Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Ιουλ-2019 15:05

  ΗΠΑ και Ευρώπη στη Μέση Ανατολή: Μια προβληματική συνεργασία

  ΗΠΑ και Ευρώπη στη Μέση Ανατολή: Μια προβληματική συνεργασία
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Luigi Scazzieri

  Οι πολιτικές του trump για την Μέση Ανατολή έχουν οδηγήσει σε μια σοβαρή διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

  Η ΕΕ και οι ΗΠΑ βρίσκονται "στα μαχαίρια” για το Ιράν: ο Trump έχει αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα πυρηνικά και επέβαλε αυστηρές οικονομικές κυρώσεις, αυξάνοντας το ρίσκο μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης και ωθώντας το Ιράν να επεκτείνει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Στο μεταξύ, η ΕΕ έχει επιδιώξει να διατηρήσει την πυρηνική συμφωνία και να αποτρέψει την κλιμάκωση.

  Μετά από την επανέναρξη των δραστηριοτήτων του Ιράν που απαγορευόταν με βάση την συμφωνία για τα πυρηνικά, υπάρχει μια πιθανότητα οι διατλαντικές εντάσεις για το Ιράν να χαλαρώσουν. Αλλά εξίσου, το Ιράν θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι είναι μια πηγή περαιτέρω αντιπαράθεσης εάν ξεσπάσει σύγκρουση και οι Ευρωπαίοι κρίνουν ότι οι ΗΠΑ είναι οι κύριοι υπεύθυνοι.

  Η άνευ όρων στήριξη του Trump προς το Ισραήλ στη ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή, έχει επίσης συμβάλλει στην κόντρα. Αλλά οι Ευρωπαίοι έχουν συναντήσει προβλήματα να εκπονήσουν μια σθεναρή προσέγγιση της δικής τους απάντηση.

  Ακόμη και όταν οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές πολιτικές δεν είναι εντελώς αντίθετες, οι ασταθείς και μονομερείς πολιτικές του Trump έχουν δημιουργήσει προκλήσεις για την ΕΕ. Η απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, ρισκάρει να τροφοδοτήσει περαιτέρω συγκρούσεις. Στη Λιβύη, η αμερικανική απεμπλοκή έχει επιδεινώσει τον ευρωπαϊκό διχασμό, και η φαινομενική υποστήριξη του Trump στον Λίβυο διοικητή Khalifa Haftar, θα οδηγήσει σε περισσότερη βία και πιθανώς σε επανέναρξη της μεταναστευτικής κρίσης.

  Οι προσεγγίσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης στη Μέση Ανατολή, μπορεί να αποκλίνουν περαιτέρω, ιδιαίτερα εάν ο Trump κερδίσει και δεύτερη θητεία το 2020. Αλλά ακόμη και αν ο Trump δεν επανεκλεγεί, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ίσως να μην ευθυγραμμιστούν πλήρως. Ενώ οι ΗΠΑ στρέφουν την προσοχή τους μακριά από την περιοχή, η σημασία της για την ασφάλεια της Ευρώπης αυξάνεται. Η αστάθεια στη Μέση Ανατολή επηρεάζει την Ευρώπη συγκριτικά πολύ περισσότερο από ό,τι τις ΗΠΑ, τροφοδοτώντας την τρομοκρατία, τη σύγκρουση και τη μετανάστευση.

  Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επισπεύσουν την συνεργασία με τις ΗΠΑ εκεί που τα συμφέροντά τους ευθυγραμμίζονται, και να προσπαθήσουν να οδηγήσουν την αμερικανική πολιτική σε μια κατεύθυνση που είναι λιγότερο επιβλαβής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ξεκολλήσουν από την παθητικότητά τους προς την περιοχή. Αυτό θα τεστάρει την ικανότητά της ΕΕ να διατηρήσει την ενότητα, και απαιτούσε από τα κράτη-μέλη να συνεργάζονται με ευελιξία μέσω των συνασπισμών των προθύμων.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.cer.eu/publications/archive/policy-brief/2019/troubled-partnership-us-and-europe-middle-east
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων