Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Μαρ-2020 13:54

  Η βρετανική προσέγγιση στον κορονοϊό και η διεθνής απάντηση

  Η βρετανική προσέγγιση στον κορονοϊό και η διεθνής απάντηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Luigi Scazzieri

  Η αρχική απάντηση του Ηνωμένου Βασιλείου στην έκτακτη κρίση του κορονοϊού φάνηκε αποτελεσματική. Παρά τον υψηλό βαθμό διασύνδεσης με την παγκόσμια οικονομία, ο αριθμός των κρουσμάτων παρέμενε χαμηλός τον Φεβρουάριο. Η κυβέρνηση εμφανίστηκε ιδιαίτερα διαφανής και ικανή στις επικοινωνιακές της προσπάθειες. Ο πρωθυπουργός Boris Johnson εστίασε στο ότι οι ενέργειές του καθοδηγούνταν πλήρως από τις συμβουλές ειδικών και προχωρούσε σε δηλώσεις πλαισιωμένος από τον επικεφαλής ιατρικό επικεφαλής της κυβέρνησης Chris Whitty και τον επικεφαλής επιστημονικό σύμβουλο Patrick Vallancve, αφήνοντας τους δύο τους να μιλάνε περισσότερο.

  Η κυβέρνηση εκπόνησε σχέδιο τεσσάρων σταδίων για να σώσει ζωές επιτρέποντας το εθνικό σύστημα υγείας (NHS) να ανταπεξέλθει. Αρχικά η κυβέρνηση θα επιδίωκε να περιορίσει την εκδήλωση. Στη συνέχεια θα στρεφόταν στην καθυστέρηση της εξάπλωσης της νόσου, διεξάγοντας παράλληλα έρευνες και αμβλύνοντας τις συνέπειες της. Ο υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak ανακοίνωσε έναν προϋπολογισμό 30 δισ. στερλίονων, δεσμευόμενος ότι η κυβέρνηση θα έκανε "οδιτήποτε χρειαστεί” για να στηρίξει την οικονομία να αντιμετωπίσει την εξάπλωση.

  Ωστόσο, όσο ο αριθμός των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξανόταν στα μέσα Μαρτίου και άλλες χώρες ανά τον κόσμο εφάρμοζαν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, το Ηνωμένο Βασίλειο άρχιζε να φαίνεται ότι έχει μια καθυστέρηση. Την Πέμπτη 12 Μαρτίου, ο Johnson ανακοίνωνε ότι "αυτή ήταν η χειρότερη δημόσια κρίση υγείας για μια γενιά”, ότι πολλές οικογένειες θα ¨έχαναν αγαπημένους τους πριν από την ώρα τους” και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κινούνταν στη φάση αναβολής. ωστόσο, δεν ήταν σαφές τι θα έκανε η κυβέρνηση για να καθυστερήσει την εξάπλωση του ιού. Τα μόνα της συγκεκριμένα μέτρα ήταν να πει στους πολίτες με συμπτώματα να μείνουν σπίτι, να συμβουλεύσει τους πολίτες άνω των 70 να μην πηγαίνουν κρουαζιέρες και να συμβουλεύσει να σταματήσουν τα εκπαιδευτικά ταξίδια των σχολείων. Η κυβέρνηση ζήτηση από τις εταιρείες που είναι σε θέση να παράγουν εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για να παραμένουν ζωντανοί  οι σοβαρά ασθνείς, να το κάνουν, ωθώντας πολλούς να αναρωτηθούν γιατί δεν το είχε κάνει πολύ νωρίτερα.

  Είναι εντυπωσιακό ότι η κυβέρνηση αρχικά απέρριψε τα μέτρα δημόσιας υγείας που έπαιρναν ανά τον κόσμο, όπως το κλείσιμο των σχολείων και την απαγόρευση των μαζικών συναθροίσεων. Αυτό δεν ήταν προσωπική επιλογή του Johnson. Μετά από την υπονόμευση ειδικών για οποιοδήποτε θέμα σχετιζόταν με το Brexit, τώρα φέρεται να έχει αφεθεί αποκλειστικά στις συμβουλές τους. Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος και ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος υποστήριξαν πως πολλά από τα μέτρα που έλαβαν οι άλλες χώρες ήταν απίθανο να έχουν αποτέλεσμα, και ότι ήταν πολύ νωρίς για να δράσει. Υποστήριξαν επίσης ότι στόχος ήταν να επιτευχθεί ένας βαθμός "ανοσίας αγέλης”. Η ιδέα ήταν πως θα ήταν δυνατό να διαχειριστεί την κρίση έτσι ώστε μεγάλος αριθμός υγειών ανθρώπων να νοσούσε και να ανέπτυσσε ανοσία στον ιό, κρατώντας παράλληλα απομονωμένες τις ευπαθείς ομάδες και διατηρώντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων κάτω από το επίπεδο ικανότητας αντίδρασης του εθνικού συστήματος υγείας. Αυτό θεωρητικά, θα επέτρεπε στον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου να είναι πιο ανθεκτικός στο σύνολο του εάν η ασθένεια επανερχόταν τον χειμώνα.

  Η προσφυγή σε αυτή την χαλαρή προσέγγιση ήταν διττή -καθώς θεωρητικά θα ελαχιστοποιούσε τόσο τον αριθμό των νεκρών όσο και την οικονομική αναταραχή. Ωστόσο, έρχεται σε έντονη αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και του κόσμου, και αντιμετώπισε έντονη κριτική τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου υπέθετε ότι θα ήταν δυνατό το micromanagement του αριθμού των μολύνσεων επιτρέποντας στο σύστημα υγείας να ανταποκιρθεί. Αυτή η υπόθεση φαινόταν εξαιρετικά αμφίβολη δεδομένων των στοιχείων από την Ιταλία και αλλού, όπου ένας μεγάλος αριθμός νοσηλευόμενων ασθενών χρειάζεται εντατική φροντίδα, προκαλώντας ακραίες πιέσεις στα συστήματα υγείας. επιπλέον, η στρατηγική "ανοσία της αγέλης” φαινόταν να μην λαμβάνει υπόψη την πιθανότητα ο ιός να μεταλλαχθεί, και ότι οι άνθρωποι μπορεί να ασθενήσουν και δεύτερη φορά.

  Στις 16 Μαρτίου, Δευτέρα, υπό έντονη λαϊκή πίεση, το Ηνωμένο Βασίλειο προχώρησε σε μια απότομη αλλαγή πολιτικής. Ο Johnson προειδοποίησε πως η χώρα προσεγγίζει την κορύφωση του ξεσπάσματος νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, και ότι "χωρίς δραστική δράση τα κρούσματα θα μπορούσαν να διπλασιαστούν κάθε πέντε ή έξι ημέρες”. Όταν την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση είχε υποστηρίξει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν τέσσερις εβδομάδες πίσω από την Ιταλία, τώρα δήλωσε πως ήταν πιο πιθανό να είναι μόλις τρεις εβδομάδες πίσω. Ως αποτέλεσμα, ο Johnson ανακοίνωσε σειρά μέτρων κοινωνικής απομόνωσης. Κάλεσε τον πληθυσμό να σταματήσει τις μη απαραίτητες επαφές και τα ταξίδια, να εργάζονται από το σπίτι εάν μπορούν, και να αποφύγουν μαζικές συναθροίσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις όπως οι pubs. Επίσης συμβούλευσε τις ευπαθείς ομάδες να επιβάλλουν αυτό-απομόνωση. Στις 17 Μαρτίου η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πακέτο 330 δισ. Στερλίνων για να στηρίξει την οικονομία και στις 18 Μαρτίου ανακοίνωσε το κλείσιμο των σχολείων μέχρι νεοτέρας.

  Σύμφωνα με τους Financial Times και τον Guardian, αυτή η ξαφνική αλλαγή στην προσέγγιση ελήφθη αφού τα μοντέλα με βάση τα στοιχεία από την Ιταλία αποκάλυψαν ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός εκείνων που νοσηλεύτηκαν, θα χρειαζόταν εντατική φροντίδα και ότι η ισχύουσα στρατηγική της κυβέρνησης βασισμένη στην άμβλυνση και στην ανοσία της αγέλης, θα κατέληγε σε 260.000 θανάτους, εξαιτίας του ότι το σύστημα υγείας δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθει τον αναμενόμενο αριθμό ασθενών.

  Φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποχρεωθεί να λάβει πιο δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Οι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν από τον Johnson είναι εθελοντικοί και είναι απίθανο να είναι πολύ αποτελεσματικοί. Ορισμένοι άνθρωποι, νέοι και ηλικιωμένοι, θα συνεχίζουν να πηγαίνουν σε pubs και εστιατόρια, εκτός και αν κλείσουν από την κυβέρνηση. Άλλοι ίσως απλώς να μην έχουν τη δυνατότητα να απέχουν από την εργασία τους ακόμη και αν είναι άρρωστοι, εκτός και αν η κυβέρνηση καθιερώσει σχήματα στήριξης εισοδημάτων. Ο Johnson είναι απίθανο να υιοθετήσει μια στάση που είναι περισσότερο καταναγκαστική και πιο παρεμβατική οικονομικά. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας: το σύστημα εθνικής υγείας δέχεται ήδη πιέσεις και έχει έναν μικρότερο αριθμό κλινών ΜΕΘ από ό,τι πολλές άλλες χώρες. Με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει έναν μικρότερο αριθμό αστυνομικών για να εφαρμόσουν τα μέτρα δημόσιας υγείας όπως lockdowns, δημιουργώντας προκλήσεις ειδικά σε μια μητρόπολη όπως το Λονδίνο.

  Μέχρι στιγμής ο Johnson έχει αποδείξει ότι δεν συνεργάζεται με την ΕΕ. Αλλά όσο πιο σοβαρή γίνεται η πανδημία, τόσο πιο πολιτικά αποδεκτό θα είναι για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεργαστούν στην απόκτηση φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού. Οι διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ βρίσκεται σε αναμονή καθώς οι αξιωματούχοι δεν μπορούν να συναντηθούν φυσικά, και οι συνομιλίες είναι απίθανο να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου τον Δεκέμβριο του 2020. Πραγματικά φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι η βρετανική κυβέρνηση θα επιδιώξει παράταση της μεταβατικής περιόδου. Το Brexit τώρα φαίνεται ως κάτι παράπλευρο.

  Το κείμενο διαμορφώθηκε αρχικά στο Aspenia Online

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.cer.eu/in-the-press/british-approach-and-international-consensus

  ReplyForward

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ