε αυτό το επίπεδο, παρά την ανάπτυξη στρατευμάτων από τον Πούτιν.

  Η επιθυμία των Δυτικών να μην κλιμακωθεί η κατάσταση, είναι κατανοητή. Ο Πούτιν κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να δείξει ότι η Ουκρανία έχει αρκετή σημασία για αυτόν ώστε να χύσει αίμα, και έχει παρελθόν: στον πόλεμο που ξεκίνησε στην Τσετσενία, χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν, σύμφωνα με ρωσικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  Αλλά εάν ο Πούτιν συνεχίσει και επιτεθεί στην υπόλοιπη Ουκρανία, όπως υποδηλώνει η στάση του ότι θα κάνει, το κόστος του πολέμου για τη Δύση θα είναι πολύ υψηλότερο από αυτό των εκτεταμένων κυρώσεων ή από την παροχή στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία, και η Ευρώπη θα αποσταθεροποιηθεί για δεκαετίες. Στις 21 Φεβρουαρίου, ο Πούτιν προχώρησε, αλλά όχι πολύ. Εάν είναι να τον αποτρέψουν από το να προχωρήσει περισσότερο, ακόμη και σε αυτό το τελικό στάδιο, η Δύση πρέπει να τον κάνει να αμφιβάλει ότι το κέρδος θα αξίζει τον πόνο. Όλα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι.

  Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στον Guardian

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.cer.eu/in-the-press/west-knows-cost-appeasement-we-can%E2%80%99t-rule-out-any-option-stopping-putin

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ