Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Δεκ-2019 13:38

  Το σχέδιο του Johnson για το Brexit θα είναι τόσο αποδιοργανωτικό όσο και μια άτακτη έξοδος

  Το σχέδιο του Johnson για το Brexit θα είναι τόσο αποδιοργανωτικό όσο και μια άτακτη έξοδος
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Sam Lowe

  Εάν οι Συντηρητικοί κερδίσουν τις εκλογές, ο Boris Johnson σχεδιάζει να αποσύρει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ και να διαπραγματευτεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ένωση, βασισμένη "στο μοντέλο μιας συμφωνίας Καναδά+" μέχρι το τέλος του 2020. Μεγάλο μέρος των σχολίων έχει εστιάσει στο εάν είναι δυνατό να υπάρξει μια συμφωνία προτού λήξει η μεταβατική περίοδος και νομικά (είναι αλλά θα είναι δύσκολο). Ωστόσο δεν έχει αφιερωθεί πολύς καιρός για να μελετηθεί τι θα σήμαινε στην πράξη η "συμφωνία Καναδά+).

  Σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους, μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να αφαιρέσει όλους τους δασμούς και τις ποσοστώσεις. Ωστόσο, το πλήρες εμπόριο χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις με την ΕΕ δεν θα έρθει χωρίς όρους: το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να εγγυηθεί την πρόσβαση στα αλιευτικά ύδατα για τα σκάφη της ΕΕ και να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις της ΕΕ για ζητήματα όπως για παράδειγμα η κρατική βοήθεια.

  Ωστόσο, υποθέτοντας ότι ο Johnson είναι σε θέση να υποχωρήσει σε αυτά τα ζητήματα, μια τέτοια συμφωνία είναι δυνατή. Η πιο σχετική ερώτηση είναι εάν, μια τέτοια συμφωνία είναι επαρκής. Διότι ενώ η υπό όρους άρση των δασμών και των ποσοστόσεων δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είναι υπερήφανος κανείς, απέχει πολύ από το σχεδόν χωρίς εμπόδια εμπόριο που απολαμβάνουμε σήμερα. Και στην πράξη, για πολλές επιχειρήσεις, μια συμφωνία τύπου Καναδά+ θα απαιτήσει τόσο προσαρμογή όση και σε μια έξοδο χωρίς συμφωνία.

  Για παράδειγμα, η παρουσία μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που αφαιρεί δασμούς και ποσοστώσεις, δεν σημαίνει αυτομάτως ότι τα εξαγόμενα και εισαγόμενα προϊόντα πληρούν τις προϋποθέσεις για προνομιακή μεταχείριση. Για προϊόντα τα οποία διαπραγματεύονται χωρίς δασμούς μεταξύ ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, οι πωλητές τους θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι τα προϊόντα είναι επαρκώς "ντόπια" και πληρούν τους κανόνες των αρχικών κριτηρίων της συμφωνίας. Η συμμόρφωση των κανόνων καταγωγής μπορεί να είναι περίπλοκη και κοστοβόρα.

  Γενικότερα για τα τελωνεία, ενώ η πολιτική διακήρυξη του Johnson για τη μελλοντική σχέση προβλέπει στενή συνεργασία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, η δηλωμένη φιλοδοξία είναι να μειώσει το κόστος και τις τριβές, να μην τα αφαιρέσει τελείως. Οι εξαγωγείς και πάλι θα απαιτείται να υποβάλλουν δηλώσεις τελωνειακών δασμών και ασφάλειας, επιθεωρήσεις με βάση το ρίσκο και πληρωμή δασμών (όταν τα αγαθά δεν καλύπτονται από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου) και άλλους φόρους που πρέπει να καταβληθούν αμα τη εισαγωγή τους, όπως ο ΦΠΑ και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως γάλα, αρνί και αυγά, θα απαιτείται να εισαχθούν στην ΕΕ μέσω ειδικών συνοριακών σταθμών ελέγχου, όπου θα υπόκεινται σε επιθεωρήσεις.

  Μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών σημαίνει επιπλέον ελέγχους, διοικητικά έργα, κόστος και τριβές στα σύνορα της Μεγάλης Βρετανίας.

  Όταν πρόκειται για εμπόριο στις υπηρεσίες, οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ προσφέρουν λίγα πέρα από τα βασικά που προσφέρει η ΕΕ, ο ΠΟΕ σε τρίτες χώρες. Ευρέως μιλώντας, η ΕΕ θα παραμείνει σχετικά ανοιχτή στις επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, και θα ενθαρρύνει τη δημιουργία θυγατρικών επιχειρήσεων στο έδαφός του, αλλά η πώληση απευθείας από το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει πολύ πιο δύσκολη από ό,τι τώρα. Η λογική συνέπεια αυτού θα είναι μια μεσοπρόθεσμη στροφή στις επενδύσεις εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου και εντός των 27 της ΕΕ, καθώς οι επιχειρήσεις αναδιοργανώνονται προκειμένου να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους που θα είναι βασισμένοι στην ΕΕ. Ενώ η ενιαία αγορά υπηρεσιών δεν είναι τόσο πλήρης όσο η ενιαία αγορά στα αγαθά, το Ηνωμένο Βασίλειο σύντομα θα μάθει ότι υπάρχουν πρακτικές συνέπειες του να είναι εκτός αυτής.

  Επομένως στην πράξη, ακόμη κι αν ο Johnson κατορθώσει να διαπραγματευτεί την επιθυμητή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μέχρι το τέλος του επομένου έτους, οι επιχειρήσεις μπορούν να περιμένουν μια μεγάλη στροφή την πρωτοχρονιά του 2021. Σε μια νύχτα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει μετακινηθεί από μια εξαιρετικά ολοκληρωμένη σχέση με την ΕΕ, σε μία με χαλαρή σύνδεση –το αρχικό σοκ θα είναι συγκρίσιμο με την έξοδο από την ΕΕ χωρίς να έχει διευθετηθεί η μελλοντική σχέση.

  Επομένως όταν η πραγματικότητα της πρότασής του αρχίζει να "βυθίζεται", τι κάνει ο Johnson; Συνεχίζει ανεξάρτητα από τον κίνδυνο; Αυξάνει τις φιλοδοξίες του και πιέζει αντί αυτού για μια πιο ολοκληρωμένη σχέση με την ΕΕ η οποία θα μπορούσε να τον φέρει σε συμβιβασμό για ζητήματα όπως η τελωνειακή ένωση, η δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και η ελεύθερη κυκλοφορία; Ή προσπαθεί να κλωτσήσει το τενεκεδάκι λίγο πιο κάτω; Να επεκτείνει τη μεταβατική περίοδο και να καταργήσει σταδιακά τη μελλοντική σχέση σε μια περίοδο ετών με την ελπίδα ότι θα κάνει την εμφάνισή του κάτι νέο; Πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν ο Johnson θα πάρει μια μεγάλη αυτοδυναμία που θα του επιτρέψει να έχει την αυτονομία στη Βουλή. Αλλά ένα πράγμα που μας δίδαξε τα τρία τελευταία χρόνια το Brexit είναι πως όταν ένας Βρετανός πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με την σκληρή οικονομική και πολιτική πραγματικότητα της ρήξης, το Νο10 τείνει να

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.cer.eu/in-the-press/johnsons-future-brexit-plan-would-be-almost-disruptive-no-deal
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων