Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Σεπ-2019 09:02

  Ιταλία: Ο Salvini έφυγε αλλά πρέπει να διασφαλιστεί ότι ο λαϊκισμός δεν θα επιστρέψει

  Ιταλία: Ο Salvini έφυγε αλλά πρέπει να διασφαλιστεί ότι ο λαϊκισμός δεν θα επιστρέψει
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Luigi Scazzieri

  Η δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του Λαϊκιστικού Κινήματος Πέντε Αστέρων και του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος, σηματοδοτεί το τέλος της τελευταίας ιταλικής πολιτικής κρίσης –για την ώρα.

  Ήταν μια κρίση που ξεκίνησε όταν ο Matteo Salvini, ο ηγέτης της Λέγκας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αποχώρησε από τον συνασπισμό με το Κίνημα Πέντε Αστέρων, με την ελπίδα να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Η κίνηση του γύρισε μπούμερανγκ. Αντί της ανόδου του Salvini στην εξουσία,  το Κίνημα Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα επέλεξαν να σχηματίσουν συνασπισμό και να αποφύγουν τις κάλπες.

  Η νέα κυβέρνηση αποτελεί καλά νέα για την Ευρώπη σε διάφορα μέτωπα. Εάν τα κόμματα δεν μπορούσαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να σχηματίσουν κυβέρνηση, θα υπήρχαν πρόωρες εκλογές και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα υπήρχε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Λέγκας. Ο Salvini είχε υποσχεθεί ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων και υψηλότερων δαπανών, ύψους 50 δισ. ευρώ, και ενώ ίσως να είχε προσαρμόσει τα σχέδιά του όταν αναλάμβανε την εξουσία, η διφορούμενη στάση του απέναντι στο ευρώ και το φλερτ με την ιδέα ενός παράλληλου νομίσματος θα είχε ταρακουνήσει τους επενδυτές. Αυτό θα είχε αυξήσει το κόστος της χρηματοδότησης του ιταλικού χρέους και τελικά θα είχε αυξήσει τον κίνδυνο εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ.

  Μια κυβέρνηση υπό τη Λέγκα θα σήμαινε επίσης προβλήματα για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, καθώς η Ιταλία θα δημιουργούσε στενότερους δεσμούς με τον Donald Trump και τον Vladimir Putin, αν και πιθανώς δεν θα προχωρούσε μέχρι το να ασκήσει βέτο στις κυρώσεις στη Ρωσία. Στο εσωτερικό υπάρχει επίσης κίνδυνος οι τάσεις και η φλεγματική ρητορική του Salvini να οδηγήσει σε μια σταδιακή διάβρωση των δημοκρατικών κανόνων που στηρίζουν το πολιτικό σύστημα της Ιταλίας. Με μια μεγάλη πλειοψηφία, η Λέγκα θα είχε μεγάλη επιρροή στο να καθορίσει την επιλογή του επομένου προέδρου της Ιταλίας το 2022, όταν ο τωρινός πρόεδρος Sergio Mattarella θα τερματίσει τη θητεία του.

  Αντιθέτως, ο νέος ιταλικός κυβερνητικός συνασπισμός είναι πιθανό να υιοθετήσει πολύ μικρότερη συγκρουσιακή στάση απέναντι στην ΕΕ. Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι σταθερά φιλοευρωπαϊκό και το Κίνημα Πέντε Αστέρω είναι πολύ λιγότερο ευρωσκεπτικιστικό από ό,τι η Λέγκα. Και τα δύο κόμματα υποστήριξαν την Ursula von der Leyen για πρόεδρο της Κομισιόν. Αυτό από μόνο του είναι πιθανό να χαλαρώσει τις εντάσεις και να θέσει έναν πιο φιλικό τόνο στις σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και της ΕΕ.

  Η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει μια πιο συντηρητική οικονομική πολιτική από αυτή του συνασπισμού των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας, ή από αυτή μιας κυβέρνησης της Λέγκας. Ενώ δεν υπάρχει διάθεση για δημοσιονομική σύσφιξη, και θέλει να αλλάξει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, είναι πολύ λιγότερο πρόθυμη να έρθει σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες όπως φαίνεται και από την επιλογή των Δημοκρατών Ευρωβουλευτών και του Καθηγητή Πανεπιστημίου Roberto Guatieri ως υπουργό Οικονομικών. Η νέα κυβέρνηση είναι πιθανό επίσης να υιοθετήσει μια πιο ανθρώπινη στάση στο μεταναστευτικό, επιτρέποντας στις διασωστικές λέμβους να αποβιβαστούν στην Ιταλία –αντί να περιμένουν για εβδομάδες όπως γινόταν με τις εντολές του Salvini- μειώνοντας τις εντάσεις με άλλα κράτη-μέλη.

  Στην εξωτερική πολιτική, κανένα από τα δύο κόμματα του νέου συνασπισμού είναι τόσο κοντά με τη Ρωσία όσο η Λέγκα, απομακρύνοντας τον κίνδυνο μιας κυβέρνησης φιλικής προς το Κρεμλίνο σε ένα από τα μεγαλύτερη κράτη-μέλη της ΕΕ. Και το Δημοκρατικό Κόμμα θα κατευθύνει την κυβέρνηση προς θέσεις που θα χαλαρώσουν τις εντάσεις μεταξύ Ιταλίας και Ουάσιγκτον αναφορικά με την παγκόσμια αναπτυξιακή ζώνη της Κίνας Belt and Road, την οποία η Ιταλία προσυπέγραψε στις αρχές του έτους.

  Ενώ το ρίσκο μιας κυβέρνησης της Λέγκας έχει αποτραπεί για την ώρα, δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. Η νέα κυβέρνηση ίσως να μην διαρκέσει πολύ. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια να επιτίθενται το ένα το άλλο και αναμένεται να υπάρξει ένταση μεταξύ των δύο, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο πολιτικής.

  Η νέα κυβέρνηση επίσης αναλαμβάνει την εξουσία, με την οικονομία να βρίσκεται σε μια πολύ ευάλωτη κατάσταση, και με την παγκόσμια επιβράδυνση να παραμένει. Η εξασθένιση της οικονομίας θα παράσχει στο Salvini λόγους για να επιτεθεί στη νέα κυβέρνηση, και θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται την δυσαρέσκεια για τον αριθμό των μεταναστών που φθάνουν στις ακτές της Ιταλίας. Καθώς θα βρίσκεται εκτός εξουσίας, η ρητορική του θα γίνει ακόμη πιο ριζοσπαστική.

  Ωστόσο, η κινούμενη άμμος της ιταλικής πολιτικής αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για την Ε να ανακόψει την διολίσθηση της Ιταλίας στον ευρωσκεπτικισμό. Αλλά εάν η ΕΕ δεν δώσει στην Ιταλία κάποια περιθώρια με τον προϋπολογισμό της να αποτρέψει μια οικονομική ύφεση, και να τη βοηθήσει να διαχειριστεί τη μετανάστευση, υπάρχει κίνδυνος η ΕΕ θα συνεχίσει να χάνει έδαφος μεταξύ των Ιταλών.

  Και εάν συμβεί αυτό, η εθνικιστική ακροδεξιά Λέγκα θα επιστρέψει στην εξουσία ως ηγέτης μιας ευρωσκεπτικιστικής κυβέρνησης

  Το κείμενο δημοσιεύθηκε αρχικά στον Independent

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.cer.eu/in-the-press/salvini-gone-now-eu-needs-act-fast-ensure-he-doesnt-come-back
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ