Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Αυγ-2021 00:04

  Η Ευρώπη δεν μπορεί να αγνοήσει τη Λιβύη

  Η Ευρώπη δεν μπορεί να αγνοήσει τη Λιβύη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Luigi Scazzieri

  Η Λιβύη έχει μια νέα κυβέρνηση ενότητας, αλλά η χώρα θα μπορούσε εύκολα να επιστρέψει σε σύγκρουση. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αυξήσουν τις προσπάθειες σταθεροποίησης.

  Η Λιβύη έχει εμπλακεί σε έναν εμφύλιο πόλεμο πολλαπλών φάσεων από την ανατροπή του για πολλά έτη Μουαμάρ καντάρι από τους υποστηριζόμενους από τη Δύση επαναστάτες το 2011.

  Η χώρα έχει μοιραστεί μεταξύ των ανταγωνιστικών κυβερνήσεων από το 2014, ενώ οι πολιτοφυλακές και η ανομία έχουν πολλαπλασιαστεί, η πετρελαϊκή παραγωγή έχει μειωθεί και οι υποδομές έχουν καταστραφεί. Η Αίγυπτος, η Ρωσία, η Τουρκία και τα ΗΑΕ έχουν εμπλακεί στη Λιβύη, για να κερδίσουν επιρροή και κέρδη από τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και το πετρέλαιο της χώρας.

  Στο μεταξύ, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιδιώξει ανταγωνιστικές προσεγγίσεις για τη σταθεροποίηση της λιβύης, και κάποιες φορές υποστήριξαν ακόμη και διαφορετικές πλευρές στη σύγκρουση. Η Λιβύη έγινε ένα μεγάλο σημείο εκκίνησης για παράτυπη μετανάστευση στην Ευρώπη, μια βάση για εξτρεμιστικές οργανώσεις και πηγή περιφερειακής αστάθειας.

  Τον Φεβρουάριο φέτος, υπήρξε μια αχτίδα ελπίδας όταν οι Λίβυοι συμφώνησε να σχηματίσει μια προσωρινή κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNU). Αλλά οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να εφησυχάσουν: Η Λιβύη θα μπορούσε εύκολα να βυθιστεί ξανά σε σύγκρουση.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.cer.eu/insights/europe-cant-ignore-libya

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ