Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Αυγ-2019 10:28

  Ο Boris Johnson και τα σχέδιά του για το Brexit (III)

  Ο Boris Johnson και τα σχέδιά του για το Brexit (III)
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του John Springford

  Οποιαδήποτε προσπάθεια από τον Johnson για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης τον Σεπτέμβριο και στις αρχές Οκτωβρίου είναι πολύ πιθανό να αποτύχει. Ως αποτέλεσμα αυτής της ανάλυσης -είτε το ξέρει ήδη ο Johnson είτε θα το διαπιστώσει σύντομα- μπορεί είτε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές χωρίς να νοιαστεί να επαναδιαπραγματευτεί, ή να προσπαθήσει να προχωρήσει χωρίς συμφωνία αφού η ΕΕ θα τον αγνοήσει.

  Οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύ επικίνδυνες: οι Άγγλοι ψηφοφόροι είναι λίγο πολύ σχεδόν ομοιόμορφα μεταξύ των Συντηρητικών, των Εργατικών, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και του κόμματος του Brexit, ενώ το προβάδισμα των Σκωτσέζων εθνικιστών έναντι των Συντηρητικών και των Εργατικών, έχει αυξηθεί στη Σκωτία. Ο Johnson μπορεί να οδηγήσει τους ψηφοφόρους του κόμματος για το Brexit ξανά πίσω στους Συντηρητικούς εάν υποσχεθεί έξοδο χωρίς συμφωνία, αλλά με το ρίσκο οι μετριοπαθείς Συντηρητικοί να ψηφίσουν Φιλελεύθερους Δημοκράτες ή να μείνουν σπίτι τους.

  Πιο πιθανό από τις πρόωρες εκλογές είναι ο Johnson να περάσει από την επαναδιαπραγμάτευση και να πιέσει στη συνέχεια για έξοδο χωρίς συμφωνία, ίσως με την ελπίδα ότι η Βουλή θα τον σταματήσει, και ότι μπορεί να κάνει προεκλογική εκστρατεία για έξοδο χωρίς συμφωνίας σε μια εκλογική διαδικασία αφότου ένα αίτημα παράτασης έχει γίνει και έχει εγκριθεί από την ΕΕ.

  Στις 18 Ιουλίου η Βουλή πέρασε με μικρή διαφορά το δικαίωμα να αποτρέψει την κυβέρνηση Johnson να μπορεί να αναστείλει το δικαίωμα ψήφισης εναντίον της άτακτης εξόδου. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Βουλή μπορεί να νομοθετήσει να σταματήσει το ενδεχόμενο εξόδου χωρίς συμφωνίας χωρίς τη συγκατάθεση της κυβέρνησης.

  Η συναίνεση στο Westminster είναι πως η Βουλή πιθανώς δεν μπορεί να σταματήσει την άτακτη έξοδο  μέσω νομοθεσίας, εάν ο Johnson είναι αποφασισμένος  α την προχωρήσει. Η κυβέρνηση ελέγχει το κοινοβουλευτικό χρονοδιάγραμμα και ίσως αρνηθεί να θέσει άλλο ένα νόμο στη Βουλή που πιθανώς μπορεί να τροποποιηθεί από βουλευτές που θέλουν να θεσπίσουν τους όρους υπό τους οποίους η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει παράταση.

  Ωστόσο ο Johnson ίσως βρει ότι είναι απίθανο να μην θέσει προς ψήφιση στη Βουλή καμία νομοθεσία ενώπιων της Βουλής όσο προχωρούμε στην άτακτη έξοδο, διότι πρέπει να γίνουν κάποιες προετοιμασίες που ίσως απαιτούν έγκριση από τη Βουλή.

  Αυτό αφήνει το ενδεχόμενο πρότασης μομφής στην κυβέρνηση. Ο Johnson έχει μια πλειοψηφία των τεσσάρων, κάτι που πιθανώς θα γίνει των τριών. Αρκετοί Συντηρητικοί έχουν ήδη δηλώσει ότι θα ήταν πρόθυμοι να ανατρέψουν την κυβέρνηση για να σταματήσουν μια άτακτη έξοδο. Εάν θα είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν τις καριέρες τους για να το κάνουν αυτό είναι ένα ερώτημα, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Dominic Grieve, Ken Clarke, Philip Hammond και Guto Bebb, δεν θα είναι υπουργοί του Johnson, και κανένας άλλος υπουργός από την κυβέρνηση May.

  Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που θα είναι πρόθυμοι να στηρίξουν την κυβέρνηση των Συντηρητικών να πετύχει μια άτακτη έξοδο, θα είναι περιορισμένοι (ίσως μόνο δύο, οι Kate Hoey και Ian Austin, θα μπορούν να θεωρηθούν σύμμαχοι του Johnson. Άλλοι, όπως η Caroline Flint, δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν μια άτακτη έξοδο από την παραμονή, όχι όμως ότι θα στηρίξουν μια Συντηρητική κυβέρνηση να πετύχει μια άτακτη έξοδο). Εάν πετύχει, η πρόταση μομφής ίσως επιτρέψει τη δημιουργία μιας προσωρινής διακομματικής κυβέρνησης, για να ζητήσει από την ΕΕ την παράταση προκειμένου να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, για τις οποίες στη συνέχεια οι Συντηρητικοί θα μπορούσαν να κάνουν προεκλογική εκστρατεία με πρόσχημα την άτακτη έξοδο.

  Επομένως, οι πρόωρες εκλογές είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα. Η Βουλή που θα προκύψει θα είναι εξαιρετικά απρόβλεπτη, διότι το εκλογικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου, βοηθά κόμματα που λαμβάνουν περισσότερο από το 30% των ψήφων. Μπορεί να ενώσει τους υπέρμαχους του Brexit ο Johnson, ενώ την ίδια στιγμή οι υποστηρικτές της Παραμονής είναι χωρισμένοι μεταξύ Εργατικών, Φιλελεύθερων Δημοκρατών, των Σκωτσέζων και Ουαλών εθνικιστικών και των Πρασίνων. Μετά από τις αμφιβολίες του Jeremy Corbyn για το Brexit και τα σκάνδαλα κάποιων μελών του κόμματος με αντισημιτικά σχόλια, οι Εργατικοί ίσως να μην είναι σε θέση να ενώσουν τους υποστηρικτές της Παραμονής, γυρνώντας σε μια πιο ξεκάθαρη στάση υπέρ της Παραμονής.

  Εν ολίγοις, η διαπραγμάτευση του Johnson δεν θα καταλήξει πουθενά: η διεξαγωγή εκλογών είναι ο δρόμος του Johnson να παραμείνει στην εξουσία και να ενώσει τη δεξιά που είναι υπέρ του Brexit.

  Και είναι πιο πιθανό να καταφέρει το ένα αφότου η Βουλή τον έχει σταματήσει από το να πετύχει μια άτακτη έξοδο χωρίς εντολή από τον λαό. Οι Βρετανοί υποστηρικτές της Παραμονής είναι καλύτερα οργανωμένοι.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.cer.eu/insights/boris-johnson-and-brexit-what-expect
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων