Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Σεπ-2019 10:14

  Η νέα Κομισιόν υποκύπτει στους λαϊκιστές

  Η νέα Κομισιόν υποκύπτει στους λαϊκιστές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Camino Mortera-Martinez

  Πριν από τις ευρωεκλογές τον Μάιο, πολλοί φοβούνταν ότι ένα λαϊκιστικό ρεύμα θα κατέπνιγε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και θα παρέδιδε την εξουσία στους ευρωσκεπτικιστές, με στόχο την κατάργηση του ευρωπαϊκού project.

  Δεν συνέβη το χειρότερο. Τα συστημικά κόμματα κράτησαν, και η Κομισιόν απέκτησε έναν κεντροδεξιό ηγέτη, την Ursula von der Leyen, η οποία έχει διακηρύξει την αγάπη της για την ΕΕ.

  Η von der Leyen και οι συνάδελφοί της είναι αναμφισβήτητα έμπειροι, ικανοί πολιτικοί. Αλλά αντιμέτωποι με ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που είναι περισσότερο κατακερματισμένα από ποτέ, θα γίνει όλο και πιο δύσκολο για αυτούς να παρακάμψουν την πίεση των λαϊκιστών ηγετών.

  Η von der leyen για παράδειγμα, δεσμεύθηκε νωρίς δίνοντας αρκετές αντιφατικές υποσχέσεις σε πολιτικές ομάδες στη Βουλή, συμπεριλαμβανομένων και των επικριτών της μετανάστευσης από την Πολωνία και την Ουγγαρία, για να διασφαλίσει τον διορισμό της ως επικεφαλής της Κομισιόν.

  Η απόφασή της να δημιουργήσει τη νέα θέση του "αντιπροέδρου για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής” (μια θέση που έδωσε στον Μαργαρίτη Σχοινά, τον πρώην εκπρόσωπο της Κομισιόν), είναι άλλη μία παραχώρηση στους λαϊκιστές.

  Με την πρώτη ματιά, ο ασαφής τίτλος μπορεί να υποδηλώνει ότι ο Σχοινάς είναι επικεφαλής για να υπερασπιστεί τη χαρά του να είσαι Ευρωπαίος. Και ποιος δεν θα ήθελε να είναι επικεφαλής να υπερασπιστεί το δικαίωμα των Ευρωπαίων να παρατείνουν τις διακοπές τους και την υποχρεωτική άδεια μητρότητας; δυστυχώς, δεν ήταν αυτό που είχε στο μυαλό της η von der Leyen.

  Αντιθέτως, η δουλειά του Έλληνα Επιτρόπου θα ήταν να συντονίσει τις πολιτικές ασύλου και μετανάστευσης της ΕΕ, προωθώντας παράλληλα την αύξηση των θέσεων εργασίας και διασφαλίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι προστατεύονται από τρομοκρατικές απειλές και κυβερνοαπειλές.

  Δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη ότι η ΕΕ μεταχειρίζεται τη μετανάστευση ως ένα ζήτημα ασφάλειας. Εξάλλου, με τον τρόπο αυτό οι Βρυξέλλες αντιμετώπισαν τις επιπτώσεις από την μεταναστευτική κρίση του 2015, και έχει νόημα από πολιτικής άποψης. Αλλά το να είναι τόσο αμβλεία όσο το να συνδέσει την ανάγκη διαχείρισης της μετανάστευσης με την ανάγκη προστασίας του "ευρωπαϊκού τρόπου ζωής” (ό,τι και αν σημαίνει αυτό), είναι μια αντιγραφή κατευθείαν από το playbook των λαϊκιστών.

  Πραγματικά, αρκετοί Ευρωβουλευτές έχουν ήδη εκφράσει την κριτική τους δηλώνοντας πως ο τίτλος του Σχοινά βοηθάει στη διάδοση του ισχυρού των λαϊκιστών ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της μετανάστευσης και της αύξησης του εγκλήματος.

  Αλλά ίσως ο μεγαλύτερος ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η απόφαση της von der Leyen να κρατήσει τη λέξη "μετανάστευση” εκτός του τίτλου του Σχοινά. Αυτή η συγκεχυμένη προσέγγιση είναι χαρακτηριστική της αποτυχίας των συστημικών Ευρωπαίων πολιτικών να καταλήξουν σε μια συνεκτική αφήγηση για τη μετανάστευση.

  Ο επείγων χαρακτήρας και η έκταση της μεταναστευτικής πρόκλησης θα έπρεπε να είχαν αναγκάσει την von der Leyen να την προσδιορίσει ως ανάγκη για έναν "σούπερ Επίτροπο” να την αντιμετωπίσει -όπως έκανε για τον ανταγωνισμό και τις ψηφιακές υποθέσεις, με τον διορισμό της Margrethe Vestager ως αντιπρόεδρος για μια "Ευρώπη κατάλληλη για την ψηφιακή εποχή” και Επίτροπο για τον ανταγωνισμό. Ο ρόλος θα μπορούσε να έχει συμπεριλάβει την ελεύθερη κυκλοφορία, τους συνοριακούς ελέγχους, και τις κοινή μεταναστευτικές πολιτικές και πολιτικές ασύλου,

  Αντί αυτού, η von der Leyen φαίνεται να έχει προσπαθήσει να αποφύγει το ζήτημα, παίζοντας από τη μια πλευρά το λαϊκιστικό αφήγημα, προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσει και την άλλη πλευρά ικανοποιημένη -και με αυτόν τον τρόπο, αφήνοντας αυτό το κομμάτι της πολιτικής συνομιλίας να κυριαρχείται από αντι-μεταναστευτικές ομάδες που φωνάζουν περισσότερο.

  Η von der Leyen υποσχέθηκε να ηγηθεί μιας "γεωπολιτικής” Κομισιόν, σε αντίθεση με την "πολιτική” Κομισιόν του απερχόμενου προέδρου, Jean-Claude Juncker. Είναι μια αξιέπαινη προσέγγιση: λαμβάνει τη θέση σε μια περίοδο μεγάλου πολιτικού κατακερματισμού στην Ευρώπη και θα πρέπει να δαπανήσει περισσότερο χρόνο για την οικοδόμηση συναίνεσης σε ακανθώδη ζητήματα.

  Αλλά με τον ορισμό της ενός επιτρόπου να προστατεύει "τον δικό μας τρόπο ζωής”, έχει υπονομεύσει τα δικά της σχέδια και έχει καταστήσει το μεταναστευτικό χαρτοφυλάκιο -ήδη ένα από τα πιο ευαίσθητα- ανοιχτά πολιτικό.

  Δεν είναι μια καλή αρχή. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί το πρώτο της μάθημα ως πρόεδρος της Κομισιόν: δεν μπορείς να λύσεις το πολιτικό πρόβλημα της μετανάστευσης στην ΕΕ με το να γίνεις ελκυστική στους λαϊκιστές. Απλώς θα τους κάνεις πιο ισχυρούς, ενώ η λύση θα παραμένει μακριά.

  Το κείμενο δημοσιεύθηκε αρχικά στο Politico
   https://www.cer.eu/in-the-press/new-commission-bows-populists
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ