Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Νοε-2021 00:04

  Γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ πρέπει να γίνει μόνιμο

  Οι τέσσερις δείκτες ρευστότητας που φουσκώνουν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Elisabetta Cornago και John Springford

  Στο paper παρουσιάζεται μια συνολική αξιολόγηση του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των 720 δισ. Δολαρίων (RRF). Αξιολογήσαμε τις μακροοικονομικές του επιπτώσεις, το πόσο σημαντικό θα μπορούσε να είναι για τις φιλοδοξίες της ΕΕ για το κλίμα και τις επιπτώσεις του στην ανάπτυξη. Η αξιολόγηση μας είναι σε γενικές γραμμές θετική.

  Το ταμείο ανάκαμψης δεν είναι ούτε πολύ κατώτερο των περιστάσεων όπως το χαρακτηρίζουν οι επικριτές του, ούτε η Hamiltonian στιγμή για τους υποστηρικτές του. Οι μεγάλοι καθαροί αποδέκτες από το ταμείο -Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία, Ρουμανία και άλλες Νότιες χώρες και της Κεντρικής Ευρώπης- θα δεχθούν κεφάλαια ύψους 0,6%-1,9% του ΑΕΠ τους σε ετήσια βάση μέχρι το 2026. Αυτές οι χορηγίες θα μπορούσαν να φέρουν τα ποσοστά των δημοσίων επενδύσεων της Νότιας Ευρώπης πιο κοντά σε αυτά που είδαμε το 2000, εάν χρησιμοποιηθούν για επιπρόσθετες δαπάνες (και όχι να αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα σχέδια για δαπάνες). Όσο οι δαπάνες είναι πρόσθετες, θα αυξήσουν αισθητά τους ρυθμούς ανάπτυξης -μια επίπτωση που θα κορυφωθεί το 2023 και το 2024.

  Το ταμείο ωστόσο δεν είναι αρκετά μεγάλο ώστε να είναι game-changer για το κλίμα. Οι συνολικές δαπάνες για το κλίμα από το ταμείο, θα είναι 45 δισ. Ευρώ ετησίως, ενώ σύμφωνα με την ΕΕ και τις εκτιμήσεις των κρατών-μελών της, οι δημόσιες επενδύσεις θα πρέπει να φτάσουν περίπου τα 460 δισ. Ευρώ ετησίως σε όλη την ΕΕ για να πετύχουν τους στόχους εκπομπής του 2030. Η γαλλική κυβέρνηση έχει εκτιμήσει ότι το σχέδιο France Relance θα μειώσει τις εκπομπές μόλις κατά 1% μέχρι το 2030.

  Τα κράτη-μέλη έχουν κάνει πολλές λογικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις προκειμένου να βελτιωθεί η φθορά της κοινωνικής συνοχής. Αυτές περιλαμβάνουν μέτρα για τη μείωση του μεγάλου αριθμού των νέων και γυναικών με προσωρινές συμβάσεις σε ορισμένες χώρες. Πολλά κράτη-μέλη επενδύουν στην ικανότητα φροντίδας των παιδιών, το οποίο θα αυξήσει τα ποσοστά απασχόλησης, τα έσοδα των νοικοκυριών και τα φορολογικά έσοδα. Ωστόσο, το ταμείο ανάκαμψης μπορεί να δαπανηθεί μόνο σε εφάπαξ επενδύσεις, επομένως τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αυξήσουν τις τρέχοντες δαπάνες, χρηματοδοτούμενες μέσω φορολογίας. Περισσότεροι παιδικοί σταθμοί θα απαιτήσουν από τα κράτη να χρηματοδοτήσουν περισσότερους μισθούς εργαζόμενων στην παιδική φροντίδα, για παράδειγμα.

  Τα σχέδια των κρατών-μελών για την άλλη μεγάλη γραμμή δαπανών -ψηφιοποίηση της οικονομίας κι του κράτους- περιέχουν κάποιες λογικές προτάσεις, ιδιαίτερα για τη βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες και επιχορηγήσεις για εγχειρήματα σε πρόωρο στάδιο και για έρευνα στη ψηφιακή τεχνολογία.

  Αλλά κάποια projects, όπως το cloud computing, και ο σχεδιασμός και η κατασκευή επεξεργαστών, ήδη κυριαρχούνται από ασιατικές και αμερικανικές επιχειρήσεις, και οι πιθανότητες της ΕΕ να δημιουργήσει επιτυχημένους ανταγωνιστές, είναι μικρές.

  Οι προϋποθέσεις που επιβάλει το ταμείο είναι πιθανό να είναι πολύ πιο αποτελεσματικές από ό,τι αυτές που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Σε αντίθεση με τον προϋπολογισμό της ΕΕ, το ταμείο ανάκαμψης έχει ένα συνεχές σύστημα όρων, με δόσεις χρημάτων που διανέμονται μετά από την εκπλήρωση μεταρρυθμίσεων και επενδυτικών ορόσημων.

  Το ταμείο ανάκαμψης θα πρέπει να γίνει μόνιμο, και μετά από τη λήξη του τρέχοντος ταμείου το 2026, θα πρέπει να γίνει μεγαλύτερη. Για να πετύχουν τους κλιματικούς στόχους, οι κυβερνήσεις της ΕΕ, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα πρέπει να επενδύσουν άνω του 1 τρισ. Ευρώ ετησίως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 2020 και το ταμείο ανάκαμψης προσφέρει φθηνότερη χρηματοδότηση από ό,τι μπορούν να πετύχουν οι κυβερνήσεις όταν δανείζονται για δικό τους λογαριασμό.

  Ο κοινός δανεισμός και οι μεταβιβάσεις μεταξύ των κρατών-μελών είναι δικαιολογημένες διότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα διασυνοριακό ζήτημα. Για να κάνει μια αισθητή διαφορά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, το ταμείο ανάκαμψης θα πρέπει να προσφέρει τουλάχιστον 230-460 δοσ. Δολαρίων σε δημόσιες επενδύσεις που είναι απαραίτητες ετησίως, για να διασφαλιστεί ότι οι Ευρωπαίοι θα επωμιστούν συλλογικά ένα μέρος του κόστους της δράσης για το κλίμα. Η κλιματική δράση επιτυγχάνεται με το χαμηλότερο δυνατό κόστος δανεισμού. Τα πιο εύπορα κράτη πληρώνουν περισσότερα.

  Ένα μεγαλύτερο ταμείο ανάκαμψης θα είχε πιο σημαντικά μακροοικονομικά οφέλη. Οι διαρθρωτικές δυνάμεις που μειώνουν τα επιτόκια, ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη, δεν έχουν εξαφανιστεί. Οι υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις είναι ένα βασικό εργαλείο για την αύξηση των δαπανών σε ολόκληρη την οικονομία.

  Επίσης, προτείνουμε να επεκταθεί η ανώτερη μορφή όρων του ταμείου ανάκαμψης στο MFF κι να εφαρμοστεί στις δαπάνες περιφερειακής ανάπτυξης και στις γεωργικές επιδοτήσεις. Η σπατάλη και η ευνοιοκρατία, ιδιαίτερα αλλά όχι μόνο σε Ουγγαρία, Βουλγαρία και Ρουμανία, θα περιοριστούν από την ισχυρή εποπτεία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Κάποιες αγροτικές πληρωμές υπονομεύουν τον στόχο της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή, επιδοτώντας έναν τομέα υψηλών εκπομπών, και οι εθνικές κυβερνήσεις διατηρούν μεγάλη εξουσία για το ποιος λαμβάνει επιδοτήσεις.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.cer.eu/publications/archive/policy-brief/2021/why-eus-recovery-fund

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ