Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Μαρ-2021 13:16

  Η ήττα του Τραμπ δεν σκότωσε τον Τραμπ-ισμό

  trump-salutes
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην Αμερική, μεγάλο μέρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εμφανίζεται απρόθυμο να αποτινάξει τον Trump-ισμό.

  Οι ισχυρές επιδόσεις του στις εκλογές του Κογκρέσου -και η συντηρητική πλειονότητα στο Ανώτατο Δικαστήριο- μπορεί να αποτρέψει το κόμμα από το να σκεφτεί ότι έχει ηττηθεί και ως εκ τούτου ότι χρειάζεται να αλλάξει.

  Τα αναπόφευκτα λάθη της κυβέρνησης Biden θαα ενεργοποιήσουν τους υποστηρικτές του trump, ενώ οι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι που υποστήριξαν τον Biden θα διστάσουν προτού επιστρέψουν σε ένα κόμμα που έχει εγκαταλείψει τις αξίες του.

  Ο δεξιός λαϊκισμός θα ενισχύεται κάθε λίγο και λιγάκι στη μια χώρα ή στην άλλη. Και σε κάποια σημεία είναι ένα ημιμόνιμο καθεστώς: το κόμμα Fidesz στην Ουγγαρία, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, έλαβε το 50% στις εκλογες στο τέλος του 2020.

  Σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, η απειλή του δεξιού λαϊκισμού φάνηκε να μειώνεται το 2020 καθώς ο κορονοίός μείωσε τη μετανάστευση. Αλλά όταν η πανδημία υποχωρήσει, η μετανάστευση θα επανεμφανιστεί ως ένα ζήτημα ανά την υφήλιο.

  Οι λαϊκιστές θα εκμεταλλευτούν επίσης την εχθρότητα στα μέτρα περιορισμού, τα ξεσπάσματα της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, και τις ανησυχίες ότι πολιτικές που σχεδιάστηκαν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα καταστήσουν φτωχούς ανθρώπους πιο φτωχούς και απαιτούν αλλαγές στον τρόπο ζωής.

  Επιπλέον, οι λαϊκιστές θα επωφεληθούν από τις προσπάθειες της Ρωσίας και άλλων κρατών να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

  Στο μεταξύ, οι οικονομικοί παράγοντες του λαϊκισμού παραμένουν ισχυροί: οι εργαζόμενοι που εκτιμούν ότι η παγκοσμιοποίηση τους έχει κοστίσει τις θέσεις εργασίας τους ή έχει μειώσει τους μισθούς τους, ή που βιώνουν επιδείνωση των δημόσιων υπηρεσιών (ως αποτέλεσμα της λιτότητας), είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν ανθρώπους όπως ο Nigel Farage, η Marine Le pen ή ο Matteo Salvini.

  Ο κορονοϊός έχει δημιουργήσει νέες ανισότητες υγείας και πλούτου. Το Νοέμβριο, οι υγειονομικές αρχές της Αγγλίας ανακοίνωσαν ότι οι αριθμοί μόλυνσης και θανάτου από τον κορονοϊού, ήταν υψηλότεροι μεταξύ των πιο φτωχών τμημάτων της αγγλικής κοινωνίας.

  Τον επόμενο μήνα ο ILO ανακοίνωσε ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, εκείνοι με χαμηλότερα εισοδήματα είχαν υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση των εσόδων τους.

  Κάποια στιγμή, οι κυβερνήσεις θα αποσύρουν την χρηματοοικονομική στήριξη έναντι του κορονοϊού και πολλές επιχειρήσεις θα καταρρεύσουν, δημιουργώντας νέους ομίλους αποτυχημένων -που μπορούν να γίνουν εύκολη λεία των λαϊκιστών.

  Μπορείτε ναα δείτε το κείμενο εδώ: https://www.cer.eu/about/annual-report/2020

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ