Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 01-Δεκ-2020 08:15

  Johnson για συνεργασία με ΕΕ σε αμυντική-εξωτερική πολιτική μετά το Brexit: Δεν θέλουμε να το συζητήσουμε

  Johnson για συνεργασία με ΕΕ σε αμυντική-εξωτερική πολιτική μετά το Brexit: Δεν θέλουμε να το συζητήσουμε
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Ian Bond

  Η κυβέρνηση του Boris Johnson βλέπει μικρή προστιθέμενη αξία σε μια συμφωνία με την ΕΕ για τη συνεργασία στην εξωτερική πολιτική, στην ασφάλεια και την αμυντική πολιτική. Πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί αντί αυτού να εργαστεί διμερώς με τα μεγάλα κράτη-μέλη, τα οποία στη συνέχεια θα φέρουν στην ίδια γραμμή τα υπόλοιπα κράτη-μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

  Ο σκεπτικισμός της κυβέρνησης Johnson σχετικά με τις δεσμευτικές συμφωνίες συνεργασίας εξωτερικής ασφάλειας, έχει κάποια λογική. Η ΕΕ έχει ποικίλους διακανονισμούς για την συνεργασία στην εξωτερική πολιτική, στην ασφάλεια και στην άμυνα με τους εταίρους, από άτυπους μέχρι βασισμένους σε συνθήκες.

  Αλλά ακόμη και οι νομικά δημευτικοί μηχανισμοί διαβούλευσης δίνουν σε τρίτες χώρες μικρή προστιθέμενη επιρροή στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ, ενώ το κόστους του να μην υπάρχει μια επίσημη συμφωνία είναι ελάχιστο.

  Δεδομένων των πολύ δύσκολων θεμάτων που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί στις διαπραγματεύσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ηνωμένου Βασιλείου, δεν υπάρχει πλέον πιθανότητα για μια άμεση συμφωνία για τη συνεργασία στην εξωτερική πολιτική, ασφάλεια και άμυνα, ιδιαίτερα μία τόσο περιληπτική σαν αυτή που έχει προτείνει η ΕΕ.

  Η ΕΕ ανησυχεί ότι ελλείψει μιας δομημένης σχέσης, η πολιτική του Ηνωμένου Βασίλειου θα μπορούσε να αποκλίνει από τη δική της με τον καιρό. Ανησυχεί ότι το Λονδίνο θα μπορούσε να προσπαθήσει να χειραγωγήσει την ΕΕ καλλιεργώντας σχέσεις με συγκεκριμένα κράτη-μέλη με την ελπίδα ότι θα τους επηρεάσει να συνηγορήσουν υπέρ των βρετανικών θέσεων στις συζητήσεις στην ΕΕ.

  Εάν η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνήσουν σε μια διευθέτηση για το εμπόριο και την επιβολή του νόμου, είναι πιθανό ότι αργότερα θα μπορούσαν να συμφωνήσουν και σε περιορισμένη συνεργασία στους τομείς εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας, με μια ελάχιστα τυπική δομή (ή καθόλου).

  Η ΕΕ θα πρέπει να είναι ανοιχτή σε αυτό, με την προϋπόθεση ότι οποιαδήποτε διευθέτηση βοηθά την Ένωση να επιδιώξει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής πιο αποτελεσματικά. Το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης αφήνει την πόρτα ανοιχτή σε μια πιο στενή σχέση στο μέλλον, και δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί η αξία των δομημένων επαφών με την ΕΕ ως συμπλήρωμα στις διμερείς σχέσεις με τα κράτη-μέλη.

  Η αποτυχία της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου να συμφωνήσουν στην ανάγκη για μια μελλοντική συνεργασία βασισμένη σε συνθήκη στον τομέα της εξωτερικής ασφάλειας, έχει αναδείξει τις ελλείψεις στις σχέσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες σε αυτό τον τομέα. Η ΕΕ θα πρέπει να εξορθολογίσει αυτές τις σχέσεις.

  Θα πρέπει να παρουσιάσει επίσημους διαύλους για να επηρεάζει τις αποφάσεις σε αυτούς τους εταίρους (πιθανώς περιλαμβάνοντας το Ηνωμένο Βασίλειο στο μέλλον, όποια και αν θα είναι η θέση του), που είναι πιο πρόθυμα να ακολουθήσουν συντονισμένες πολιτικές και να συμβάλλουν στις λειτουργίες της ΕΕ.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.cer.eu/publications/archive/policy-brief/2020/post-brexit-foreign-security-and-defence-co-operation-we-dont

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ