Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Μαϊ-2019 12:34

  Γιατί έχουν σημασία αυτές οι ευρωεκλογές

  Γιατί έχουν σημασία αυτές οι ευρωεκλογές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Agata Gostynska-Jakubowska

  Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν σημασία διότι είναι μια ευκαιρία για τους πολίτες της ΕΕ να εκφράσουν τις προτιμήσεις τους για την περαιτέρω εξέλιξη του ευρωπαϊκού project.

  Παρά τους ισχυρισμούς των λαϊκιστών ότι η ΕΕ μοιάζει με μια δικτατορία απρόσωπων τεχνοκρατών, η άμεσα εκλεγμένη Ευρωπαϊκή Βουλή συναποφασίζει –μαζί με το Συμβούλιο της ΕΕ, που εκπροσωπεί τα μέλη των κυβερνήσεων- για τα περισσότερα θέματα πολιτικής της ΕΕ και ασκεί ανεπίσημη πίεση για ζητήματα όπως η εξωτερική πολιτική.

  Υπό το πρίσμα των πιεστικών εσωτερικών και εξωτερικών προκλήσεων, είναι επομένως σημαντικό το ποιος εκπροσωπεί τους πολίτες της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

  Αυτές οι εκλογές έχουν επίσης σημασία για τις πραγματικές φιλό-ευρωπαϊκές δυνάμεις, οι οποίες έχουν υποχωρήσει σε κάποια κράτη-μέλη. Σε χώρες όπως η Ποωνία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτές οι εκλογές είναι μια ευκαιρία για τους φιλοευρωπαίους ψηφοφόρους να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους αναφορικά με την τροχιά και τις συνέπειες των ενεργειών των κυβερνήσεών τους.

  Μια εκλογική νίκη των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Πολωνία θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια αλλαγή φρουράς στη Βαρσοβία και να βοηθήσει τη χώρα να επιστρέψει στην καρδιά της λήψης αποφάσεων της ΕΕ.

  Ομοίως, μια καλή συλλογικά επίδοση από τα κόμματα που θέλουν να σταματήσουν το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα ενός ακόμη δημοψηφίσματος για την συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.cer.eu/in-the-press/judy-asks-do-these-european-parliament-elections-matter
   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων