Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Ιουλ-2021 07:58

  Ποιος ο ρόλος του Barnier στις συνομιλίες για το Brexit

  Ποιος ο ρόλος του Barnier στις συνομιλίες για το Brexit
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Charles Grant

  Η εκτίμηση του Julian King για τον ρόλο του Michel Barnier στις συνομιλίες του Brexit ("Οι ψευδαισθήσεις του Brexit”), είναι σωστή.

  Αλλά ίσως υποτιμά την εθνικότητα του Barnier. Ο Γάλλος ήταν βασικός κρίκος στον άξονα Βρυξελλών-Παρισιού που οδήγησε την ΕΕ να είναι σκληρή έναντι των Βρετανών. 

  Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Barnier πήρε οδηγίες από το Παρίσι -εργάστηκε στενά και με τις 27 κυβερνήσεις- αλλά η άποψη του συχνά ήταν κοντά με αυτή των Γάλλων, οι οποίοι συνήθως ήταν οι πιο σκληροί έναντι του Ηνωμένου Βασιλείου.

  Όπως η Κομισιόν, οι Γάλλοι είχαν εμμονή με την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, αλλά επίσης ήταν αρκετά ανοιχτοί σχετικά με μια συμφωνία που θα ενθάρρυνε τις εταιρείες να μετακινηθούν από τη Βρετανία στην ΕΕ. Και ήταν πρόθυμοι να δείξουν σε όσους μπορεί να ψήφιζαν υπέρ ευρωσκεπτικιστών λαϊκιστών, ότι το Brexit θα συνοδευόταν με πόνο.

  Έτσι, οι Γάλλοι, ο Barnier και η Κομισσιόν, συνεργάστηκαν για να πιέσουν το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός του δορυφορικού προγράμματος Galileo και του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Ταμείου. 

  Και παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξε μια εμπορική συμφωνία όπως αυτή με τον Καναδά, ως μοντέλο για το Brexit, η ΕΕ επέβαλε πιο αυστηρούς όρους στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, κανόνες καταγωγής και αμοιβαία αναγνώριση για τα επαγγελματικά προσόντα, από ό,τι είχε κάνει σε συγκρίσιμες συμφωνίες με άλλες χώρες.

  Είναι δύσκολο να ασκήσουμε κριτική στην ΕΕ επειδή ήταν αυστηρή, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο έχει συμπεριφερθεί άσχημα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για το Brexit.

  Αλλά ο Barnier και οι ηγέτες της ΕΕ θα έπρεπε να είχαν σκεφτεί περισσότερο για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του να χάσουν όχι μόνο το βρετανικό κράτος, αλλά και τη βρετανική κοινή γνώμη.

  Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο Prospect

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.cer.eu/in-the-press/letters-fait-accompli

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ