Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Απρ-2019 12:56

  Η Βρετανία θα χρειαστεί νέες δομές εποπτείας για τα ευρωπαϊκά ζητήματα μετά το Brexit

  Η Βρετανία θα χρειαστεί νέες δομές εποπτείας για τα ευρωπαϊκά ζητήματα μετά το Brexit
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Agata Gostynska-Jakubowska

  Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι σε θέση να προχωρήσει σε μια διακοπή των σχέσεων με  την ΕΕ και τους νόμους της μετά από το Brexit. Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αναπτύξει νέες δομές εποπτείας οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα στους βουλευτές να περιηγηθούν καλύτερη στην -ακόμη- άγνωστη πραγματικότητα μετά το Brexit.

  Το Brexit έχει αλλάξει το έργο των Βρετανών βουλευτών. Πριν από το δημοψήφισμα του 2016, οι βουλευτές σπανίως έδειχναν ενδιαφέρον για τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Αλλά μετά από την απόφαση για αποχώρηση, η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ έχει αφήσει στους Βρετανούς βουλευτές λίγο χρόνο να σκεφτούν οτιδήποτε άλλο.

  Το Westminster έχει επίσης γίνει διεκδικητικό έναντι της κυβέρνησης. Αυτό είναι σπάνιο στην βρετανική πολιτική διότι οι βουλευτές σχεδόν πάντα ακολουθούν τις οδηγίες των ηγετών του κόμματος. Αλλά η κυβέρνηση δεν έχει πλειοψηφία στη βουλή και το ζήτημα της σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ έχει επιφέρει αναστάτωση στη γραμμή πολλών κομμάτων. Πολλοί βουλευτές -συμπεριλαμβανομένων και των Συντηρητικών- έχουν παρεμποδίσει το σχέδιο της κυβέρνησης για έξοδο από την ΕΕ.

  Η αντιπαράθεση του Κοινοβουλίου με την κυβέρνηση για το Brexit θα μπορούσε να ενισχύσει την εποπτεία της σε θέματα της ΕΕ στο μέλλον. Αλλά αυτοί που είναι στην εξουσία πρέπει να διδαχθούν κάποια μαθήματα από τα λάθη του παρελθόντος. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος δεν είναι ένα παιχνίδι με μηδενικό άθροισμα και η βουλή δεν είναι εχθρός: μπορεί συχνά να επιφέρει βελτιώσεις στην κυβερνητική πολιτική ή να δώσει προστιθέμενη νομιμότητα μέσω της επικύρωσής της. Μια κυβέρνηση που έχει κοινοβουλευτική στήριξη για τους στόχους που διαπραγματεύεται, αποτελεί μια πειστική δύναμη στα μάτια της ΕΕ των 27.

  Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι σε θέση να αποκοπεί από την ΕΕ και τους νόμους της. Ασχέτως εάν εγκαταλείπει την ΕΕ με ή χωρίς συμφωνία. Το Westminster θα θέλει και πάλι να αξιολογήσει τη νομοθεσία της ΕΕ. Αλλά οι υφιστάμενες δομές είναι ακατάλληλες για την αντιμετώπιση αυτής της εργασίας.

  Σήμερα, οι εργασίες της Βουλής των Κοινοτήτων που αφορούν στο Brexit, χωρίζονται μεταξύ διαφορετικών επιτροπών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επικαλύψεις ή αντιφατικές συστάσεις για ίδια θέματα και καθιστά πιο εύκολο για την κυβέρνηση να επιλέξει τις ιδέες που προτιμά και να αγνοήσει τις υπόλοιπες.

  Η Βουλή των Κοινοτήτων θα πρέπει να καταργήσει την ευρωπαϊκή επιτροπή ελέγχου και να συγκεντρώσει όλο τον έλεγχο της ΕΕ και του Brexit στα χέρια της επιτροπής για την έξοδο από την ΕΕ, η οποία δημιουργήθηκε για να παρακολουθεί το έργο του τμήματος της κυβέρνησης που ασχολείται με την έξοδο από την ΕΕ (DExEU). Αλλά αυτή η επιτροπή θα πρέπει να εξελιχθεί σε μια νέα επιτροπή ευρωπαϊκών θεμάτων, εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να καταργήσει την DExEU.

  Παράλληλα με το να παίρνει στα σοβαρά την κυβέρνηση, το Westminster θα πρέπει να ενισχύσει το δικό της δίκτυο επαφών με τα εθνικά κοινοβούλια στα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ και με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα συνεργαστεί στενά με το Westminster στις επόμενες φάσεις του Brexit, αλλά στο παρελθόν υπαναχώρησε από τις αποφάσεις της -και οι βουλευτές χρειάζονται ένα σχέδιο στήριξης.

  Είτε αρέσει στους βουλευτές είτε όχι, η έξοδος από την ΕΕ είναι μόλις η αρχή μιας μακράς διαδικασίας για να προσδιοριστεί η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρώπη. Η καλύτερη εποπτεία των υποθέσεων της ΕΕ θα διευκολύνει το Westminster να βρει το δρόμο του σε αυτή την άγνωστη περιοχή.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.cer.eu/publications/archive/policy-brief/2019/not-so-fast-westminsters-continuous-oversight-european

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων