Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Απρ-2019 12:53

  Το ΝΑΤΟ έγινε 70 - Τι γίνεται από εδώ και μετά;

  Το ΝΑΤΟ έγινε 70 - Τι γίνεται από εδώ και μετά;
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Sophia Besch

  Καθώς τα κράτη-μέλη συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν την 70η επέτειο του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα, το Politico ζήτησε από ειδικούς να προβλέψουν πώς θα μοιάζει η στρατιωτική συμμαχία σε 10 χρόνια από τώρα.

  Πώς θα πρέπει να δαπανήσει τους ολοένα και πιο αυξημένους πόρους του; Ποιες νέες τεχνολογίες χρειάζονται για να αντιμετωπιστεί η ρωσική επιθετικότητα; Για ποιες απειλές θα πρέπει να προετοιμαστεί το ΝΑΤΟ οι οποίες δεν συζητιούνται σήμερα;

  Να αντιμετωπιστεί η άνοδος της Κίνας
  Εάν το ΝΑΤΟ θέλει να επιβιώσει και την επόμενη δεκαετία, πρέπει να προσαρμοστεί σε δύο μεγάλες τάσεις που επαναπροσδιορίζουν την ατλαντική σχέση.

  Το πρώτο είναι η ώθηση της Ευρώπης να γίνει στρατιωτικά πιο αυτάρκης. Η Ουάσιγκτον θέλει η Ευρώπη να μπορεί να προσέχει τον εαυτό της, να επενδύει στις εδαφικές της δυνατότητες άμυνας έναντι της Ρωσίας και να αναλάβει περισσότερη ευθύνη για τη γειτονιά της στη Μέση ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Αλλά είναι επίσης επιφυλακτική έναντι της προσπάθειας της Ευρώπης για "στρατηγική αυτονομία” καθώς μπορεί να σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι αγοράζουν λιγότερα αμερικανικά στρατιωτικά όπλα.

  Για να καθησυχαστούν οι ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν με σαφήνεια πώς μπορούν οι στρατιωτικές πρωτοβουλίες της ΕΕ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες και να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους θα πρέπει να αποδεχθούν ότι τα αιτήματά τους για πιο ισότιμη κατανομή των βαρών, θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ανεξαρτησία.

  Η δεύτερη τάση είναι μια αυξημένη αμερικανική ανησυχία για την άνοδο της Κίνας ως οικονομικός, πολιτικός και στρατιωτικός αντίπαλος, ο οποίος αναδιαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει το ΝΑΤΟ και την διατλαντική συμμαχία.

  Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo προειδοποίησε τον Φεβρουάριο ότι οι ΗΠΑ θα δυσκολευτούν να συνεργαστούν μαζί με τους Ευρωπαίους συμμάχους που έχουν προμηθευτεί τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό της Huawei. Ορισμένοι στην Ουάσιγκτον επίσης θέλουν οι Ευρωπαίοι να υποστηρίξουν τις αμερικανικές προσπάθειες για την παροχή ασφάλειας και την προστασία των εμπορικών οδών σε περιοχές όπως η ΝΑ Ασία. Ενώ οι περισσότεροι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δεν μπορούν να συμβάλλουν στρατιωτικά στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, έχουν συμφέρον να προστατεύσουν τα πολιτικά τους συστήματα από την κινεζική επιρροή.

  Εάν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ συγκρουστούν για το πώς θα αντιμετωπιστεί το Πεκίνο, το ΝΑΤΟ αναμφισβήτητα θα υποστεί πλήγμα. Η συμμαχία θα πρέπει να προφυλαχθεί από μια διατλαντική κόντρα, με το να γίνει ένα forum για πιο λεπτομερείς ανταλλαγές σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της πρόκλησης μιας όλο και πιο ισχυρής Κίνας.

  Το κείμενο δημοσιεύθηκε αρχικά στο Politico

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.cer.eu/in-the-press/nato-70-where-next
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων